Akrilik Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?
Akriliğin oksitlenmesinin sonucu itibari ile meydana gelen, renksiz ve keskin bir kokuya sahp olan bir tür asittir. Akrilik asitler; metale, ışığa ya da ısıya maruz bırakıldığı takdirde sonuç itibari ile meydana gelen polimerlerin genel adına “akrilik” adı verilmektedir. Akriliğin kimyasal formülü ise CH2=CHCOOH’dur.
Akriik İçinde Neler Yer Alır
Akrilik, polimerlerin üretimi için başlangıç maddesi özelliği barındırmaktadır. Akrilik maddesi, modern endüstride pek çok alanda kullanılmakta olan bir maddedir. Akrilik maddesi, akrilik asit polimerlerinin genelini kapsayan bir addır. Bununla birlikte akrilik terimi, plastik ve reçine gibi maddeler için de kullanılmaktadır. Plastik ve reçine gibi maddeler akrilik bileşiklerin sentezi ile elde edilebilmektedir.
Kimyasal sentez sonucu olarak üretilen akrilik maddelerin yapısı, yumuşak, sert, mat, saydam ve esnek şekilde olmaktadır. Sıvı şekilde de üretilebilen akrilikler, kaplama malzemeleri, yapı malzemeleri, mücevherler, yapıştırıcı maddeler, optik malzemeler ve dokuma elyafı gibi birçok maddenin üretiminde kullanılmaktadır.
Günümüz dünyasında oldukça gelişen modern endüstrinin genelinde vazgeçilmez bir hammadde özelliği bünyesinde barındıran akrilik, birçok farklı bileşiğin ve ürünün üretilmesinde ihtiyaç duyulan bir maddedir. Bunun nedeni ise, akrilik hammaddesinin maliyeti ve kimyasal özellikleridir. Diğer bir adı Propenik asit olan akrilik asit, organik bir formda bulunur. Madde aynı zamanda, karbon monoksit nitel katalizörle ve asetilen kullanılması ile elde edilebilmektedir.
Tüm bunların haricinde akrilik asit üretimi için birçok farklı yol mevcuttur. Bu yollardan ilki, kimi bileşiklerin hidroliz edilmesidir. Bu sayede akrilik akrilik asit üretimi gerçekleştirilmektedir. Akrilik, hijyenik ve polimer yapılı bir maddedir. Akriliğin söz konusu özellikleri, maddeyi temizlik endüstrisinde kullanılan bir madde yapmıştır. Özellikle, mutfak, ev ve banyo endüstrisinde ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla beraber gıda deposu, ecza ve laboratuar için de oldukça elverişli bir maddedir.
Modern Endüstride Akrilik
Modern endüstrinin pek çok alanında hammadde olarak kullanılan akrilik, boya sanayi içinde oldukça önemli bir maddedir. Özellikle su bazlı boyaların imalatı için etkin bir madde olması ve boyaya birtakım özellikler kattığı için tercih nedenidir. Boyanın çabuk kuruması ve boyanın içinde yer alan maddelerin birbirlerine yapıştırmasını kolaylaştırması maddenin boyaya katmış olduğu önemli özellikler arasında yer alır.
Piyasada yer alan kimi boyalar ise, akrilik esaslı boyalardır. Bu tarz boyalar yüksek oranda performans göstermektedir. Fiziksel yani dış etkilere karşı götermiş olduğu dayanıklılık ve sürüldüğü ortamda sağladığı yüksek tutunma özellikleri ile akrilik esaslı boyalar, bu özelliklerinden ötürü çokça tercih edilen bir boya türüdür.
Akrilik, yüksek ışık oranına karşı dayanıklı bir maddedir. Akriliğin bu söz konusu özelliği, duvara sürülen boyanın uzun yıllarca hiç bozulmadan tutunmasını sağlamaktadır. Bir tür asit olan ve modern endüstrinin pek çok alanında kullanılan bir madde olan akrilik, sanayide oldukça ihtiyaç duyulan bir madde olarak göze çarpıyor.