Sağlıklı Yaşam

Bronşiolit Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Bronşiolit, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına neden olan ve nefes almayı zorlaştıran viral bir enfeksiyondur. En çok kışın ve ilkbaharın başlarında 2 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Çok nadiren yetişkinlerde de görülebilir. Bronşiolit obliterans adı verilen bir durum vardır. Bu duruma genellikle tahriş edici kimyasalların ya da diğer maddelerin solunması sebep olur.

Bronşiolit

Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

Bronşiolitin belirtileri, soğuk algınlığı ve grip belirtilerine oldukça benzerdir. Bunlar;

  • Burun akması
  • Hafif ateş (38 C’nin altında)
  • Öksürük
  • Hızlı nefes alma
  • Hırıltı

Çocuğunuz aşağıdakiler dahil daha şiddetli belirtiler gösterebilir;

  • Homurdanan sesler çıkarma
  • İştahsızlığa ek olarak beslenmeyi zorlaştıran emme ve yutma güçlüğü
  • Göğsü geri çekilecek kadar nefes almaya çalışmak
  • Dudaklarda, parmak uçlarında ya da ayak parmaklarında morarmalar.
  • Halsiz olma

Çocuğunuzda bu belirtilerin olduğunu görürseniz, derhal bir doktora görünün ya da çocuğunuzu acil servise götürün. Bu, çocuğunuz ağız kuruluğu gibi dehidrasyon belirtileri gösteriyorsa, sık idrara çıkmıyorsa ve gözyaşı üretmeden ağladığında da geçerlidir. Küçük bir çocukta dehidrasyon çok ciddidir.

Bronşiolit

Bronşiolitin Nedenler Nelerdir?

Çoğu bronşiolit vakasına neden olan virüsler, solunum sinsitiyal virüsü (RSV), rinovirüs ve grip virüsüdür. Bu virüsler çok bulaşıcıdır ve ağızdan, burundan salgılara dokunarak ya da havadaki solunum damlacıklarıyla insandan insana yayılır. Birisi hapşırdığında ya da öksürdüğünde damlacıklar havaya karışır.

Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz muhtemelen bronşiolite çok aşinadır. Çocuğunuzun ne kadar süredir hasta olduğu, çocuğunuzun ateşi olup olmadığı ve çocuğunuzun hasta olan başka birinin yanında olup olmadığı gibi sorular soracaklar.

Doktor, çocuğunuzu muayene edecek ve akciğerlerini dinleyecektir. Parmak uçlarına ya da ayak parmaklarına ağrısız bir şekilde yerleştirilebilen elektronik bir cihaz olan nabız oksimetresi, çocuğunuzun kanında ne kadar oksijen olduğunu kontrol edebilir.

Daha fazla teste ihtiyaç duyulması muhtemel değildir. Gerekirse, göğüs röntgeni çekmeyi ya da test için bir mukus numunesi isteyebilir. Çocuğunuzda idrar yolu enfeksiyonu varmış gibi görünüyorsa, doktorunuz bir idrar testi isteyebilir.

Bronşiolitin Tedavisi

Çoğu durumda bronşiolit tedavi edilmez. Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotikler bu hastalık için herhangi bir fayda sağlamaz. Çocuğunuzu elinizden geldiğince su içirmeniz tavsiye edilecektir. Düzenli beslenme de önemlidir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirirseniz bu rahatsızlığı daha hafif şekilde atlatacaktır.

Bronşiolit

Broşiolit ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu