Aşure Nedir, Tarihi Kime Ve Kimlere Dayanır? Aşure Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Bugün genç yaşlı demeden hepimizin çok sevdiği yemekten büyük keyif aldığı aşure tatlısının tarihsel geçmişini sizlerle paylaşacağız. Özellikle gurbette okuyan öğrencilerin “birileri yapsa da yesek” dediği aşurenin tarihi nedir?
Aşure aslında Arapça (İbranice) bir sözcüktür. Gerçek tercümesi “Aşura”dır ve on (10) anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü anlamı ifade eder.
Kimi bilgilere göre, İslamiyet yayılmadan önce İsrailoğulları başta olmak üzere halkların çoğunluğu bu gün için özel olarak oruç tutarlardı.
Bu dönemde insanlık aleminin kaderini değiştirecek hadiseler de gerçekleşmiştir. Örnek olarak, Adem peygamberin ettiği tövbenin kabul edilmesi, Nemrut’un büyük teşinden Halil peygamberin kurtulduğu, Hz. Musa’nın büyük kavminin Firavun’un zulmünden kurtulması, Yunus’un balığın midesinden kurtulduğu, Eyüp peygamberin yaralarından kurtulup dertlerinden arındığı, Nuh peygamberin gemisinin durduğu gündür.
İlginizi çekebilir: Aşure Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)
Tüm bu önemli tarihi olaylarla birlikte aşurenin bizler için kattığı anlam; imam Hüseyin’in bugün bu tarihte şehit edilmesi olarak belirtilebilir.
Hz. Hüseyin on Muharrem ayında şehit düşmüştür. Bundandır ki Muharrem ayı ve bu ay için tutulan oruç ve yapılan aşure çorbası inananlar için oldukça derin anlam taşımaktadır.
Hz. Hüseyin’in Kerbela’da öldürülmesiyle Muharrem Orucu Aleviler için hem anma hem de matem orucu olmuştur. Bundan dolayı Aleviler için anlamı diğer toplumlarınkinden oldukça farklıdır.
Hz. Hüseyin şehit olmadan önce Muharrem ayında pişirilen aşure her zaman neşe ve kıvanç içinde kutlanıp paylaşılmaktaydı. Hz. Hüseyin‘in şahadetinden sonra ise halklarda vasıl olan şenlik havası yerini mateme bırakmış ve Kerbela’da şehit olanlar ve 12 imamlar için bu yolda hayatlarını veren tüm şehitlerin anısı için pişirilip dostça ve kardeşçe dağıtılmıştır. Günümüzde hala bu duygular çerçevesinde paylaşılmaktadır.
Aşure tatlısının ortaya çıkış öyküsü Nuh peygamberle olan ilişkiye de bağlanır. Nuh’un gemisinin karaya oturması ile gemide kalan son yiyeceklerden bu tatlı sıcak çorba meydana gelmiştir. Aşure çorbasının içinde en az 12 çeşit farklı madde olmalıdır. Bunlar da genel olarak fındık, kuru üzüm, ceviz, kuru incir, fasulye, nohut ve benzeri yiyeceklerdir.
Aşure İçin Gerekli Farklı Malzemeler
Malzemeler:
-2 su bardağı buğday (1 parmak eksik),
-2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),
-3.5 su bardağı toz şeker,
-1 su bardağı nohut,
-1 su bardağı kuru fasulye,
-Yarım su bardağı sarı üzüm,
-15 adet kuru incir,
-Yarım çay bardağı kuş üzümü,
-Yarım su bardağı süt
-2 su bardağı kuru kayısı,
Süslemek için:
-15 adet ceviz,
-1 adet nar,
-Tarçın,
-Antep fıstığı
-1 su bardağı fındık,
Aşure Nasıl Yapılır ile ilgili videolar
USTALARI KISKANDIRACAK TAM KIVAMINDA AŞURE TARİFİ⭐️⭐️⭐️