Balistik Füze Nedir?
Balistik füze ve ya roketlerin en eski şekli, roketlerin tarihinden türetilen kullanımı ile 13. yüzyıldan kalmadır. 14. yüzyılda Ming Çin donanması, düşman gemilerine karşı deniz savaşlarında Huo long chu shui adı verilen balistik bir seyir füze silahının erken bir biçimini kullanılmıştır.
Modern öncü balistik füze, 1930‘lu yıllarda ve 1940‘lı yıllarda Wernher von Braun yönetiminde Nazi Almanya tarafından geliştirilen V-2 roketi olarak bilinen A-4’dü. Bir V-2’nin ilk lansmanı 3 Ekim 1942‘de yapıldı ve 6 Eylül 1944‘te Paris’e karşı operasyona başladı, Daha sonra iki gün sonra Londra’ya bir saldırı yapıldı. 1945 yılının Mayıs ayında Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı‘nın sonunda, 3.000’den fazla V-2 piyasaya sürüldü. R-7 Semyorka, kıtalar arası ilk balistik füzeydi.
Toplam 30 ülke operasyonel balistik füzeler kullanmıştır. Geliştirme, 2007‘de, çoğunlukla Çin, İran ve Rusya Federasyonu tarafından yapılan yaklaşık 100 balistik füze uçuş testi ile devam ediyor. 2010 yılında ABD ve Rus hükümetleri kıtalararası balistik füzeler (ICBM) envanterini yedi yıllık bir süre içinde her biri 1550 adede düşürmek için bir anlaşma imzaladılar.
Balistik Füze Avantajları Nelerdir?
Balistik füzeler tarafından alınan seyir iki önemli arzu edilir özelliğe sahiptir. İlk olarak, atmosferin üzerinde uçan balistik füzeler, aynı büyüklükteki seyir füzeleri için mümkün olandan çok daha uzun menzile sahiptir. Binlerce kilometrelik hava yoluyla gerçekleştirilen roket uçuşu, çok daha fazla miktarda yakıt gerektirerek fırlatma araçlarının daha büyük ve daha kolay algılanmasını ve engellenmesini sağlar.
Seyir füzeleri gibi benzer mesafeleri kapsayabilen motorlu füzeler, uçuşlarının çoğunda roket motorları kullanmaz. Bunun yerine daha ekonomik jet motorları kullanır. Ancak, seyir füzeleri balistik füzeleri eski haline getirmedi, ikinci büyük avantajı nedeniyle balistik füzeler uçuş yolu boyunca son derece hızlı seyahat edebilirler.
Kıtalararası bir balistik füze yaklaşık 10 ila 35 km mesafedeki bir hedefi yaklaşık 30 ila 35 dakikada vurabilir. 5.000 m / s‘nin üzerindeki terminal hızlarıyla, mevcut çok daha kısa zaman nedeniyle balistik füzelerin seyir füzelerinden çok daha zordur. Bu nedenle, seyir füzelerinin daha ucuz, daha hareketli ve daha çok yönlü olmasına rağmen, balistik füzeler mevcut en korkulan silahlardan bazılarıdır.
Balistik Füzesinin Türleri Nelerdir?
Balistik füzeler menzil ve kullanıma göre büyük farklılıklar gösterir ve genellikle menzile göre kategorilere ayrılır. Balistik füze aralıklarını kategorize etmek için farklı ülkeler tarafından çeşitli şemalar kullanılır;
- Havadan fırlatılan balistik füzesi (ALBM)
- Taktik balistik füzesi: Yaklaşık 150 km ile 300 km arasında menzile sahiptir.
- Tiyatro balistik füzesi (TBM): 300 km ile 3.500 km arasında menzile sahiptir.
- Kısa menzilli balistik füzesi (SRBM): 300 km ile 1.000 km arasında menzile sahiptir.
- Orta menzilli balistik füzesi (MRBM): 1.000 km ile 3.500 km arasında menzile sahiptir.
- Orta menzilli balistik füzesi (IRBM) ya da uzun menzilli balistik füze (LRBM): 3.500 km ile 5.500 km arasında menzile sahiptir.
- Kıtalararası balistik füzesi (ICBM): 5.500 km’den fazla menzile sahiptir.
- Denizaltı tarafından fırlatılan balistik füzesi (SLBM)
Taktik, kısa ve orta menzilli füzeler genellikle toplu olarak taktik ve tiyatro balistik füzeleri olarak adlandırılır. Uzun ve orta menzilli balistik füzeler genellikle nükleer silahlar sağlamak için tasarlanmıştır. Çünkü yükleri geleneksel patlayıcıların geleneksel bombardıman uçaklarına kıyasla düşük maliyetli olması için çok sınırlıdır.
Balistik Füze ile ilgili videolar