Araç Motor Değişimi İçin Yasal Kurallar, Gerekli Belgeler Nelerdir?
Araç Motor Değişimi
Araç motor değişimi nedir, nasıl yapılır, yasal kurallar nelerdir ve gerekli belgeler nelerdir diye merak edenler için hepsini bir araya topladık. Kilometresi artmış olan, motor parçaları artık aşınmış olan, kaza sonucu motoru biten veya motoru kullanamaz durumda olan araçlara motor değişimi yapılır. Araç tipine uygun ve aynı zamanda markasına uygun geniş motor yelpazesinden bakarak motoru değiştirebilirler.
Aracın en önemli parçası motordur. Motorunda problem olan araç, sürekli olarak sorun çıkarır. Araçlar 300.000 km’den sonra genel olarak problem çıkarmaya başlayabilirler. Bu gibi durumlarda motorun değişmesi gerekebilir. Aracın motorunun problemli olması sürekli olarak bakıma sebebiyet verir. Sürekli bakıma giden aracın hem kullanıcısına hem de kullanıcısının cebine faydası olmaz. Bu sebeple ustalar genelde motorun değiştirilmesini önerebilir.
Aracın, aşırı ısınma, marş veya motorla ilgili bileşenlerinde sorun olduğunda sürekli olarak arıza çıkaracaktır. Bunların yanı sıra kaza sonrası motorun çalışmaması gibi durumlarda gerçekleşebilir. Aracın modeline, markasına, yakıt sistemine uyumlu bir motoru bularak, motorun tamamen değiştirilmesi faydalı olacaktır. Araç motorunun değişmesi, aracın ilk günkü haline gelmesiyle aynıdır. Motorun değişmesi için bazı kurallar vardır.
- Araçtan daha düşük olan bir motor tipi, araca takılamaz.
- Araçta yakıt değişimi yapılamaz.
- Araçtan sökülmüş olan motor ile yeni takılacak olan motorun aynı silindir hacminde olması gerekir.
- Motor silindirlerinin hacimleri aynı ise, motorla birleşmiş olan benzinli araçlarda gücün en üst seviyesi sıfır olmalıdır.
Araç Motor Değişimi Yasal Kurallar Nelerdir?
Aracın motor değişimi için belli başlı yasal kurallar vardır. Bu işlemin mutlaka uzman ustalar tarafından yapılması gerekmektedir. İşlem sırasında yaşanacak olan aksaklıkları sadece alanında profesyonel uzmanlar fark edebilir. Örneğin yaşanacak olan basınç kaybı, sarf malzeme veya supap kayması gibi problemler aracın ömrünü kısaltır.
- TÜVTÜRK araç muayenesi bu anlamda yetkili olan tek kuruluştur. TÜVTÜRK istasyonuna başvuru yapılmalıdır. Bu başvuru da araç için kroki hazırlanır.
- Hazırlanan krokiler, sayesinde aracın motor değişiminin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Bu krokiler TÜVTÜRK istasyonunda, ehliyetli mühendisler tarafından hazırlanır.
- Yapılan kroki sonrasında TÜVTÜRK istasyonundan araç kaldırılır.
- Bağlı olunan trafik sicilinden araç motor numarası alınmalıdır. Araç motor numarası ile, motor numarasının trafik tescil kurumlarında kaşelenmesi ve belgelenmesi gerekir. Bu motor numarasının TÜVTÜRK istasyonunda tekrar kontrol edilmesi gerekir.
- Yapılan kontroller sonrası kimlik belgeleri, araç motor modifikasyonu, sirkülasyon bilgileri, araç tescil belgesi ve araç tescil belgesi taslağı ile birlikte belgeler onaylanır.
- Tüm işlemler bittikten sonra tekrar kontrol yapılır.
- Araç tescil kuruluşunun vermiş olduğu yeni motor numarası ile değişiklik yapılabilir.
Araç Motor Değişimi Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yeni motor alım faturası
- Yeni motor için gümrük giriş belgeleri
- Motor imalat faturası
- Yeni motor için gümrük vergi makbuzları
- Araç tescil belgesi
- Kimlik belgesi
- TÜVTÜRK istasyonunun vermiş olduğu kroki
- Araç tescil kuruluşununum vermiş olduğu yeni motor numarası
Araçlarda motorun ömrünün uzun ömürlü olması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Bakımları düzenli yapılmayan araçlar daha sık arıza verebilir. Bu arızalar göz ardı edilirse motorda zamanla yıpranma ve aşınmalar meydana gelecektir.