Yerli Erkek Ünlüler

Ara Güler Kimdir?

instagram takipçi hilesi

ara 26
Tam adı: Aram Güleryan / Ara Güler
Doğum tarihi:16 Ağustos 1928
Doğum yeri: İstanbul / Türkiye
Ölüm tarihi: 17 Ekim 2018
Ailesi: Dacat Güler (Babası), Verjin Güler (Annesi)
Eşi: Suna Güler
Mesleği: Foto Muhabiri
Aktif Yılları: 1950 ile 2018 yılları arası
imdb-logo

Hakkında

Ara Güler kimdir? Ara Güler, Fotoğraf sanatçısıdır. Türkiye’de yaratıcı fotoğrafçılığın öncüsü olan Güler 60. sanat yılını da geride bırakmış Ermeni asıllı Türk foto-muhabir ve fotoğraf sanatçısı.

Ara Güler 16 Ağustos 1928’de İstanbul’un Beyoğlu semtinde dünyaya geldi. Tam adı Aram Güleryan, annesinin adı ise Verjin babası ise Eczacı Dacat Güler’dir. Ara Güler 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi’nden 1951 yılında başarı ile mezun oldu. Lise döneminde çeşitli film stüdyolarında sinemacılığın her alanında görev alıp oyun yazarı ve yönetmen olmak istediğinden Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına katıldı. 1950 yılında Yeni İstanbul gazetesine gazeteciliğe adım atarken bir yandan da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde üniversite eğitimine devam ediyordu.

Dacat Güler Ara Güler’e ilk 35 milimlik film makinesi ve fotoğraf makinesini alıp Yeni İstanbul gazetesine “foto muhabiri” olarak işe girmesine ön ayak olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ise 1950 yılındaki Ticaniler adındaki bir grup gericinin kırdığı Atatürk heykelinin fotoğrafıdır.

1958 yılında Time-Life, Der Stern ve Paris-Match dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı. 1961 yılında askerlik görevini gerçekleştirdi. Ardından Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefliği görevini üstlendi. Aynı yıl içinde Henri Crtier Breson ile tanışarak Paris Magnum Ajans’ına dahil oldu ve Photography Annual Antolojisi kendisini “dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri” olarak gösterdi. Yine aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edilme onuruna nail oldu.

Savaş fotoğrafçılığı da yapan Güler, 4 savaşa gitti. Katıldığı savaşta çektiği fotoğraflar dünyanın dört bir yanında dergi ve gazetelerde yayınlandı. Öyle ki çektiği bir fotoğraf Times dergisinin kapağında yer almıştır.

1962 yılında Almanya’da her fotoğrafçıda olmayan Master of Leica ünvanına layık görüldü. Kanada’da 1967 yılında açılan “İnsanların Dünyasına Bakışlar” sergisinde, 1968 yılında New York Modern Sanatlar Galerisi’nde gerçekleşen “Renkli Fotoğrafın On Ustası” adındaki sergide aynı yıl içinde Almanya’da, Köln’de Fotokina Fuarı’nda fotoğrafları sergilendi.

Skira yayınevinin daveti üzerinde 1971 yılında Pablo Picasso’nun 90. yaş töreni için hazırlanan Picasso Metamorphose et unite adındaki kitap için gerçekleştirdiği röportaj Picasso’nun şatosunda gerçekleşti.

1972 yılında Paris Ulusal Kitaplık’ta sergisi sanatseverlerle buluştu. 1975 yılında ABD’ye davet edilerek birçok ünlü Amerikalı’nın fotoğraflarını çekerek “Yaratıcı Amerikalılar” adındaki sergisini dünyanın pek çok kentinde sergilendi. 1979 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalında birincilik ödülünün sahibi oldu. 1980 yılında bir kısım fotoğrafı Karacan Yayıncılığın yayınladığı Fotoğraflar adlı kitabında basıldı.

Tüm dünyayı gezerek fotoğraflar çekip röportajlar yaptı ve bunları Magnum ajansı aracılığıyla dünyaya duyurma şansı yakaladı. Bununla birlikte, Winston Churchill, John Berger, Alfred Joseph Hitchcock, Bertrand Russel, Imogen Cunningham, İndira Gandhi, Ansel Adams, Bill Brandt, Pablo Picasso, Salvador Dal ve İsmet İnönü gibi birçok ünlü insanın fotoğraflarını çekmiş röportajlar yapmıştır. En meşhuru ise fotoğrafçılara hiçbir şekilde poz vermeyen Picasso Röportajı’dır.

Uzun yıllar üzerinde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992 yılında ABD, İngiltere ve Fransa’da Sinan, Architect of Soliman the Magnificent adındaki kitabı yayınlandı. Aynı yıl içinde “Living in Turkey” adındaki kitabı İngiltere, Singapur ve ABD’de Turkish Style başlığı ile Fransa’da “Demeures Ottomanes de Turquie” adı ile yayınlandı. 1994 yılında        “Eski İstanbul Anıları”, 1995 yılında “Bir Devir Böyle Geçti”, “Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü” gibi birçok fotoğraf kitapları yayınlandı.

Ara Güler Türk fotoğrafçılığının ustası olarak görülmekle birlikte dünya fotoğraf tarihinde de önemli bir yere sahiptir.  Tüm bunların yanında Yavuz Zırhlısı’nın söküm halini anlatan “Kahramanın Sonu” adındaki bir belgesel film yapmıştır. Ara Güler’in hakkında bir tanesi Münih Üniversitesi’nde Almanca olarak toplam 6 adet doktora tezi yapılmıştır.

Ara Güler 1975 yılında ilk evliliğini Perihan Hanım ile yaptı ve 4 yılın sonunda boşanarak ikinci evliliğini 1984 yılında Suna Taşkıran Hanım ile gerçekleştirdi. Eşi 2010 yılında hayatını kaybetti.

Ara Güler’in Beyoğlu’nda “Arakafe” adında bir kafesi de vardır.

Ara Güler 17 Ekim 2018 tarihinde 90 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.

Ara Güler Ödülleri:

1979   Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü
1999   Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekte 50 yılını dolduran gazetecilere verilen Burhan Felek basın hizmeti ödülü
2000    Fransa Legion d’honneur nişanı
2004    Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı
2005    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü 2008 – İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü
2011    Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Ara Güler Hakkındaki Belgeseller:

İstanbul’un Gözü (2016)

Başlıca Kitapları:

  1. Fotoğraflar(Karacan Yayınları, 1980, İstanbul);
  2. Ara Gülefin Sinemacıları (Hil Yayınları, 1989, İstanbul);
  3. Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, 1992, Paris; Thames and Hudson, 1992, Londra ve New York);
  4. Living in Turkey (Albin Michel, 1993, Paris; Thames and Hudson, 1993, Londra ve New York; Archipelago Press, 1993, Singapur);
  5. Eski Istanbul Anıları (Dünya Yayınları, 1994, Istanbul);
  6. Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, 1994, İstanbul). -Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, 1995, İstanbul);
  7. Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık, 1995, İstanbul);
  8. Ara Gülerin 70. yaşgünü için özel olarak yapılan Ara Güler’e Saygı kitabı (YGS Yayınları 1998, İstanbul, Hamburg);
  9. Babilden Sonra Yaşayacağız, (Kısa hikayeler, Araş Yayınevi, 1996, İstanbul);
  10. İstanbul des Djinns (Fata Morgana, 2001, Montpellier, Fransa);
  11. Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, 2002, İstanbul);
  12. 100 Yüz (Yapı Kredi Yayınları, 2003, İstanbul);
  13. Retrospektif – 50 Yıl Fotojumalizm (YGS Yayınları, 2004, İstanbul, Bremen);
  14. Ara Güler(AntartistYayınları, 2005, İstanbul);
  15. Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 1. Baskı 2005, İstanbul)
  16. Beyaz Güvercinli Adam (Fotografevi Yayınları, 2007, İstanbul)
    Ara Güler(Hachette, 2007)

Videoları

 

 

 

 

Fotoğrafları

Kaynak
googlebiyografiinfo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu