Hastalıklar

Bağırsak ve Beyin Arasındaki İlişki Nedir?

instagram takipçi hilesi

Bugün sizlere Bağırsak Ve Beyin Arasındaki İlişki Nedir? bu konu hakkında bilgiler aktaracağım. Son zamanlar da bu konu hakkında çok çeşitli araştırmalar yapılmaya başlandı ve İnternette büyük merak konusu oldu. Gelin birlikte bağırsak ve beyin arasındaki ilişkiyi birlikte okuyalım.

Bağırsak ve Beyin Arasındaki İlişki Nedir?

Gerçekte bağırsakların ikinci bir beyin olduğu ve bağırsak-beyin arasında çift yönlü bir ilişki olduğu ortaya çıktı. Bu ilişki sinirsel, hormonal, bağışıklı hücreli bir tarzda olabilir. Bağırsak sağlığı vücudun genelinin ve beynin tamamının sağlığını direk olarak etkiliyor. Tam tersi olarak beyin sağlığı da bağırsak sağlığını çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Bağırsaklar sinirsel aktivite var ve çok önemli beyinde üretilen maddelerin bağırsaklarda da üretildiği yapılan araştırmalarda da gözlenmiştir.

Bağırsaklarda çok fazla miktarda mikrop ve bakteri barınmaktadır. ”Mikrobiyom” denilen yapı bağırsaklarda bulunan milyonca türden mikrop ve bakteriyi ifade eder. Bu yapıya Bağırsak florası da denilmektedir.

Bağırsak bakterileri 3 çeşitte bulunmaktadır.

  • Probiyotik bakteriler: İnsan Sağlığı açısından en önemli olan  bakteri bu bakteri türüdür. Yunancadan dilimize gelen ”yaşam veren ya da yaşam destekleyen” anlamına gelmektedir.
  • Zararlı bakteriler
  • Hastalık yapan bakteriler

Bağırsaklardaki yararlı ve zararlı bakteriler arasında sürekli bir mücadele ve denge durumu hakimdir. İnsan sağlığını etkilemesi bakımından hangi türün öne çıktığı çok önemlidir. Denge üzerine en etki olan şey ise yediğimiz gıdalardır. Probiyotik bakterilerin metabolizmaya ve sağlığa olan etkileri şaşkınlık vericidir.

bağirsak beyin nedir

Probiyotik bakteriler:

  • Bağırsak duvarlarını hastalık yapıcı bakterilere karşı korumaktadır.
  • Lifli gıdalardan Bütirik Asit oluşturur.
  • Kısa zincirli yağ asitleri yardımıyla bağırsak duvarını beslerler.
  • Bağırsakları hastalıklara karşı korurlar.
  • Vücudun bağışıklık sistemini güçlendir. Özellikle T hücreleri üzerinde etkilidir.
  • Kolesterol ve şeker düzeyini kontrol altında tutarlar.
  • açlık ve istah bastırırlar.
  • Enflamasyonu azaltırlar
  • Bağırsaklarda çeşitli vitaminleri sentezlerler. (K ve B vitaminleri)
  • Beyin üzerinde etkisi olan hormonların sentezlenmesinde görevlidir. (GABA, Dopamin, Seratonin gibi)

Bu şekilde Probiyotik bakterilerin enflamasyon, obezite, insülin direnci, şeker hastalığı, kolestrol metabolizması, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve kanserler üzerine önemli etkileri vardır.

”Bağırsak-Beyin yolağı” bağırsak ve beyin arasındaki ilişkiye verilen genel isimdir. Bağırsaklar ve beyin sinirsel, biyokimyasal ve hormonal mekanizmalarla sürekli bir ilişki içerisindedir. Yapılan araştırmalar probiyotik bakteriler ve bağırsak sağlığıyla zihinsel fonksiyonlar arasında çok yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Mikrobiyomda bozukluklar zihinsel ve beyinsel fonksiyonlarda, ruh halinde önemli değişikliklere neden olmaktadır.

Ruh halinin belirlenmesinde etkili mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin büyük oranda bağırsaklarda üretilmektedir. Bu hormon mutluluğu, ruh halini, sosyal ilişkileri, cinsel dürtüleri kontrol eden çok önemli bir hormondur. Ve bununda kaynağı bağırsaklardır. Bu yüzden mikrobiyom denilen yapıya aynı zamanda ikinci beyinde denilmektedir.

bağirsak beyin 1

İnsan sağlığı genel olarak bağırsak bakterilerinin sağlığı ile ilişkilidir. Mikrobiyom sağlığı ise zararlı ve probiyotik bakterilerin dengesine dayanmaktadır. Dengeyi belirleyen en önemli madde ise düzenli bir yaşam tarzı ve beslenme biçimidir.

Probiyotikler yani sindirilemeyen lifli besinler probiyotik bakterilerin ana gıdasıdır. Bu bakteriler lifleri gıda olarak kullanıyor ve karşılığında zincirli yağ asitleri denilen son derece faydalı yağ asitleri hediye ediyorlar. Bu yağ asitlerinin en bilinenleri; bütirik asit, propriyonik asit, asetik asittir. Dolayısıyla bağırsak sağlığının en önemli unsuru tüketilen lifli gıdalardır.

Bağırsaklarda ki bakterilere zararlı bazı faktörler; Antibiyotikler, suni tatlandırıcılar, alkol, stres, sigara, uykusuzluktur.

bağirsak 1

Bağırsak ve beyinin sürekli etkileşim olduğunu biliyoruz. Stresli zamanlarda mide bulantısı ve bağırsak ağrısı yaşanmasının da kaynağı buradan kaynaklanıyor. Psikososyal etkenler bağırsaklarda bulunan normal fizyolojik durumu ve belirtileri hemen açığa çıkarır.

Bir diğer önemli sistem ise sinir ve vagus sistemi arasındaki ilişkidir. Vagus siniri beyinden bağırsaklara ileti gönderen başlıca sistemdir. Stres gibi durumlarda vagus sinirinin inhibe olması çeşitli bağırsak sorunlarına işaret edebilmektedir.

Bağırsak beyin arasında bağışıklık sisteminde önemli bir yeri vardır. Bağırsaklarda bulunan mikrop ve bakteriler vücuda neyin girdiğini kontrol eden, bağışıklık sistemini kontrol eden bir yapıya sahiptir. Bağışıklık sistemi yeteri kadar gücü alamazsa çeşitli nörolojik hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Sinir sisteminin sağlayıcısı nöronların da sağlığı bağırsaklar için önemlidir. Salgılanan kimyasalların kalitesi bağırsak ve beyin sağlığı hakkında gerekli işaretleri de vermektedir.

Bu yüzden bağırsaklarda bulunan bakteri ortamını değiştirerek beyin sağlığını da iyi ve sağlıklı şekilde tutabiliriz.

Bağırsak ve Beyin Arasındaki İlişki Nedir? İle İlişkili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu