Yaşam

Bir Zamanların 8 Tuhaf Yasağı

Bugün kullanmakta olduğumuz birçok şey yıllar önce yasaktı. Aslına bakılırsa yasaklanan şeyler oldukça masum olsalar da o dönem için ihtiyaç duyulmuştur. Bu listede yer alan yasakların kimileri tatil günlerini kimileri de bazı spor dallarını kapsıyor. Bahsedilen tatil salt tatil değil Noel! Söz konusu yasağın bir Hristiyan mezhebi eli ile ortaya çıkması, durumun daha da şaşırtıcı hal almasına neden oluyor.

1-)  Futbol

yasak 5

Futbol, İskoçya ve İngiltere‘de farklı zaman dilimlerinde birkaç kez yasaklanmıştır. İngiltere Kralı II. Edward 13 Nisan 1314 tarihinde Londra’da genel olarak sporu yasaklayan bir yasa çıkarmıştır. Yasağın nedeni ise futbolun istenmeyen sonuçlara yol açması ve yüksek oranda gürültü oluşturmasıydı. Yasağın ikinci bölümü ise 1331 yılında III. Edward‘ın emri ile hayata geçmiştir. 1336 yılında ise bütün spor dalları bir kez daha yasaklanmıştır.

2-)  Christmas (Noel)

yasak 7

1659 yılında Püritenler Noel’in kutlanmasına yasak getirmişlerdir. Püritenler, Hıristiyanlığı katı bir şekilde yorumlayarak Noel dahil olmak üzere içinde kutlama barındıran tüm eğlenceleri günah olduğu gerekçesi ile yasaklamıştır. Hatta Noel’i bir pagan (çok tanrılı) tatil olarak nitelendirmişlerdir. Alınan bu kararın ardından söz konusu prensipler İngiliz parlamentosunda resmi olarak kabul edilmiştir.

3-) Satranç

yasak 2

Çeşitli zaman dilimlerinde Fransa, Japonya, Mısır ve İran’da yasaklanmıştır. Suudi Arabistan’da hala yasak olan satranç Modern Afganistan’da da bir dönem itibari ile yasaklanmıştır. Al-Khatta, İran’ı ele geçirmesinin ardından MS 644 yılında günah olduğu gerekçesi ile satrancı yasaklamıştır. İran’dan birkaç yıl sonra da benzer nedenlerden ötürü Japonya’da a yasaklanmıştır. Satranç 1195 yılında Doğu Ortodoks Kilisesi’nde, 154 yılında ise Fransa’da yasaklanmıştır. Kral Louis IX satrancın “sıkıcı” ve “yararsız” olduğunu dile getirerek yasaklamıştır.

4-) Patlamış Mısır

yasak 3

Sessiz filmlerin meşhur olduğu dönemlerde patlamış mısır satmak ya da tüketmek sinemalarda yasaktı. O dönemler soylu sınıfı için sinema oldukça keyifli bir aktiviteydi. Bundan dolayı da sinemalar bu soylu kesimi memnun edebilmek için yüksek ücretli malzemelerin satışını gerçekleştiriyorlardı. Söz konusu yasak ilk sesli filmlerin piyasaya çıkmış olduğu Büyük Buhran zamanında değişikliğe uğramıştır.

5-) Bowling

yasak 1

Bowling, tarihte ilk olarak İngiliz kralları tarafından yasaklanmıştır. 1314 yılında futbolu yasaklayan III. Edward 1366 yılında halkın bowling oynamasını yasaklamıştır. Nedeni ise bowlingin halkı okçuluk yapmasına engel olmaktı. Kral Henry VIII, bowling oynayan birisi olmasına karşın, bowlingi yasaklayan diğer bir kraldır. O da kendisinden önceki yasakçı Edward’ın gerekçesini takip etmiştir.

6-) Kadınların Kredi Kartına Sahip Olması

yasak 4

ABD’de 1960’lı yıllarda bekar kadınların kredi kartına sahip olması ve kullanması yasaktı. Ancak ve ancak evli kadınların kullanabildiği kredi kartları için eşlerinin imzası ve onayı gerekmekteydi. Bekar ve dul kadınların kredi kartı kullanabilmeleri için kendilerine kefil olabilecek bir erkek bulmaları gerekmekteydi. Söz konusu eşitsizlik 1974 yılına dek sürmüştür.

7-) Kahve Dükkanları

yasak 6

İngiltere Kralı II. Charles 1675 yılında kahve dükkanlarının kapatılmasını öngören yasayı kabul etti. Yasağın kahve ile ilgili bir ilgisi bulunmamaktaydı. Kral, kahve dükkanlarında insanların isyan planlayabilecekleri endişesinden ötürü kapatma emrini vermişti. O dönemin kahve dükkanları ise günümüzün barları ile aynı görevi görmekteydi. Londra’da 3 bine yakın insan ulusal konuları konuşmak ve dedikodu yapabilmek için bu dükkanlarda bir araya gelirlerdi.

😎 Mayo

yasak 9

Mayo, 20. yüzyılların başında ahlaki bir paniğe sebep oldu. 1900’lü yıllardan önce mayo, yünden yapılan ve bütün bedeni saran bir plaj elbisesi olarak kullanılmaktaydı. Banyo giysilerinin sıkı ve kolsuz hale geldiği 20. yüzyılda işler oldukça değişmişti. Kamuoyunun itibarı adına plajlar ve şehirlerde kullanılmasına izin verilen mayolar için maksimum kısalık belirlemek için yönetmelikler ve yasalar çıkarıldı. Tek parça formundaki mayolar ise tamamen yasaklandı. Söz konusu yasak 1921 yılında Hawaii’de kadınların beenlerinin üst kısımlarını uzun bir bezle örtmeleri şartı ile değişime uğramıştır.

Kaynak
neoldu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu