Kişisel Gelişim

Affetmek Özgürlüktür: Affetmenin Faydaları Nelerdir?

Affetmenin faydaları nelerdir? Hayat engebeli ve mücadeller ile dolu bir yolculuktur. Ne yazık ki bu yolculukta işler her zaman umduğumuz gibi gitmez ve üzücü pek çok şey yaşanabilir. Bunlardan bir tanesi de, özellikle sevdiğimiz ve değer verdiğimiz kişilerden gördüğümüz yanlış ve yıkıcı davranışlardır.

”O bunu bana nasıl yapar, ondan asla beklemezdim” gibi cümlelerle çevrili hayal kırıklıklarımız ve kırgınlıklarımız içimizde bir yerlere dokunur. Bunlar bir süre sonra birikir ve bizim içsel yolculuğumuzu olumsuz yönde etkileyerek huzursuzluk vermeye başlar. Üstelik bu hissiyat yalnızca psikolojik değil biyolojik sağlığımızı da bozabilir.

affetmenin faydaları nelerdir

Öyleyse karşı taraf için değilse de kendimiz için yapmamız gereken bir şey vardır ki, o da; affetmek! İşte biz de bu yazımızda sizlere affetmenin bize ne gibi faydalar sağlayacağına dair bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Affetmenin Faydaları: Affetmediğimizde Neler Olur?

  • Son dönemde uzmanların birleştiği bir nokta vardır ki; kin kalbi yorar! Evet bir kırgınlık, kızgınlık ya da öfke içimizde ne kadar kök salmaya ve beslenmeye devam ederse, ruh halimizin yanı sıra kardiyolojik sağlığımız da negatif olarak etkileniyor. Kalp ve damar hastalıklarına meyilli olma ihtimali ise artış gösteriyor.
  • Solunum problemlerine yol açıyor. İçimizde ve zihnimizde bizi üzen, kıran veya öfkelenmemize neden olan kişilerle ya da olaylarla ilgili kodlar bulundurmak, bir süre sonra nefes problemleri olarak bize geri dönebiliyor. İç huzursuzluğu doğru nefes alıp verme dengesini ve zihindeki oksijen merkezini bozuyor.
  • Kan basıncında değişikliklere neden oluyor. Stres faktörü tüm hastalıklarda çok ama çok önemli bir etkendir. Kalbimizi sıkıştıran ve içimizde döndürüp yeniden yaşadığımız olumsuz duygular, tansiyon problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Yüksek ya da düşük kan basıncı seviyeleri ise vücudumuzun tüm sistemlerinin işleyişini değiştiriyor.

affetmenin faydalariii

  • Panik atak, panik bozukluk, anksiyete ve depresyona davetiye çıkarıyor. Affetmenin faydalarından başlıcası da psikoksomatik hastalıklarla savaşmada bizlere yardımcı olmasıdır. Olayları veya sözleri unutsak da zihnimiz yapısı gereği hissettiği duyguları silemiyor. Bu da uzun vadede birikimlere ve psikolojik hastalıklar şeklinde dışa vurumlara sebebiyet veriyor.
  • Kortizol seviyesinde artışa ve stres hormonlarının fazlaca salgılanmasına, buna bağlı olarak da bağışıklık sisteminin zayıflamasına ortam hazırlıyor. Bu da pek çok hastalığa açık olmak anlamına geliyor. İşte bu nedenle affetmenin faydaları denince aklımıza, aslında sağlam bir savunma sistemi ve kendini enerjik hisseden bir bünye gelmesi gerekiyor.

Affetmenin Faydaları Nelerdir?

Öncelikle belirtmeliyiz ki affetmek unutmak demek değildir. Elbette kırgınlığın ya da öfkenin boyutlarına bağlı olarak bazen bazı kişileri olduğu yerde bırakmak ve yola onlarsız devam etme kararı almak gerekir. Fakat bu noktada zihnimizde ve yüreğimizde bu olayları yeniden canlandırmayı ve olumsuz duygular biriktirmeyi sürdürmemeliyiz.

  • Affetmenin faydalarından en önemlisi öz değer ve öz saygı sağlamasıdır. Kendi hatalarımızdan dolayı kendimizi affedip, benliğimizi bu hatalardan azat ettiğimizde, yeni sayfa açma şansımız her zaman var olacaktır.
  • Kronik stres seviyesini düşürür. Affetmek iç huzuruna kavuşmanın belki de ilk koşullarından biridir. Dolayısıyla sürekli stresli ve gergin bir ruh halinde olmamızı engeller.
  • Kalp ritmini düzenler. Kötü duygular biriktikçe kalbe yeterli miktarda kan akışı sağlanamaz ve bir süre sonra ritm bozukluğu görülebilir. Affetmek ise hafiflemek demektir ve bu sorunla baş etmede önemli bir yere sahiptir.

affetmek

  • Yeme bozukluklarına olumlu anlamda etki eder. Aşırı yemek yemek çoğu zaman (eğer fizyolojik bir neden bulunamadıysa) strese bağlıdır. Söylenemeyen ve size ait olmayan duygular ağır gelir, yük oluşturur. Bu da duygusal açlıkla kendini belli eder. Affettiğinizde ise ruhunuzu özgür bırakarak bu sorundan kurtulma şansınız olabilir.
  • Kişisel olgunluk düzeyinizi ve empati yeteneğinizi arttırır. Kötü bir olayın, ders çıkarılması gereken olumlu bir tercübeye dönüşmesini sağlar. Böylece hayata daha geniş bir perspektiften bakabilirsiniz.
  • Affetmek aslında hayatla ve kendinizle barışarak, içinizdeki negatif duyguları azat etmek olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla burada odaklanmanız gereken şey; ne kadar haksızlığa uğradığınız veya ne kadar üzülüp kırıldığınız değil, kabullenmek ve kurulan olumsuz düşünceleri nötr hale getirmek olmalıdır.
  • Affetmenin faydalarından bir diğeri ise yaşama sevincinin artması ve hayatla kurulan bağın güçlenmesidir. Affettiğinizde geçmişe takılı kalmayıp geleceğe yönelik hedefler belirlemeniz kolaylaşır. Bu da hem ruhunuzu hem de bedeninizi çok daha dinamik tutacaktır.

Affetmenin Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu