Bebeklerde Kolik Nedir, Neden Olur?
Bebeklerde Kolik Nedir?
Sağlıklı bebeklerde sık, uzun süreli ve yoğun ağlama veya huzursuzluğa bebeklerde kolik denir. Kolik, anne-babalar için özellikle sıkıntılı ve zor bir durum olabilir. Çünkü genellikle bebeğin sıkıntısının kendi kendine teşhis edilen bir nedeni yoktur ve bebeğe verilen bakım rahatlama sağlamayabilir. Kolikli bebeklerde ataklar genellikle 6 hafta civarında zirve yapar ve bebek 3 ila 4 aylık olduğunda önemli ölçüde azalır.
Kolikli bebeklerde aşırı ağlama zamanla düzelse de kolik tedavisi yenidoğanın bakımına ağır bir yük getirir. Ebeveynlerin kolik ataklarının şiddetini ve süresini azaltmak, kendi streslerini azaltmak ve ebeveyn-çocuk bağını güçlendirmek için atabilecekleri çeşitli adımlar vardır.
Bebeklerde Kolik Neden Olur?
Kolik sendromunun gerçek nedeni tespit edilememiştir. Tıp uzmanları, koliğin çeşitli faktörlerden kaynaklandığına inanmaktadır. Neden yaşamın ilk ayının sonunda başladığı, neden bebekler arasında farklılık gösterdiği, atakların neden genellikle günün belirli saatlerinde ortaya çıktığı ve neden zamanla kendi kendine düzeldiği gibi birçok neden araştırılmış olsa da net değil. Bununla birlikte, bebeklerde kolik oluşumuna katkıda bulunan birkaç faktör bulunmuştur.
Kolik oluşumuna katkıda bulunan faktörler arasında az gelişmiş bir sindirim sistemi, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterilerin dengesizliği, aşırı beslenme, yetersiz beslenme, ara sıra hıçkırıklar, gıda alerjileri veya intoleransları, çocuklarda erken migren formları ve aile stresi veya kaygısı yer alır.
Kolik Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerin özellikle ilk üç aylık dönemde huysuz olması ve ağlaması normaldir. Ancak bebeklerde normal ağlama aralığını belirlemek zordur. Genel olarak, bebek günde üç saat veya daha fazla, haftada üç gün veya daha fazla ve arka arkaya üç hafta veya daha fazla ağlarsa kolikli bir bebeğe teşhis konulur. Kolik bebeklerin belirti ve semptomları genellikle ağlama ve huzursuzluk şeklinde gelir.
Kolik ağlaması esas olarak şiddetli ağlama şeklinde ortaya çıkar ve bir çığlık veya acı ifadesi olarak görülebilir. Bu ağlamanın açlık ifadesi veya bez değiştirme ihtiyacı dışında belirgin bir nedeni yoktur. Kolik ataklar genellikle geceleri meydana gelir ve zamanlamaları genellikle tahmin edilebilir. Bazı kolik vakalarında, bebek gaz çıkardıktan veya bağırsak hareketi yaptıktan sonra semptomlar hafifleyebilir. Tıp uzmanları, gazın büyük olasılıkla ağlarken yutulan çok fazla havadan kaynaklandığına inanıyor.
Kolik Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeğin doktor tarafından muayene edilmesi ve anne-babaya yöneltilen çeşitli sorularla kolik teşhisi konulur. Bu muayene sırasında ebeveyn veya bebeğin bakıcısı, gözlemlenen herhangi bir semptomu doktorla tartışmalı ve durumla ilgili tüm bilgileri paylaşmalıdır. Fizik muayene sırasında doktorunuz bebeğinizin boyunu, kilosunu ve baş çevresini ölçecektir. Bebeğinizin kalbini, ciğerlerini ve karnını dinleyecektir.
Bebeğin uzuvlarını, parmaklarını ve ayak parmaklarını, gözlerini, kulaklarını ve cinsel organlarını inceleyecektir. Bebeğin dokunmaya veya harekete tepkisini değerlendirecektir. Bunlara ek olarak, bebekte görülebilecek kızarıklık, iltihaplanma, diğer enfeksiyon belirtileri veya alerjilere bakacaktır. Laboratuvar testleri, radyografi veya diğer testler normal koşullar altında genellikle kolik teşhisi için kullanılmaz, ancak bazı durumlarda diğer olası nedenlerin ekarte edilmesi gerekebilir.
Bebeklerde Kolik İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=npwKxY1YYwI