Hastalıklar

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

instagram takipçi hilesi

Boyun tutulması sıkça görülen ve hayat standardını düşüren sağlık sorunlarından biridir. Özellikle kent yaşamında, televizyon, bilgisayar, tablet ve telefon gibi kitle iletişim araçlarının başında geçirilen süre arttıkça, çok daha yaygınlaşmaya başladığını söyleyebiliriz. Bu durum bazen yapılan ani bir hareket sonrası oluşabileceği gibi bazen de hareketsiz hayat tarzı sonucunda meydana gelebilmektedir.

Boyun bölgesindeki kasların istemsizce ve ağrılı bir şekilde kasılması olarak tarif edilen problem, her yaştan kişide görülebilmektedir. Elbette aradan belirli bir zaman geçmiş ve bir takım müdahaleler yapılmış olmasına rağmen iyileşmeyen vakalarda, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Ancak öncesinde yapabileceklerimiz nelerdir?

boyun tutulmasına ne iyi gelir

İşte biz de bu yazımızda sizlere boyununuz tutulduğunda evde uygulayabilecekleriniz ve bu durumun nedenleri hakkında bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Boyun Tutulmasının Nedenleri Nelerdir?

Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi burada da nedene yönelik tedavi uygulamaları, çok daha hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlar. Dolayısıyla öncelikle bu duruma yol açan faktörleri belirlemek gerekir. Öyleyse bir bakalım..

  1. Üst solunum yolu hastalıkları ve geçirilen boğaz ya da bademcik enfeksiyonları
  2. Baş ve boyun bölgesinin uzun bir süre boyunca aynı pozisyonda ve hareketsiz bir biçimde kalması
  3. Ağır kaldırma ve yük taşıma gibi işlemlerde boyun bölgesinin zorlanması
  4. Çalışma yaşamında seçilen masa ve sandalyenin kişiye uygun olmaması
  5. Saatler boyunca telefon veya bilgisayar başında vakit geçirmek ve uygun aralıklarla mola vermeyi ihmal etmek
  6. Spor ve egzersiz yapıldığı esnada boyun bölgesinin ters bir hamle sonucu kasılması veya o bölgeye alınan darbeler
  7. Terledikten sonra vücut ısısı oturmadan aniden soğuk hava ile temas etmek
  8. Klima çarpması (klima veya vantilatör gibi araçların karşısında durmak)
  9. Yanlış uyku pozisyonu, uzun süreler aynı pozisyonda uyumak
  10. Yanlış yastık seçimi
  11. Belirli aralıklarla mola vermeksizin saatler boyunca araç kullanmak
  12. Yüzme aktivitesi esnasında yapılan ters bir hareket
  13. Yoğun stres, beklenmedik bir şekilde gelişen üzücü olaylar, gergin ortamlar ve travmalar sonrası, sinir sisteminin aşırı uyarılmasına bağlı olarak aniden boyun kaslarının kasılması
  14. Eklem iltihapları, menenjit ve boyun fıtığı gibi önemli ve acil müdahale gerektiren sağlık problemleri
  15. Omurga ve baş-boyun bölgesini ilgilendiren ciddi hastalıklar boyun tutulmasına neden olabilecek etmenlerdir.

boyun tutulmasii

Boyun Tutulması Belirtileri Nelerdir?

Çoğu zaman 1 hafta ile 10 gün arası süren ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen boyun tutulması farklı semptomlarla kendini gösterebilir. Ağrının derecesi de hastaya ve tutulmanın şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak hemen herkeste görülebilen belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Boyun bölgesinde, omuzlarda, sırt ve kollara doğru yayılan, keskin bir ağrı ve batma hissi
  • Tutulan bölgede ve komşu organlarda (el, parmak, kol) uyuşukluk, güçsüzlük ve karıncalanma
  • Kasların kasılması sonucu kan dolaşımındaki bozulmaya bağlı olarak enseden başa doğru yayılan gerilim tipi baş ağrısı

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

En az iki gün boyunca araç kullanmaktan, bilgisayar başında çalışmaktan ve yük kaldırmaktan uzak durulmalı, bolca istirahat edilmelidir.

Gün içerisinde oturur pozisyondayken de boyun bölgesini kavrayan özel yastıklar ile destek sağlanmalıdır. Ayrıca kas gevşetici merhem ve ilaçlardan yararlanılabilir.

Kaslardaki enflamasyonu azaltmak adına soğuk kompres, kan akışını düzenlemek adına ise sıcak kompres uygulamaları yapılabilir. Bu yöntemler özellikle tutulmanın yaşandığı ilk 24 ile 48 saatlik zaman diliminde ve ağrının en yoğun olduğu dönemlerde işe yarayacaktır.

boyun tutulmasiii

Bu dönemde kesinlikle ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Ancak boynun hareket merkezini aktive etmek amacıyla hafif hareketler ve esneme egzersizleri yapılmalıdır.

Dik oturulmalı ve duruş bozukluğu var ise bunun üzerine çalışılmalıdır. Uyku pozisyonuna önem verilmelidir. Bu noktada yastık seçimi oldukça önem taşır. Ortopedik yastıklar ve doğru pozisyonda uyumak için hekim önerisi alınabilir.

Stres tüm sağlık sorunlarının ana nedeni olduğu gibi boyun tutulmasında büyük bir faktördür. Hayat tarzınızı düzenleyin. Meditasyon, yoga gibi sakinleştirici etkinliklerden yararlanın, bitki çayı tüketin ve stres seviyenizi düşürmeye çalışın.

Çantanızdaki fazlalıklardan kurtulun. Ağır eşya taşımak boyun kaslarının kasılmasına neden olur. Uzun vadede bunun etkilerini görebileceğinizi unutmayın. Soğuk havalarda boyunluk ya da atkı kullanın. Cereyanda kalmamaya ve klimanın etkilerinden korunmaya özen gösterin.

Terli bir şekilde açık hava ile temas etmeyin. Terinizin soğumasını ve vücut ısınızın dengelenmesini bekleyin. Hareketsiz yaşam tarzından uzak durun, spor yapın ve aktif olun.

Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu