Boşnak Mutfağından Önce Çıkan Lezzetler
Sütün ve etin üretiminin fazla olduğu ve oldukça lezzetli olduğu bu balkan ülkelerinde yemekler süt ve etin etrafında çeşitlenmiştir. Et yemeklerinden en önemli olanı Cevapi’dir.
Cevapi ise ızgara et, soğan ve ekmekten oluşan bir et yemeği türüdür. Saraybosna usulü köfte olarak tanımlanır.
Ayrıca Klepe yemeği İtalyan yemeklerinden ravoliye benzeyen bir yemektir. Eskiden yoksul ailelerin ana yemeği olarak bilinse de günümüzde yerel lezzetler arasına girmiş ve tanınmış olmuş bir yemek türüdür.
Küçük hamur işi parçalarının kıyma, soğan, tuz ve biber harcı ile doldurulması ile sunulmaktadır. Et yemeklerini pişirmesi uzun sürdüğü bu ülkede en önemli diğer et yemeği aşağı yukarı beş saatlik bir çabanın ürünü olan Bosanski Lonac’tır.
Zengin içeriği ve enfes lezzeti ile bilinen bir yemek türüdür . Et ve farklı sebze çeşitleri ile hazırlanır. Kullanılan sebze çeşitleri arasında karnabahar, patates, domates, havuç, maydanoz, sarımsak ve biber vardır. Pişirme sürecinde içerisine bir ya da iki kaşık beyaz şarap eklenmektedir.
Orijinaline göre seramik bir kapta büyük doğranmış et ve sebzeler aşağı yukarı üç ya da dört saat pişirilir. Sis Cevap, Kalja gibi yemeklerde ülkede oldukça fazla et yemeği olarak tüketilir.
Ülkede et tüketmeyenler içinde sebzeli yemekler bulunmaktadır. Ülkede sebzenin pişirilmesinde tercih edilen metot ise sebzelerin etle beraber soğanlı pişirilmesidir. Çoğunlukla yemeklerin içerisine konan soğan, kıyma et ve sebzelere su konmadan önce yağda kavrulur.
Çoğunda ise haşlanmış olarak sunum yapılmakta ve oldukça hafif olmaktadır. Çoğunlukta az su ile birlikte haşlandığından ötürü doğal tadı kaybolmamaktadır. Acı baharatlar bu yemeklerde oldukça az ölçüde bulunmaktadır.
Bamya : Ülkenin yemek kültüründeki en önemli sebzelerdendir. Doğu kültürüne ait olduğu düşünülse bile Saraybosna mutfağında sık sık tercih edilir. Duvec gibi sebze yahnisi, Kacamak gibi Mısır ve patates ile hazırlanan bir sebze yemekleri de sofralardan uzun bir süre uzak kalmamaktadır.
Bosna-Hersek’te sabah kahvaltısında yumurta, Pavlaka ya da Livno Peyniri tercih edilmektedir. Reçel veya bal, tereyağı ve tabii ki ekmek kesinlikle sofrada oluyor. Çay, kahve ya da sıcak süt içilir. Öğle vaktinde tüketilen yemekler ise, günün en önemli öğünü olarak öne çıkmaktadır.
Yemekler ailece hep beraber yenilir. Tatil günlerinde, ailece yenen yemekler öğleden sonra geç saatlere kadar sürebilmektedir. Ama akşam yemekleri çok daha hafiftir . Ve genelde sebze tercih edilmektedir. Öğle yemeği, ev yapımı bir çorba ile başlar.
Müslüman evlerde Ramazan ise bu Tarhana olabilir. Bunu bir et veya balık, ilaveten sebze yemeği ve salata izler, sonrasında da tatlı servis edilir. Baklava veya Tulumba özel günlerde daha sık sık tüketilmekte. Kış aylarında ise tufahije adlı , Bosna’ya has elma tatlısı var. İçine ceviz, üstüne de krema konularak servis yapılıyor.