Barbaros Şansal Kimdir?
Tam adı: Barbaros Şansal
Doğum tarihi: 10 Temmuz 1957
Doğum yeri: Ankara /Türkiye
Burcu: Yengeç
Ailesi: Sungur Tekin, Güner Eczacıbaşı
Mesleği: Tasarımcı, Modacı
Aktif Yılları: 1990 yılından bu yana
Sosyal Medyada
Hakkında
Barbaros Şansal kimdir? Barbaros Şansal, 1957 yılında Ankara’da dünyaya gözlerini açmıştır. Annesi Güner Eczacıbaşı ve babası Sungur Tekin Nato’da çalışmaktaydılar. İlkokulu İstanbul Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu ilkokulu ve Şişli Özel Dost İlkokulunda okumuştur. Liseyi ise, Fenerbahçe lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Alman Lisesi ve İstanbul Vefa Lisesi olmak üzere farklı lisede okuyarak başarılı bir şekilde bitirmiştir.
Lisenin arından Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi’nde lisans eğitimi görmeye başlamış ve devamını Londra’da Royal Academi’de yıllık eğitimini tamamlayıp mezun olmuştur. Üniversiteyi bitirdikten sonra İsviçre’de estetik, moda ve renk üzerine yıl eğitim görmüştür. Türkiye’ye döndüğünde ise Yıldırım Mayruk’un atölyelerinde asistan (kendisini terzi yamağı olarak nitelendirmekte) olarak çalışma hayatına başlamıştır.
Eğitim yıllarının sonlarına doğru tahta mandallardan ve seramiklerden yaptığı hediyelik eşyalar yapıp harçlık kazanırken bir yandan da “Vakko” nun yaratıcı bölümlerinde görev aldı. Sonraki adımı ise yaratıcı ve drama çalışmalarını, taksimdeki Eski Sinematek Salonunda Ülkenin ilk moda eğitim merkezini kurarak devam etti.
1980 yılında kreatörlük yaşam şeklini olgunlaştırırken, ülkenin içinde bulunduğu siyasi kaotik durum ve darbe yüzünden İşletme Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak İngiltere’ye gitti ve Londra’da yaşamaya başladı. 9 yıl boyunca ülkesine dönemedi. 9 yılın 4’ünü Londra’da, 2.5 yılını İsviçre, Almanya ve Fransa’da yaşadı. İsviçre’de bir evlilik yaşayıp ayrıldı.
Bugün hala “Yıldırım Mayruk Moda Tasarım Ltd.” nin ortağı sıfatıyla yönetim, ithalat, ihracat, işletme ve uluslararası ilişkiler görevini yürütmektedir.
Barbaros Şansal, ustası Yıldırım Mayruk kendisini terzi olarak nitelendirdiği için o da kendisini terzi yamağı olarak nitelendirmiştir. Yakın çevresi tarafından “barbi” diye hitap edilen söyledikleri bir kesimi daima rahatsız etmiş bir moda tasarımcısıdır. Ayrıca “Üç Kuruşluk Mahalle Dersleri” adında bir tiyatro oyununda da rol almıştır.
Pembe Hayat LGBT Derneği üyesi olan Şansal, Bülent Ersoy‘a yönelik “Bizim giysilerimiz kendisine uymaz çünkü bizler kadın terzisiyiz.” demiş ve bununla birlikte de “Ben hala benim, mavi kimliğimi değiştirmedim. Ben kamburumu onun gibi zımparalatmadım!” söylemlerinin ardından dernek tarafından üyelikten çıkarılmıştır.
Barbaros Şansal, Almanca ve İngilizce okuryazarı, Fransızca iletişimine hakim ve ayrıca gelişmiş Türkçe hakimiyetine sahiptir. “2023’e Hikayeler” isimli gösterinin isminin yaratıcısı olmakla birlikte, Yıldırım Mayruk Moda Laboratuarında Ülkenin en önemli moda arşivi üzerinde çalışmakta. Evrensel organizasyonların dışında, eğitim vermek için de yaratıcı planlamalar oluşturmaktadır.
Habertürk adlı televizyon kanalında “Toplu İğne” ve Skytürk’te “Çengelli İğne” gibi programlar yapmıştır.
Kendisine ait “3. Sınıf Hamur Kağıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar” adında kitabı vardır. Alfredo Cabrera ve Matthew Frederick adlı yazarların “Moda Okulunda Öğrendiğim 101 Şey” kitabını Türkçe’ye çevirip yayınlamıştır. Ayrıca Show Tv kanalında “Bugün Ne Giysem” adlı yarışmada jüri üyeliği yapmıştır.
Nisan 2015 tarihinde Yıldırım Mayruk’la birlikte Pera Mezat Müzayedecilik’in hazırladığı “Yıldırım Mayruk Anılar Müzayedesi” ile evlerindeki tüm eşyaları satışa çıkardılar. Sonrasında Kıbrıs’ın Karni köyüne yerleşme karar verdiler ve Türkiye’den ayrıldılar.
Barbaros Şansal Kitapları:
- 2016 – Prova Odası
- 2007 – 3. Sınıf Hamur Kağıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar
- Moda Okulunda Öğrendiğim 101 Şey (Yazar: Alfredo Cabrera, Matthew Frederick)
- çeviri yapan: Barbaros Şansal
Videoları