Arabanızın Jantları İle İlgili Bunları Biliyor Muydunuz?
Jantlar, arabanızın lastiklerinin üzerinde sarılı bir şekilde duran parçalardır ve lastikler kadar önemli bir role sahiptir. Tekerleğe yuvarlak biçimini veren yegane parça olan jantlar, lastiklerin bir arabaya doğru bir biçimde takılabilmesine olanak sağlar. Farklı biçimde pek ok jant bulunmaktadır; jantlar arabanızın ihtiyaçlarına uyabilecek biçimde farklı ölçülerde üretilmektedirler.
Jant Tipleri Nelerdir?
Krom boyalı veya parlak jantlar hemen hemen pek çok araçta şık gözükürler. Performansa direkt etkisi olmasa da bu tarz jantlar en çok talep gören türlerdendir. Başka bir jant türü olan alaşım jantlar da magnezyum, alüminyum veya daha dayanıklı ve pahalı farklı malzemelerin alaşımından üretilmektedir. Bu tarz jantların, tasarımın dışında yol tutuşa ve performansa da olumlu yönde etkileri mevcuttur.
Saç ve çelik jantlar ise uzun yıllar boyunca araçlarda standart olarak kullanılmaktaydı, fakat alaşım jantların üretim maliyetlerinin düşmesi ve araçlara sağlamış olduğu olumlu etkilerden ötürü artık saç jantlar, fiyatı ucuz otomobillerin dışında tercih edilmemektedir.
Jant Bakımı Nasıl Yapılır?
Parlak boya veya kroma sahip olan jantlar, yumuşak bir bez yardımı ile sabun ve su kullanılarak temizlenmesi mümkündür. Kalın olmayan bir yağ sökücü de bu tarz jantların temizliğinde kullanılabilir, fakat boyaya zarar vermemek için dikkatli olmalısınız. Kurulamak için de yine yumuşak bir havludan yardım alabilirsiniz. Bu tarz özel boyaya sahip jantları belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Özellikle kış aylarında yolda yer alan kimyasallar ve tuzlar bu tip jantlara zarar verebilir. Biraz pasta kullanmak jantınızın performansını iyi tutmak için işinize yarayacaktır.
Jant Ebadı Nasıl Olmalı?
Eğer ki arabanıza yeni bir jant seti almayı planlıyorsanız, ilk önce ölçüsüne karar ermelisiniz. Bir arabanın jant ebadını ortaya koyan birden daha fazla değer mevcuttur. Tüm bunlar jantın çapı, tabanı ve “offset”idir. Jantın tabanı, lastik tabanındaki gibi, tekerleğin yere paralel duran bölümüne denk gelmektedir. Jantın çapı ise, jantın ön yüzünün bir kenarından diğer bir kenarına uzaklığını ortaya koymaktadır.
İnç, çap ve taban cinsinden ölçülmektedir. Jantın offset’i, bijonların oturduğu bölümün jantın merkezine olan uzaklığıdır. Bütün bu ebatlara karar verdikten sonra mutlak suretle arabanızın kullanım kılavuzunu inceleyin, orada belirtilen “güvenli sınır” içindeki uygun görülen ebatlara göre seçimler yapmalısınız.
Jantlar, doğal olarak her arabanın fabrikadan çıktığında üzerinde bulunan bir parçadır, ancak piyasada farklı markaların üretmiş olduğu jantlardan edinmeniz ve kendi zevkinize göre dizayn etmeniz de mümkündür.