Ahmet Şık Kimdir?
Ahmet Şık kimdir? Gazetecilikten milletvekilliğine geçen bir medya çalışanıdır. Siyasete ilk olarak HDP milletvekili olarak giriş yapan Şık, daha sonra TİP’e geçti.
Ahmet Şık Kaç yaşında? Ailesi ve Burcu, Boyu Kaç?
Ahmet Şık, 1970 yılında Adana’da dünyaya gözlerini açtı. Tam doğum tarihi ve ailesi ile ilgili net bir bilgi yok. Sadece Bülent Şık isminde bir kardeşi olduğu biliniyor.
Mesleği, Kariyeri
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Ahmet Şık, gazetecilik kariyerine 1991 yılında başladı. 1991 ve 2007 yılları arasında sırası ile Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazetelerinde görev yaptı. Ayrıca Nokta dergisinde ve Reuters’ta foto muhabiri olarak görev yaptı. Uzun yıllara dayanan gazetecilik tecrübesini, Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümündeki akademik çalışmalarıyla da pekiştirdi.
Ahmet Şık’ın profesyonel gazetecilikten akademik alana geçişinin başlıca nedeni, yürüttüğü sendikal faaliyetler yüzünden medyadan uzaklaştırılması oldu. 2005’de Radikal gazetesinde görev yaparken, Doğan Grubu’ndan alacakları için davası açtı. Daha sonra “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten çıkarıldı. Benzer şekilde, Aktüel dergisindeki işine de açtığı dava nedeniyle son verildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çeşitli haftalık ve aylık dergi ile günlük gazete ve bazı sivil toplum kuruluşlarının yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar yazdı.
Nisan 2010’da, Radikal gazetesi muhabiri ve deneyimli gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte, Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” isimli iki ciltten oluşan bir kitap yazdı. Ahmet Şık, son olarak Emniyet’teki cemaat örgütlenmesini ele alan bir kitap kaleme aldı ve bu kitap yayımlanmak üzereydi.
Ayrıca, Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte yazdığı “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu” ve “Ergenekon’da Kim Kimdir?” adlı kaleme aldığı kitapları sebebi ile “Ergenekon Soruşturması’nın gizliliğini ihlal ettiği” suçu ile 3 yıl hapis cezası talebi ile yargılandı. 13 Mayıs 2011’de bu davadan beraatine karar verildi.
6 Mart 2011’de “Ergenekon terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla tutuklandı ve gazeteci Nedim Şener ile birlikte Metris Cezaevi’ne gönderildi. 12 Mart 2012’de, 375 gün süren hapislik süresinin ardından Nedim Şener ile birlikte tahliye edildi.
İlginizi çekebilir: Sera Kadıgil Kimdir?
Ahmet Şık, 29 Aralık 2016’da sosyal medya platformu Twitter’da attığı 11 ayrı tweet ve yazıları nedeniyle gözaltına alındı. Savcılık tarafından sorgulandı ve 30 Aralık 2016’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde çıkarıldığı Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “FETÖ, DHKP-C ve PKK propagandası yaptığı” iddiasıyla cevaevine gönderildi.
25 Eylül 2017 günü Çağlayan Adliyesi’nde yapılan 3. duruşmada, Cumhuriyet davasında savcı, 6 tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamını talep etti. Savcının isteği üzerine mahkeme heyeti, Ahmet Şık ile birlikte Murat Sabuncu, Akın Atalay, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Kadri Gürsel’in ise tahliye edilmesine hükmetti.
9 Mart 2018 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Ahmet Şık ile birlikte Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun tahliyesine karar verildi. 16 Mart 2018 tarihindeki duruşmada ise savcı, Akın Atalay, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun da aralarında bulunduğu 13 sanığın “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Ahmet Şık, 24 Haziran 2018’deki Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili olarak seçildi. 4 Mayıs 2020’de HDP’den istifa etti. 19 Nisan 2021’de Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) katıldı. TİP Milletvekili Şık, Yonca Şık ile dünya evine girdi. Çiftin Bu evliliğinden Mina Şık adında bir kız çocuğu dünyaya geldi.
Ahmet Şık ve Alpay Özalan Mecliste Yumruk Yumruğa Kavga Etti.
Alpay Özalan ile Ahmet Şık arasındaki kavga medyada geniş yankı uyandırdı. TİP Milletvekili Ahmet Şık, 16 Ağustos 2024 günü yapılan Can Atalay oturumu sırasında kürsüde yaptığı konuşmada AK Partililere yönelik ağır sözler söyledi. Şık’ın “Sizde hiç utanma yok. Hakikat her zaman acıtır” şeklindeki ifadeleri, AK Parti sıralarından sert tepkiler gelmesine sebep oldu. Gerginliğin zirveye ulaştığı bu sırada taraflar arasında kavga çıktı.
İlginizi çekebilir: Alpay Özalan Kimdir?
Kavga sonrasında oturuma ara verildi. Meclis Başkanı, tüm grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Tüm partilerin grup başkanvekillerinin kararı ile Alpay Özalan ve Ahmet Şık’a kınama cezası verildi.
Kazandığı Ödüllerden Başlıcaları
- Bülent Dikmener Haber Ödülü (1994)
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fotoğraf Ödülü (1995)
- Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü (2001-2002-2007)
- Çağdaş Gazeteciler Derneği Haber Ödülü (2002-2003-2005)
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2011)
- Sosyal Demokrasi Vakfı İnsan Hakları Demokrasi Barış ve Dayanışma Ödülü (2011)
- Canadian Journalist for Free Expression (İfade Özgürlüğü İçin Kanadalı Gazeteciler) Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü (2013)
- UNESCO Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü (2014)
Ahmet Şık Kitapları
- 2010 – Kırk Katır Kırk Satır 2 – Ergenekon’da Kim Kimdir? (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
- 2010 – Kırk Katır Kırk Satır 1 – Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu (Ertuğrul Mavioğlu ile birlikte)
- 2011 – 000 KİTAP – Dokunan Yanar
- 2011 – İmamın Ordusu
- 2013 – Pusu Devletin Yeni Sahipleri
- 2014 – Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda
- 2017 – İmamın Ordusu: 15 Temmuz Darbe Girişimi İncelemesiyle Birlikte
- 2021 – Duvar: Sedat Peker’in İtiraf, İfşaat ve İddialarına İlişkin Türkiye İşçi Partisi Araştırma Raporu (Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal, Timur Selçuk ile birlikte)