Sağlıklı Yaşam

Bronşit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bronşit (akciğerlerde hava taşıyan tüpler) iltihaplandığı zaman ve çok fazla mukus ürettiğinde oluşur. İki temel bronşit türü vardır:

  • Kronik bronşitler, en az iki yıl üst üste yılın üç ayı boyunca devam eden balgam üretken öksürük olarak tanımlanır. Öksürük ve iltihaplanma, ilk solunum yolu enfeksiyonu veya hastalığından, tütün dumanına maruz kalmasından veya havadaki diğer tahriş edici maddelere neden olabilir. Kronik bronşit hava akımı tıkanmasına neden olabilir ve daha sonra kronik obstrüktif akciğer hastalığı terimi altında gruplanır.
  • Akut veya kısa süreli bronşitler daha yaygındır ve genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Akut bronşit atakları sigara ile  ilişkilendirilebilir. Akut bronşit 10 ila 14 gün sürebilir ve muhtemelen üç hafta belirtilere neden olabilir.

bronşit 1

Bronşit ve Zatüre Arasındaki Fark Nedir?

Semptomlar açısından, bu iki hastalık çok benzer görünebilir. Her ikisi de öksürük, ateş, halsizlik ve göğsünüzde ağır bir his uyandırır. Bronşit bazen zatüre olur.

Benzerliklere rağmen, koşullar farklı. İlk önce bronşit bronşiyal tüpleri tutarken, zatüre alveolleri veya akciğerlerdeki hava keselerini etkiler. İkincisi, zatüre belirtileri genellikle çok daha kötüdür. Ek olarak, zatürree, özellikle yaşlı insanlar ve diğer hassas gruplarda hayatı tehdit edici olabilir.

Belirtileriniz bir hafta içinde iyileşmezse, doktorunuza danışmanız en iyisidir.

bronşit 2

Nedenleri Nelerdir?

Genellikle, akut bronşitler, bir bakteriyel enfeksiyondan da kaynaklanabilmesine rağmen, viral bir enfeksiyon ile ortaya çıkar. Grip ve soğuk algınlığı viral enfeksiyonların örnekleridir.

Kronik bronşitler genellikle, ancak her zaman değil, sigara tütününden kaynaklanır. Ayrıca, ikinci el sigara dumanına, hava kirliliğine, toza veya toksik gazlara maruz kalmasından da kaynaklanabilir. Ailede bronşite öyküsü, astım ve alerji ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olması ile riskiniz artabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Bronşitin belirtileri şunlardır:

  • Sık ve mukus üreten bir öksürük.
  • Enerji eksikliği.
  • Nefes alırken bir hışırtı sesi (mevcut olabilir veya olmayabilir).
  • Bir ateş (mevcut olabilir veya olmayabilir).
  • Nefes darlığı

bronşit 3

Bronşit Bulaşıcı Mıdır?

Akut bronşitler bulaşıcı olabilir çünkü genellikle bir virüs veya bakteri ile enfeksiyondan kaynaklanır. Kronik bronşitler bulaşıcı olması muhtemel değildir. Çünkü genellikle solunum yollarının uzun süreli tahrişinden kaynaklanan bir durumdur.

Nasıl Tedavi Edilir?

Bronşitin tedavisi, ne tür bir tedaviye sahip olduğunuza bağlıdır. Akut bronşitiniz varsa, herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Veya sümüğü parçalayan veya ateş veya acıyı tedavi eden reçetesiz satılan ilaçlar kullanabilirsiniz. Bakteriyel enfeksiyon varsa, doktorunuz antibiyotik verebilir.

Kronik bronşitiniz varsa, tedavi farklı olacaktır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak kabul edilen kronik bronşit tedavi edilemez. Belirtiler, ilaçlar, oksijen tedavisi, pulmoner rehabilitasyon, cerrahi veya bunların bir kombinasyonu gibi çeşitli yöntemler kullanılarak tedavi edilebilir. Doktorunuz, kolayca mukus çıkarmanıza yardımcı olmak için hava yolu temizleme cihazı olarak da adlandırılan bir mukus temizleme cihazı reçete edebilir.

bronşit 4

Bronşit ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu