Astigmat Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Astigmat, bulanık görmeye sebep olan yaygın bir göz problemidir. Pek çok insanda bir dereceye kadar astigmat vardır. Bu durumda gözünüzün bir kısmında genellikle korneada düzensiz bir eğri vardır. Kornea, gözün dış tabakasıdır. Gözünüzün görebilmeniz için ışığı odaklamasına yardımcı olur. Odaklayamadığı zaman bulanık görürsünüz.
Astigmat Belirtileri Nelerdir?
Astigmatın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıktığında bazı durumlar meydana gelir. Bu durumlar şunlardır;
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Göz yorgunluğu
- Bulanık görüş
- Net görmek için gözlerini kısmak
Bu belirtiler aynı zamanda diğer bazı koşulların belirtileridir. Çocuklarda astigmatı teşhis etmek zor olabilir. Genellikle fark edilmez. Çünkü çocuklar bulanık görmeden şikayet etmeyebilir. Çocuğunuz devam eden baş ağrılarından ya da göz problemlerinden bahsederse, kısa süre içerisinde göz doktoruna görünün.
Astigmatın Nedenleri Nelerdir?
Astigmat, genellikle kalıtsaldır yani aileden geçtiği anlamına gelir. Göz kapaklarının korneaya baskı yapmasının bir sonucu da olabilir. Zamanla daha iyi ya da daha kötü bir hal alabilir.
Bazen, bir göz yaralanması ya da ameliyatından sonra ortaya çıkar. Diğer bir neden ise keratokonus adı verilen bir durumdur. Bu durumda kornea zamanla incelir ve daha koni şeklini alır. Şiddetli astigmatizma ile sonuçlanırsınız. Keratokonuslu bazı kişilerin kornea nakline ihtiyacı vardır.
Astigmatın Tedavisi
Her derecedeki astigmatın tedavisi, gözlük ya da kontakt lens gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Çok hafif astigmatınız varsa ve başka bir durumunuz yoksa, gözlüğe ihtiyacınız olmayabilir. Orta ya da yüksek düzeyde astigmatınız varsa, muhtemelen düzeltici lenslere ihtiyacınız olacaktır.
Uygulanabilecek diğer tedavi yöntemleri şunlardır;
- Ortokeratoloji: Özel olarak tasarlanmış bir dizi kontakt lens kullanılır. Lensler serttir. Bu nedenle zamanla korneanızın eğrisini yeniden şekillendirirler.
- Lazer cerrahisi: Lazer yerinde keratomileusis ya da LASIK cerrahisi, bazı astigmatizma türlerini düzeltebilir. Size uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Cerrah, az miktarda göz dokusunu çıkarmak ve korneanın şeklini değiştirmek için bir lazer kullanır.
- Fotorefraktif keratektomi: Fotorefraktif keratektomi göz ameliyatı, dokuyu korneanın iç ve dış katmanlarından çıkarır.
Astigmat ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=F6WIfXCGsVg