Sağlıklı Yaşam

Capgras Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Capgras Sendromu, oldukça nadir görülen bir psikiyatrik bozukluktur. Sanrısal yanlış tanıma bozuklukları arasında yer almaktadır. Bu rahatsızlık, hastaların yakın akrabalarının veya kendilerinin tıpatıp benzerleri ile değiştirildiğine dair inançlarıyla karakterizedir.

Capgras sendromunun en önemli özelliklerinden biri, inatçı sanrılarla devam etmesidir. Bu sendrom genellikle şizofreni veya organik psikoz gibi başka psikiyatrik durumlarla birlikte görülür. Olguların çoğunda, psikoz, paranoid tipindedir. Bununla birlikte, mani ve psikotik depresyon gibi diğer psikiyatrik hastalıklarda da Capgras sendromu görülebilmektedir.

Capgras sendromu kökeni tam olarak açıklanamamıştır. Bazı olgularda psikanalitik teorilerle açıklanmaya çalışılırken, diğer olgularda ise yaygın ya da lokalize beyin lezyonlarının sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Capgras sendromu

Capgras Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Capgras sendromu belirtileri başka hastalıklarla karıştırılabilse de bu sendrom genellikle beynin frontal lobunda meydana gelen hasarlarla ilişkilendirilir. Alzheimer hastalığı da aynı semptomları gösterebilir. Capgras sendromundan şüphelenilen hastaların gösterdiği belirtileri genel olarak şunlardır;

  • Herkesin ona dolandırıcı, sahtekar ve zararlı olduğunu düşünme eğilimi
  • Herkesin ona zarar vereceğine inancı
  • Ekstra sorumluluk almaktan kaçınma
  • Bir sahtekar döngüsü içinde yaşamak.
  • Başarıyı dış etmenlere bağlama
  • Kendilerini sabote edebilme
  • İş konusunda memnuniyetsizlik yaşama.
  • Hedef belirlemede sıkıntı yaşama ve aşırıya kaçma

Capgras Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Capgras sendromu, genellikle Alzheimer hastalığı ya da demans gibi beyin fonksiyonlarını ve hafızayı etkileyen rahatsızlıklarla ilişkilendirilir. Bu sendrom, gerçeklik duygusunu şiddetli bir şekilde etkileyen bir rahatsızlıktır ve şizofreni hastalarında da gözlemlenebilir. Nadiren de olsa, beyinde meydana gelen lezyonlar da Capgras Sendromuna neden olabilir.

Epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıklar da Capgras sendromuna neden olabilen tıbbi durumlardandır. Ayrıca beyindeki hücre ölümleri, işlev bozuklukları ve anormal birikintilerin de bu sendroma yol açabileceği düşünülmektedir. Ancak tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka bir uzman kontrolünden geçmek gerekir. Psikolog desteğiyle yaşadığınız süreci anlamlandırabilir ve en uygun terapi ve tedavilere ulaşabilirsiniz.

Capgras sendromu

Capgras Sanrısı Sendromu Teşhisi

Capgras Sendromu teşhisi konulmadan önce, ailenin hastalık öyküsü dikkatle incelenir. Bu rahatsızlıkla ilişkili olarak şizofreni ya da Alzheimer gibi başka rahatsızlıkların olup olmadığı sorgulanır. Doktorlar fiziksel ve ruhsal muayeneler yaparak teşhis koymadan önce çeşitli testler uygularlar.

Zihinsel becerileri değerlendirmek ve beyin fonksiyonlarını incelemek için MRG ve EEG gibi beyin görüntüleme yöntemleri kullanılır. Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) işlemi, beyindeki oluşumların görüntülenmesine olanak sağlar. Demans gibi rahatsızlıklarda genellikle belirgin radyolojik bulgular gözlemlenebilir.

Elektroensefalografi (EEG), beyindeki dalgaların uyku ve uyanıklık durumunda kaydedilerek görüntülendiği bir işlemdir. Anormal beyin dalgaları, bazı rahatsızlıkların belirtileri olabilir. Kişinin psikolojik rahatsızlık geçmişi ve ailesinde benzer bir rahatsızlığı olanlar da hastalığın teşhisi için önemlidir.

Tüm bulgular göz önünde bulundurulduktan sonra, kişiye özel olarak bir tedavi yöntemi belirlenebilir. Capgras Sendromu, fiziksel nedenlerden kaynaklansa bile kişinin sosyal yaşamını etkilediğinden, psikolojik destek almak süreci daha konforlu hale getirebilir.

Capgras Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Capgras Sendromu tedavi edilmediğinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sendromla yaşayan kişi, ailesi ve çevresi tarafından yanlış anlaşılabileceği gibi, etrafındaki insanlara sahtekar gözüyle bakarak dışlanmasına neden olabilir. Bu sendroma sahip olan kişilerin, profesyonel başarı elde etmeleri oldukça zor olabilir. Bu nedenle, Capgras Sendromu teşhisi konduktan sonra hastanın tedavi görmesi, sosyal yaşamı açısından son derece önemlidir.

Capgras sendromu yaşayan kişilerin başarı algılama biçimleri farklıdır. Bu nedenle başarısızlık yaşama riski yüksektir. Kendilerine ulaşılmaz hedefler koyarak bu hedeflere ulaşamadıklarında hayal kırıklığına uğrarlar ve depresif hissedebilirler. Sahtekarlık sendromu olan kişilerin bu süreci aşabilmesi için çevresinden destek almaları son derece önemlidir.

Sağlam bir destek veren, sevgi dolu ve sabırlı insanlarla çevrili olmak, bu rahatsızlığı olan kişilere yardımcı olabilir. İş arkadaşlarından performans raporları istenerek gelişim ve ilerleme takip edilebilir. Bu sayede, yetersizlik ve tatminsizlik duygusu azaltılabilir. Ayrıca, kişi duygularını kabullenerek her şeyi kontrol edemeyeceğini anladığında süreç daha da kolaylaşır ve hastalığın etkileri hafifleyebilir.

Capgras sendromu

Capgras Sendromu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu