Cannes Film Festivalinin Tarihi Nedir?
Festivalin Şeması
Cannes Film Festivali Avrupa’nın önde gelen birkaç festivalinden biridir. Cannes Film Festivalinde her yıl hemen hemen 20 film birbiriyle yarışmaktadır. Filmler önceden belirlenen jüri başkanları ve jüri üyeleri tarafından ödüllendirilir. Festivalde verilen ödüller Altın Palmiye, Büyük Jüri, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kısa Film, En İyi Erkek Oyuncu, Altın Kamera En İyi Kadın Oyuncu, jüri ödülüdür.
Tarihi
Festivalin Doğuşu 1930’lu yılların sonunda Philippe Erlanger’in zamanın Fransa Eğitim ve Güzel Sanatlar Bakanı Jean Zay’den istediği ve Bakanın İtalya’da düzenlenen Venedik Film Festival’ine denk, hatta daha nitelikli kültürel bir yapı kurma isteğine dayanmaktadır.
İlk Festival 1939 yılında Cannes’da Louis Lumiére’in öncülüğünde girişimi gerçekleşmişti ancak o dönemdeki savaş koşullarından dolayı festival ancak 20 Eylül 1946’da start alabildi. İlk zamanlarda tüm ülkelere “eşit yaklaşım” mottosu belirlenerek her ülkeden bir temsilci kurulda yer bulabiliyordu. Bu festival için 1949 yılında inşaatı tamamen bitmemiş olan Palais des Festivals adında bir saray inşa edildi. Ancak söz konusu sarayın inşaatı henüz bitmeden festival başlayınca çıkan rüzgardan sarayın çatısı uçmuştur. Festival 1952 yılına dek Eylül ayında düzenlenmiştir ancak rakip olduğu Venedik Film Festivali düzenli olarak sonbaharda gerçekleştiği için Cannes Film Festivali de Mayıs ayında düzenlenmeye başladı.
1955 yılına dek verilen büyük ödül Grand Prix du Festival, bugünün bilinen adıyla Palme d’Or (Altın Palmiye) olarak değiştirildi. Festivalin ilk kadın jürisi Dolores del Rio olarak adını tarihe yazdırdı.
1968 yılında bazı yönetmenler filmlerini yarışmadan çektiklerini açıkladılar. Bunun nedeni ise Fransa’da tutuklu bulunan öğrenciler, grev yapan işçiler ve Sinematek’in başkanının tahliye edilme talebiydi. Sinemacılar festivalin sekteye uğramaması için başkanın haklarının kendisine iadesini sağladılar ve o yıl Film Yönetmenleri Derneği’ni kurdular.
1970 yılında festivalde birçok değişiklik yapıldı. 1972 yılındaki başkan Robert Favre Le Bret filmlerin seçilme analitiğinde önemli değişikliklere ihtiyaç duyduğunu bildirdi. O yıla kadar festivale katılacak olan her ülke kendisini temsil edecek filmi kendisi seçtikten sonra festivale yoluyordu. Ancak 1970 yılından itibaren festivale katılım için başvuran Fransız filmleri ve yabancı filmler kurulan iki farklı komite tarafından seçilmeye başlandı. Bir diğer değişiklik ise festivalin süresini kısaltmak için (30 gün) seçilen filmlerin sayısının azaltılması ve jüriye sinema dünyasının ünlü isimlerinin eklenmesiydi.
1983 yılın gelindiğinde yeni bir saray inşa edildi, yeni saray oldukça tepki aldı ve kimilerince “Sığınak” yakıştırması uygun görüldü. 2002 yılında ise festivalin resmi ismi Festival de Cannes olarak değiştirildi.
Etkisi
Zaman geçtikçe festival Avrupa Sineması’nın önde gelen vitrini halini aldı. Street ve Forbes ayrıca festivalin Berlin ve Venedik Film Festivali gibi ülkelerin sinemalarının imajını ortaya koyması ve Avrupa Sinemasının sanatsal sinema misyonunu desteklemesi açısından önemli imkanlar yarattığını belirtmişlerdir.
Medyanın büyük ilgisi ilgisinin sonucu film yıldızları için festival oldukça ilgi çekici bir hal almıştır. Film yapımcıları ise filmlerinin ününün artacağı ve uluslararası düzeyde satış, pazarlama hamleleri elde edeceğinden oldukça memnunlardı.
1960 yılından bu yana Cannes Film Festivali jürisinin başkanlık koltuğuna, tüm dünyada tanınan bir sinemacı getirilmiştir. Gelenek gereği yalnızca bir seçilmiş kişi iki kez jüriye başkanlık yapmıştır. 1975 ve 1995 yıllarında iki kez jüri başkanlığına oturan isim Jeanne Moreau olmuştur.