BRICS Nedir? Türkiye BRICS’e Üye mi Oluyor?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın gibi dünyada ve kendi kıtalarında önemli bir güce sahip olan ülke ekonomilerini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Birliğin adı üye olan devletlerin isimlerinin baş harflerinden (Brasil, Russia, India, China, South Africa) oluşuyor.
BRICS ülkeleri hızlı bir gelişim gösteriyor. 2050 yılında dünyada önemli bir konumda olacakları konuşuluyor. 2011 yılında bu birlikte dört üye vardı. O dönemdeki adı BRIC olan bu birliğe Güney Afrika’nın (South Africa) katılması ile birlikte birliğin ismi BRICS olarak değiştirildi.
BRICS’in Amacı Nedir?
BRICS, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kurumlarındaki yapıyı iyileştirmek için kurulmuş bir birlik. Gelişmekte olan ekonomilere daha fazla temsil ve söz hakkı vermeyi hedefliyor. 2014 yılında, BRICS ülkeleri 250 milyar dolarlık sermaye ile Yeni Kalkınma Bankası’nı (NBD) kurdu.
Bu bankanın amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma projelerine kredi sağlamak olarak belirlendi ve eni Kalkınma Bankası kuruldu. BRICS’e üye olmayan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bu bankaya katıldılar. Bu iki ülke, BRICS’e üye olmaya davet edildi. Bu iki ülkenin de birliğe üye olmayı istediği biliniyor.
BRICS Neden Önemli?
BRICS ülkeleri arasında, Çin ve Rusya gibi küresel güçler ile Brezilya ve Güney Afrika gibi kıta düzeyinde önemli aktörler bulunuyor. Bu genişleyen grubun toplam nüfusu 3,5 milyarı aşıyor. Yani dünya nüfusunun yaklaşık %45’ini oluşturmaktadır. BRICS’ü üye olan ülkelerinin ekonomilerinin büyüklüğü yaklaşık 28,5 trilyon doları aşıyor. Bu da dünya ekonomisinin yaklaşık olarak %28’ine denk geliyor.
İlginizi çekebilir: Avrupa Birliği (AB) Nedir? Türkiye’ye Girecek Mi?
BRICS ülkeleri, dünya ham petrol üretiminin %44’ünü gerçekleştiriyor. Birlik, gelişmekte olan ülkelerin daha büyük bir ağırlığa ve temsile sahip olması gerektiği çağrısını da yapmaktadır. 2014 yılında, birlik üyeleri kalkınma projelerine destek amacıyla Yeni Kalkınma Bankası’nı kurdu.
BRICS ülkeleri, 2022 sonu itibarıyla kalkınmakta olan ülkelere bazı desteklerde bulunuyor. Gelişmekte olan ülkelerde yeni köprü, yol, demiryolu ve su tedariki projeleri için 32 milyar dolarlık kredi veriliyor. Tüm bunlara baktığımız zamana BRICS’in ekonomik açıdan ne kadar güçlü olduğunu anlayabiliriz.
BRICS Üye Sayısı Artıyor
Ağustos 2023’te Johannesburg’da gerçekleşen BRICS Zirvesi’nde alınan kararla, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Arjantin’in birliğe katılması onaylandı. Ancak Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, 30 Aralık’ta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubundan çıktıklarını açıkladı.
Rusya ise BRICS’in 2024 yılı dönem başkanlığını devralırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Ocak’ta yaptığı açıklamada, birliğin artık 10 uluslu bir yapıya dönüştüğünü ve Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yeni üyeler olarak katıldığını belirtti.
Türkiye BRICS’e Üye Olacak Mı?
Şu an için Türkiye’nin BRICS’e katılma resmi bir gündem maddesi değil. Ancak, son zamanlarda yapılan bazı açıklamalar ve spekülasyonlar, Türkiye’nin BRICS’e katılma isteğini yansıtabilir. Rusya’dan gelen bazı açıklamalar, Türkiye’nin BRICS’e katılımına olumlu bir bakış açısı olduğunu gösterdi. Ancak, bu katılımın nasıl gerçekleşeceği ve Türkiye’nin bu organizasyona tam üye olarak kabul edilip edilmeyeceği gibi detaylar belirsiz.
Türkiye’nin BRICS’e katılma olasılığı, ülkenin dış politika hedefleri ve uluslararası ilişkiler dinamikleriyle şekillenecektir. NATO üyeliği ve Batı ile olan ilişkiler gibi faktörler, Türkiye’nin BRICS’e katılımı konusunda etkili olabilir. Şu an için resmi bir karar olmamakla birlikte, Türkiye’nin BRICS ile ilişkilerini güçlendirmek ve bu organizasyonla daha yakın işbirliği içinde olma yönünde adımlar atabileceği konusunda iddialar bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya, Türkiye’nin BRICS’e olan ilgisinden son derece memnun. Türkiye’nin BRICS’e üye olup olmayacağı ilerleyen dönemde netlik kazancaktır.