Aşılama Yöntemi Nedir? Bebek Tedavisine Etkileri Nelerdir?
Düzenli ve korunmaksızın girilen cinsel ilişkiye rağmen, 1 yıl boyunca gebelik oluşmaması durumuna; infertilite (kısırlık) adı verilmektedir. Ancak üremeye yardımcı tedavi teknikleri sayesinde; bu soruna çözüm bulmak, gün geçtikçe daha kolay bir hale gelmektedir. Bu yazımızda ise söz konusu tekniklerden biri olan aşılama yöntemi ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Bebek sahibi olmak hemen hemen her çiftin hayalidir. Üremenin devamı, anaçlıktan kaynaklı hisler, ebeveynlik egosu, evliliğin farklı bir aşamasına geçme isteği ya da çevre tarafından yansıtılan beklentiler nedeniyle, çocuk sahibi olma kavramı neredeyse tüm toplumlarda büyük bir önem taşımaktadır.
Ancak günümüzde; hava kirliliği, beslenme tarzında yapılan yanlışlar, stres, genetik faktörler veya bazı hastalıklar nedeniyle infertililte (kısırlık) vakalarında ciddi oranda artışlar yaşanmaktadır. Bu durumda ise nedene yönelik tedaviler esas alınmaktadır. Kadının ve erkeğin ayrı ayrı belirli tetkiklere tabi tutulması ve değerlendirilen sonuca göre, uygun tedavinin başlanması gerekmektedir.
Aşılama yöntemi de bunlardan biridir. Aşılamanın başarı oranı ortalama % 20 olarak belirlenmiştir. Bunun dışında belirli ilaç veya hormon tedavileri, çeşitli operasyonlar ya da tüp bebek tedavisi gibi yöntemler de tetkiklerin ardından çifte sunulacak diğer seçenekler arasında yer almaktadır.
Aşılama Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Hepimizin bildiği gibi gebeliğin gerçekleşmesi için kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin sağlıklı bir biçimde döllenmesi ve döllenen bu yeni yapının rahime yerleşmesi gerekmektedir. Aşılama yöntemi ise belirli aşamalar ile bu süreci hızlandırmaktadır. Bunlar şöyle özetlenebilir;
- Kadına adet döngüsünün belirli bir döneminde (genellikle adetin 3. gününde) yumurta geliştirici tedavi uygulanır. (kişiye özel olarak oral yolla veya enjeksiyon şeklinde)
- Yumurtadaki bu gelişme evresi, periyodik bir şekilde, USG eşliğinde uzman hekim tarafından takip edilir.
- Yeterli olgunluğa gelen yumurtalar izlendikten sonra ovulasyonun (yumurtlamanın) sağlanması amacıyla (çatlatma iğnesi) ilaç uygulaması yapılır.
- Bu uygulamanın ardından uygun görülen gün ve saat hesaplanarak işlem yapılmasına karar verilir.
- Öncesinde hareketliliği, sayısı ve morfolojik özellikleri belirlenmiş olan spermler; erkekten alınarak (ejakülasyon yoluyla), özel bir solüsyon sayesinde yıkanır ve aralarından en verimli olanları seçilmiş olur.
- Seçilmiş olan bu spermler, klinik ortamında vajinasına spekulum yerleştirilmiş olan kadının rahimine, bir kanül yardımıyla (USG eşliğinde) gönderilir.
- Ardından spekulum vajinadan çıkarılır ve 15 dakikalık dinlenme sürecinin ardından hasta taburcu edilir.
- Aşılamanın sonucunu almak için işlemden 2 hafta sonra kanda beta HCG (gebelik testi) yapılır ve süreç tamamlanmış olur.
Aşılama Yöntemi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Erkeklerde aşılama yöntemi öncesinde sperm verimliliğini arttırmak amacıyla ortalama 2-3 günlük bir cinsel perhiz önerilmektedir.
- Kadının ve erkeğin tedaviden en az 15 gün önce sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları bırakmış olması başarı şansını arttıracaktır.
- Beslenme düzenine dikkat edilmesi ve proteinden zengin gıdalarla beslenilmesi tavsiye edilmektedir.
- Aşılama sonrasında işlem günü istirahat edilmesi gerektiği ve sonraki günlerde günlük hayata dönülmesinde herhangi bir sakınca olmadığı belirtilmektedir.
- İşlem; normal bir jinekolojik muayene gibi olup, anestezi gerektirmediğinden toparlanma süreci oldukça hızlıdır.
- İşlem sonrası bazı kadın hastalarda, pembe renkte lekelenmeler ve kasık ağrısı görülmekte ve normal kabul edilmektedir.
- Aşılama sonrası ayrıca ağır egzersizlerden ve stresten uzak kalınması önerilmektedir.