Sağlıklı Yaşam

Ambliyopi (Göz tembelliği) Nedir?

Göz Tembelliği Tedavisi

göz tem e1571778729121

Doğumla birlikte iki gözün sağlıklı olarak görebilmesinde görsel uyarı ile görünen görüntüyü beyinde birleştirip tek görüntü olarak algılamayı öğrenen çocuklarda bu durumun tersi göz tembelliği ambliyopi durumunu gösterir. Bu durumda çift ya da tek taraflı görme sorunu görmede keskinliğin azalması söz konusudur.

Göz tembelliğinin Nedenleri

Doğuma bağlı katarakt

  • Göz kapağında düşüklük ve görme noktasının kapalı olması
  • Gözde kayma ve şaşılık durumunun olması
  • Göz numaralarının farklı olması

Göz tembelliğinin  neden kaynaklandığının bilinmesi önem taşır. Gözle görülür olan göz kapağı düşüklüğü gerek görüldüğü zaman doktor önerisi ile tedavi edilerek sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Diğer durum ise farklı gözlük numarası kullanımıdır. Çoğu zaman aileler bu durumu anlayamaz. Doktor muayenesinde ortaya çıkabilir. Geç tanı konulması tedavi sürecini güçleştirmektedir. Çocuklarda tespit için mutlaka düzenli olarak göz muayenelerinin yapılması gerekir. 6. aydan itibaren 6. yaşa kadar mutlaka çocuklarda rutin kontrollerin yapılması gerekir.

göz1 e1571778851308

Göz Tembelliği Tedavisi

Çocuklarda tedavisi

Çocuklarda erken teşhis çok önemlidir. Çocukluk çağında 8-9 yaş kritik yaş dönemidir. Görme tembelliğinin neden kaynaklandığının tespiti oldukça önemlidir. Cerrahi tedaviye göz tembelliğinde gerek görülmez. Sebep şaşılık ve göz kapağı düşüklüğünden kaynaklandığında cerrahi işlem gerekebilir. Gözlük takması gereken hastaya gözlük tedavisi başlatılır. Yaşa bağlı olarak gereken tedaviye başlanır uygun görülürse sağlıklı gözü bantla kapama tedavisi yapılır.  Bu tedavide sağlıklı göz kapatılır göz tembelliği bulunan gözün açık kalması sağlanarak tedavi uygulanır. Doktor tarafından belirlenebilen tedavide görmenin daha keskin olması beklenen sonuçtur.

 Yetişkinlerde tedavisi;

Büyüklerde nörovizyon denilen tedaviye başlanır. Bu tedavi sürecinde farklı kontrasta ait görsel görüntüler verilip hastaya tedavi sağlanır ve görmede keskinlik kazandırılmaya çalışılır. Nörovizyon tedavisinde yapılan aşamalar şu şekildedir.

göz3 e1571778926749

Nörovizyon tedavisinde;

  • Seansın ilkinde hasta önce hastanede sonra evinde bilgisayarın kullanılması ile tedavi sürecine girer.
  • Özel görev ve görüntülerin gösterildiği bilgisayarda hasta resim ve görevleri algıladığı zaman mausu tıklayarak bunu belli eder ve sinyal olarak geri bildirimde bulunur.
  • Yanlış tıklamalar da hastaya uyarı sinyali gitmekte ve hasta uyarılmaktadır. Tedavi hastanın görselleri ve görevleri algılamasına kadar sürede uygulanmaktadır. Tedavinin seansları hastanın durumuna göre belirlenmektedir.
  • Haftalık olarak süren tedavide haftada 2-3 defa olmak üzere 30- 40 dakikalık bir seans yapılır. Doktorun kontrolünde hastanın görmedeki keskinliğinin ne düzeyde olduğunu belirlemesi ile hastayı kontrol etmektedir.
  • Durumun kontrolleri yapılıp hastaya tedavinin uygulanıp uygulanmaması konusunda karar verilmektedir. Erken teşhisler yapıldığında iyileşme süreci daha hızı şekilde ilerleme gösterir.

Selma

Sağlık kurumları işletmeciliği önlisans mezunuyum yazmayı ve araştırmayı seviyorum özellikle sağlık konularını yazmaktan büyük keyif alıyorum zaman zaman farklı konuları da okuyucularımla paylaşacağım.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu