Beyin, Öldükten Sonra Çalışmaya Devam Eder mi?
Öldükten Sonra, Beyniniz Öldüğünüzü Biliyor! Öldüğünüzde ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Muhtemelen ölenler ve bir tünelin sonunda ışık gördüğünü söyleyip yaşama geri dönenler hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Ya da onların bedenleri üzerinde durarak, doktorların telaş içinde onları hayatta tutma çabalarını izlemelerini.
Yapılan bir çalışmaya kadar beden öldükten sonra zihnin çalışmaya devam edip etmediği bilinmiyordu. Tıpkı Ellen Page’ın oynadığı 90’ların kült, korku filmi “Flatliners”ın yeni versiyonu gibi bilim insanları da aslında bir kişi bilincinin öldükten sonra çalışmaya devam ettiğini buldular.Filmde, bir grup genç doktor öldükten sonra ne olduğunu görmek için sırayla insanların kalplerini durdurarak tehlikeli bir deney yürütür.
Dr. Sam Parnia ve onun New York Üniversitesi Langone Tıp Okulunda olan ekibinin aklında aynı soru yer alıyordu.Bu yüzden, Avrupa ve Amerika’da kardiyak arrest( kalbin durması) yaşayan insanları ve hayata geri getirme çalışmalarına bakarak daha az tehlikeli bir yöntemle sorularına cevap bulmak için işe koyuldular.
Parnia “Onlar, doktorları ve hemşireleri çalışırken izleyip, tüm konuşmaların, olmuş ve olabilecek şeylerin farkında olarak o atmosferi tasvir edecekler, aksi taktirde olanlar bilinemez.”diye konuşmuştur Live Science’a.
Çalışmayı yürütenlerin hatırladıkları şey, aynı zamanda hastalarının detayları hatırlayabildiklerini bildiren sağlık personeli tarafından da doğrulanmıştır.
Ölüm, tıbbi anlamda beyin için kan pompalanamaması ve kalbin atma işlevini yerine getirememesidir.
Bu, beynin fonksiyonlarının da durması ve artık vücudu hayatta tutamaması anlamına gelir. Parnia, beynin “düşünme bölümü” olarak adlandırılan “serebral korteks”ini ve 2 ila 20 saniye içinde bir elektrik ekranında hiçbir beyin dalgasının görünür olmadığı anlamına gelen düz çizgilerini açıkladı.
Bu en nihayetinde beyin ölümüyle sonuçlanır.
Parnia ve iş arkadaşları aynı zamanda bu deneyimlerin beyin faaliyetiyle ne kadar alakalı olduğuna karar vermek için “kardiyak arrest” boyunca beynin tepkilerinin nasıl olduğunu gözlemler.
Parnia “Herhangi bir zamanda öldükten sonra bilincin açık olup olmadığını ya da yok olup olmadığını ve gerçek zamanda beynin içinde olan şeyle nasıl alakalı olduğunu anlamak için ölüm bağlamında bilinç ve insan zihninde çalışıyoruz.”dedi.
Fakat bu, ölümden sonra kaydedilen ilk beyin faaliyeti değildir.
Mart ayında, doktorlar, bir Kanada yoğun bakım ünitesinde, 4 kişiyi gözlemledi. 1 kişi yaşam destek makineleri kapatıldıktan sonra 10 dakikaya kadar kalıcı beyin faaliyetine devam etti fakat, 3 diğer hastanın bu faaliyeti sergileyemediklerini, ortaya çıkardılar.
Doktorlar, hastanın klinik olarak öldüğünü ilan ettikten 10 dakika daha fazla bir süre sonra tıpkı uyuduğumuzda olduğu gibi, beyin dalgaları oluşmaya devam etti.
Her hastanın hem ölümden önce hem de sonra, elektroensefalografi (EEG, beyin görüntüleme teknolojisi) farklı kaydedilmiştir ve sonuç olarak, araştırmacılar, ölüm deneyiminin her hasta için çok farklı olabileceğini buldular.