Kişisel Gelişim

Bildiklerimizi Unutmamak İçin 12 Sihirli İpucu

instagram takipçi hilesi

Aslına bakarsanız bu bilgi yazımızda size vermek istediğimiz bilgi ,”Öğrenilen Bilgiyi En Etkin Şekilde Hatırlamanın Yolu Nedir?” olacak. Bu anlamda sizlere derinlemesine yapılmış araştırmalar ve diğer kaynaklardan derlediğimniz bilgiler doğrultusunda maddeliyoruz. Bu unutkanlığımızı azaltacak tedbirlerdir.

Beynimiz bizi gereksiz bilgilerle aşırı yüklenmeye karşı koruma özelliği de vardır. Bu anlamda yeni bilgiler, kısa veya uzun süreli olarak hafızamıza kaydedilir ve saklanır. Bu bildiklerimizi güncellemezse ve tekrar etmezsek, o kaydedilen bilgileri çok kabuk unuturuz.

Ancak bu durum için Alman psikolog Hermann Ebbinghaus tarafından ortaya atılan,hafızamıza yüklediğimiz yani bildiklerimizi daha kolay hatırlamak için yardımcı olacak bazı formüller var.

Ebbinghaus Unutma Eğrisi, öğrendikten sonraki bir saat içinde öğrendiklerimizin yarısından fazlasını unuttuğumuzu göstermekte . Daha sonraki süreçte ise mesela bir hafta sonra, yalnızca %20’lik bir bölümü hatırlayabildiğimizi gösteriyor.

Ebbinghaus

Bilgileri daha uzun süre hafızamızda tutmak için, uzun süreli belleğe koymaya çalışmamız gerekiyor. ‘Zorla ezber’ bu durumda çok etkili değildir, çünkü beyin bilgiyi hızlıca anlamaz ve güçlü depolar oluşturamaz. Bu süreçte işleri uzun süre hatırlamak isterseniz ezberleme süresini uzatmanız gerekmekte. Bu süreç, birkaç gün ya da birkaç hafta kadar uzun olmalı. Bu süreç, birkaç gün ya da birkaç hafta kadar uzun olmalı.

Ebbinghaus unutma egrisi

Ebbinghaus unutma egrisi 1

Dilerseniz Unutkanlığı Azaltmamız için almamız gereken 12 Sihirli ipuçlarına bakalım:

 

1. Neyi öğrendiğinizi anlamaya çalışın. Anladığınız şeyler 9 kat daha hızlı ezberlenir.
2. En gerekli bilgiyi öğrenin. Önceliklerinizi doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir.
3. Bunu göz önünde bulundurun: En çok, başta ve sonda olan şeyler ezberlenir. (Seri Konum Etkisi)
4. Dikkatinizi bir konudan diğerine verin. Unutmayın ki benzer anılar karışıktır ve birbirleri ile karışmaları mümkündür.
5. Karşıt şeyleri öğrenin. Örneğin, yabancı bir dil öğreniyorsanız, gece ile gündüz’ü ezberleyin. Karşıt bilgilerin ezberlenmesi daha kolaydır.
6. Kendi “zihin sarayınızı” oluşturun. Fikir, belirli şeyleri belirli bir yerle ilişkilendirmektir. Örneğin, odanızdaysanız, öğrendiğiniz bir şeyi odanızla ilişkilendirmeyi deneyin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Bundan sonra, odanın hafızanızda ne gibi görüneceğini hatırlayın ve tekrarlamayı sürdürün.
7. ‘Çivi’ kelimeleri kullanın. Tekniğin amacı, öğrenilen bir şeyi, bir başkasına çivilemektir. Böylece çiviyi düşündüğünüzde, otomatik olarak diğer şeyi hatırlarsınız.
8. Yeni kelimeleri zaten bildiğiniz kelimelerle ilişkilendirin. Bir dil öğreniyorsanız, bildiklerinize dayanarak yeni şeyler ezberleyebilirsiniz.
9. Hikaye yaratın. Belli bir sırada birçok bilgiyi ezberlemeniz gerekiyorsa, parçaları hikaye içine almaya çalışın. Parçaların bir takım şekillerle birbirine bağlı olması önemlidir.
10. Bir ses kaydedici kullanın. Öğrenmekte olduğunuz bilgileri kaydedin ve kaydı birkaç kez dinleyin. Bu yöntem, sesli bilgileri daha iyi ezberleyen insanlar için en iyi sonucu verir.
11. Görselleştirin. Öğrenirken vücut dili kullanın. Bu, kas belleğinizi tetiklemenize yardımcı olacaktır.
12. Sadece en işe yarar materyalleri seçin. Eski kitapları ve öğrenme yöntemlerini kullanmayın. Kitaplar yazıldığından beri çok şey değişmiş olabilir.

Kaynak
Bundle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu