Otomobil

Aracınız Yolda Kalırsa Ne Yapmalısınız?

arac 4

Yolda giderken aracınız birden durdu. Ruh haliniz anında darmaduman oldu. Stres ve sinir katsayınız nabzının ile yarışa girdi. Her şeyden önce ilk yapacağınız “sakin olmak” tır. Stres, sinir ya da korku ile yanlış işler yapabilirsiniz. Otomobil içinde yer alan kişiler, birbirini kati suretle sakinleştirmelidir.

Araçla Yolda Kalmak

arac 2

Şehirler arası ya da şehir içinde aracınız birden “öksürerek” teklemesi, yolcuları ve sürücüleri telaşlandıracaktır. Güzel bir orman gezisi ya da güzel bir hafta sonu için tatil planınız bir anda düş olabilir. Bu güzel düşlerin yerini yolda kalan bir otomobil alır. Araba ile yolda kalmak, çok da korkulacak bir durum değildir. Ciddi bir kaza geçirmediyseniz ya da aracınız yanmıyor ise içinizin rahat olması gerekir.

Aracınızda yangın var ise, çok ama çok dikkat etmelisiniz. İlk yardım çantanızda yer alan yangın tüpünü kırarak yangının merkezi yönüne doğru boşaltım yapabilirsiniz. Yangın motor bölümünde ise uzak mesafeden söndürmeyi denemelisiniz. Unutulmamalıdır ki araç yangın sırasında patlayabilir. Bundan dolayı her şeyden önce kendinizin ve varsa yolcuların an güvenliğini sağlamalısınız.

arac 8

Yolda kaldığınıza, ilk yapacağınız eylem aracın dörtlülerini yakmak olmalıdır. Sonrasında ilk yardım çantasındaki reflektörü çıkararak trafiğin gidiş yönüne göre yani aracın 50-100 metre gerisine reflektörü koyun. Ardından aracın kaputunu açın. Arızayı kendiniz onarabilirseniz yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak tamir etmeye çalışırken bilmediğiniz parçaları kurcalamak arızanın büyümesine de neden olabilir. Uzun sürelerce yolda kalabileceğiniz ihtimaline karşı susuzluk ve açlık gibi durumları göz ardı etmeden kısa süre içinde yol yardımı ya da çekici çağırmak en mantıklısı olacaktır.

Yol Yardım Çekici Nasıl Çağrılır?

arac 7

Telefon, yardım çağırma yöntemleri içerisindeki en önemli ensturmandır. Eğer telefonunuz yanınızda değilse yoldan geçen araçlardan yardım isteyebilirsiniz. Issız bir yerdeyseniz, zaman kaybetmeden size en yakın yerleşim yerine doğru yürüyebilir ya da otostop çekebilirsiniz. Zaman kaybı, yolda kalma durumlarında pek çok sorunu da beraberinde getirir. Açlık ve susuzluk başta olmak üzere kış aylarında ayı ve kurt gibi hayvanların olabileceği bölgelerde yolda kalmak zorlayıcı olabilir.

Telefon ile yardım çağırırken bulunduğunuz bölgenin tarifi, kimlik bilgileri, arıza özellikleri  ve diğer farklı bilgiler tam ve net şekilde iletilmelidir. Bu gibi konularda olası yanlış bilgiler, kurtarma operasyonunun uzamasına neden olacaktır.

arac 6

Yol yardım firmalarının internet sitelerine giriş yaparak, müşteri iletişim bölümünden yardım isteyebilirsiniz. Bu noktada dikkat edilecek en önemli husus, arızanın durumunu doğru ve net bir biçimde aktarabilmektir. Yol yardımı çağrılırken karşılaşılan en olumsuz durum, karşı tarafa yanlış bilgi vermektir. Örneğin, elektrik arızası yaşıyor iseniz, problemin nasıl oluştuğunu başından sonuna dek doğru bir biçimde anlatın. Şarjınız az ise net ve kısa cümlelerle arızanızı bildirebilirsiniz.

Arabayla Yolda Kalınca Ne Yapmalıyım?

arac 1

Bu noktada, araç arızası konularında bilgili ve tecrübeli birisi yardıma çağrılabilir. Zaman aleyhinize işlerken tecrübesiz ve bilgisiz birisini çağırdığınızda işler uzar ve bundan sonra da açlık ve susuzluk devreye girerek; sinirleriniz çok daha fazla gerilecektir.

arac 5

Yolda kalmak herkesin başına gelebilecek sıradan bir durumdur. Bu ve benzeri durumlarda soğukkanlı olarak size en çabuk ulaşacak noktadan yardım istemek en mantıklısı olacaktır.

Aracınız Yolda Kalırsa Ne Yapmalısınız? ile ilgili videolar

Kaynak
bilgiustam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu