Beyin Küçülmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Önlenir?
Beyin küçülmesi çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkan, tıpta bunama, demans ve Alzheimer olarak da adlandırılan bir hastalıktır. Bu hastalığın ilerlemesi durumunda hasta için eski sağlığına kavuşması imkansız olmaktadır. Hemen herkesin çevreden duyduğu bu hastalıkların sebebi nedir? Nasıl Anlaşılır ve nasıl önlenir? Sizler için bu yazımızda anlatıyor olacağız.
Beyin Küçülmesi Nedir?
Beynin içerisinde milyarlarca hücre bulunmaktadır. Bu hücreler her geçen gün yavaş yavaş ölerek azalmaya başlarlar. Hücre azaldıkça beyin yapması gereken fonksiyonlarını yapma yeteneğini kaybetmeye başlar. Bu acı gerçek beyin küçülmesi ile son bulur. Bunların sonucunda kişide unutkanlıklar çoğalır. Zamanla kişilerin yaşlarının artmasıyla büyüyen bu rahatsızlık bunamaya kadar gider. Kişi ruhsuz bir hal içine gömülür ve tepkileri adeta bir çocuğu andırır.
Yoğun dalmalar, boşluğa kilitlenmeler meydana gelir. Beynin işlevselliğini kaybetmesiyle bunama, demans veya alzheimer gibi hastalıkların teşhisi koyulur. Beyin küçülmesi yaşayan kişiler erken teşhis edilirse tedaviyle iyileşme oranları artabilir. Fakat ilerleyen yaşlarda ileri safhalarda olan durumdaki hastalarda tedavisi mümkün değildir.
Demans Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Demansın bir diğer bilinen adı bunamadır. Beyin küçülmesi, sağlam kalan tüm beyin hücrelerinin ölmesine sebep olur. Hücreler ölmeye başladıkça kan akımı yavaşlar. Beyin damarlarında tıkanıklıklar artar. Kişide hayattan bezme, aşırı yorgunluk, yetersizlik ve isteksizlik gibi belirtiler oluşmaya başlar. Erken fark edilerek tedaviye başlanması olumlu sonuçlar oluşturabilir. Ancak tedaviye geç kalınması durumu riski arttırır.
Alzheimer Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Alzheimer, demansın çeşitlerinden birisidir. Alzheimer olan kişiler bunama belirtilerinin dışında sosyal faaliyetlerde çok güçsüz olurlar. Sürekli unutkanlıkları çoğalır. Alzheimer olan bir kişinin eski haline gelmesi mümkün olmamaktadır. Çünkü beyin hücreleri tamamen ölmüş olur. Kişiler hastalığın ilerlemesiyle fiziksel olarak da güçlük yaşamaya başlar. Yemek yeme, tuvalet, yürüme gibi temel şeyleri yapamazlar. Yediğiniz anlamadığından doyduğunu da anlamaz. Kilo kaybı yaşamalarının sebebi de bundandır.
Demans ve Alzheimer’in Temel Belirtileri
- Kolesterolün yükselmesi,
- Ani kalp krizleri ve benzeri kalp ve damar tıkanıklıkları problemleri,
- APOE 4 taşıyıcı olması,
- B12 Eksikliği,
- Geçmişte var olan psikolojik sorun ve depresyon durumları,
- Bellek kaybı ve unutkanlığın artışı,
Demans ve Alzheimer Nasıl Önlenir?
Sağlıklı bir yaşam her türlü bunamaya dair sorunun üstesinden gelmek için birinci adımdır. Vücudun yeterli vitamin alması, uyku düzenin iyi olması, zararlı gıdalardan uzak durmak, spor ve egzersizlikleri aksatmamak sağlık için önem taşır. Aşırı stresli durumlar ve psikolojinin bozulması gibi durumlarda beyin hücrelerinde küçülme meydana gelir. Bu hastalıkların tedavisi çok etkili olmadığından hayatınızı sağlıklı yaşamanız en önemlisidir.