Alıngan İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Alıngan İnsanların Özellikleri Nelerdir? Çevrenizdeki insanların yaptığı davranışlardan rahatsızlık duymak ve kişisel olarak alınmak, genel tabiri ile alınganlık olarak tanımlanır. Alıngan kişiler, bu durumun etkisi altında kalarak sürekli karşısındaki insanı suçlar ve eleştirirler. Kendi iç dünyalarında yaşanan çatışma, genellikle olumsuz sonuçlar doğurur.
Hassas kişiler, küçük bir hareket ya da yüz ifadesinden bile sonuçlar elde etmeye çalışırlar. Genellikle de bu sonuçlar olumsuz olur. Bu nedenle, kendilerine zarar veren şekilde stres yaşarlar ve kendilerini olumsuz eleştirilere maruz bırakırlar.
Alınganlık Belirtileri Nelerdir?
Alınganlığın belirtileri genel olarak şu şekildedir;
- Sürekli olarak başkalarından övgü ve iltifat beklemek
- Eleştirildiğinde savunmaya geçmek ve karşı tarafa saldırgan davranmak
- Olumlu niyetleri dahi kötüye yorumlamak
- Sık sık kendini incitilmiş hissetmek ve bunu başkalarına da yansıtmak
- İlgi odağı olmadığında huzursuz ve dikkat çekmek için çaba sarf etmek
- Diğer insanların düşünceleri veya davranışları hakkında aşırı endişelenmek
- Başkalarının söylediklerini sürekli kişisel bir saldırı olarak algılamak
- Kendini sürekli olarak karşılaştırma ve kıyaslanma ihtiyacı duymak
- Başkaları tarafından kabul görmek için sürekli olarak onların beklentilerine uymaya çalışmak
- Olayları kişiselleştirmek ve kendini merkezde görmek
Alıngan İnsanların Özellikleri Nelerdir?
Alıngan insanlar, genellikle birileri tarafından fazlaca onaylanmaya ihtiyaç duyan insanlardır. Bu ihtiyaç, kişilerin özgüven eksikliğinden kaynaklanır. Elbette herkes zaman zaman takdir edilmeli ve onaylanmalıdır. Bu motive edici bir davranıştır. Ancak alıngan kişilerin onay alma ihtiyacı oldukça fazladır ve bu da normal bir durum değildir.
Her zaman herkesi mutlu etmek mümkün olmadığından, alıngan kişilerin bu durumla baş etmesi ve sebeplerini doğru değerlendirmesi gerekmektedir. Alıngan kişilerin genellikle kendilerinin kim olduğunu tam olarak kavrayamadıkları ve kendilerini başkalarının onay ve eleştirilerine göre şekillendirdikleri bilinmektedir. Bu nedenle, övgü ya da onay aldıklarında memnuniyet duyarlar ancak olumsuz eleştirilerle karşılaştıklarında ya da bekledikleri takdiri göremediklerinde haksızlık hissiyle büyük bir öfkeye kapılırlar ve stres yaşamaya başlarlar.
Alıngan insanlar, herhangi bir davranıştan çok kolay etkilenebilirler. Örneğin iş yerinde bir arkadaşına günaydın dedi ve gülümsemesi fark edilmediği takdirde, bu durumda aşırı sinirlilik hali gösterip nedenini anlamaya çalışmak yerine kendisiyle ilgili bir problem olduğunu düşünebilirler. Ancak aslında kişi belki de duymamıştır ya da o gün can sıkıcı bir durum yaşamış olabilir.
Başka bir örnek vermek gerekirse, bir grup insan öğle yemeğine çıktığında ve kişi davet edilmemişse, kendini hemen olumsuz eleştirmeye başlar. Alıngan insanların olayları her zaman şahsi algılama eğilimi vardır ve gün boyunca yaşadıkları bu durumlar artık kendilerini depresyona sürükleyebilir.
Alıngan İnsanlar Ne Yapmalı?
İlk olarak, kişi kendine acımaktan ve kendisine acımasız davranmaktan vazgeçmelidir. Bunun için öz eleştiri yaparak gerçekten olumlu ve olumsuz özelliklerini belirlemelidir. Kendi özelliklerini kabullenip sevmeyi öğrenmelidir.
Ayrıca hangi durumlarda daha fazla alınganlık gösterdiğini tespit etmeli ve bu durumlar için empati kurmalıdır. Olasılıkları sıralayarak kendisini rahatlatabilir. Öfkelendiğinde aşırı düşünmemek için bir hobi edinerek ilgi alanını geliştirebilir. Örneğin temiz havada yürüyüş yapabilir, kitap okuyabilir, müzik dinleyebilir veya şarkı söyleyebilir.