Yemek Tarifleri

Adeta Bir Vitamin Deposu Olan Kefir Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir çoğumuzun küçüklüğünden beri hayatında yer alan ve afiyetle tükettiği kefir, çok yararlı bir besin olmasından dolayı günümüzde de sık sık tercih ettiğimiz içeceklerdendir. Bu içecek ile tanışıklığımız genellikle anneanne dede evinde başlamıştır. Öyle ki bulunuşu hayli eskiye dayanan bu içecek, daha birçok kuşağa aktarılacak gibi duruyor.

kefir nasil yapilir kefirin sasirtan faydalari 1512126764 7177 1

Bu yazımda henüz bu lezzet ile tanışmamış olanlara bu harika içeceği tanıtırken, kefir severlere de evde yapabilecekleri kefir tarifini ve bunun yararlarını anlatacağım. “Kefir nedir, nasıl yapılır ve yararları nelerdir?” diye merak edenler! Sorunuzun cevabı işte bu yazıda.

kefir

Kefir Nedir?

Dillere destan lezzeti ve saymakla bitmeyen yararları ile ünlü olan kefir içeceği, ayrana benzeyen bir yapıdadır. Genellikle keçi ve inek sütünden yapılmaktadır. İçerisinde bu sütten kaynaklanan özel bir maya mantarı vardır. Barındırdığı yoğun probiyotik maddeler sayesinde insanın vücut direncini artıran özel bir karışımdır. İçerisindeki maya mantarı nedeniyle ekşimtırak ve buruk bir tadı vardır.

kefir probiyotik 1

“Probiyotik madde de ne?” dediğinizi duyar gibiyim. Probiyotik, vücudunuzdaki yararları bakteri miktarının artırılmasına ve böylelikle bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlayan bir tür maddedir. Bu nedenle kefir; yoğurt ile karşılaştırıldığında daha fazla probiyotik madde içerdiği için yoğurt ve diğer süt ürünlerinden çok daha yararlı olduğu saptanmıştır.

Bu da demek oluyor ki, kapıya dayanmakta olan soğuklar başladığında hastalanmamak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve vücudunuzun direncini artırmak istemiyorsanız, kefiri bol bol tüketmelisiniz.

Kefirin Yararları Nelerdir?

  • Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
  • Sindirimi kolay hale getirir.
  • Gastrit hastalığına iyi gelir.
  • Uykusuzluk sorununu giderir.
  • Şişkinliğin giderilmesinde kullanılır.
  • Kilo vermenizi sağlar.
  • Metabolizmanızın iyi çalışmasını sağlar.
  • Kalp damarlarının temizlenmesini sağlayarak kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Saçların canlanmasını sağlar.
  • Akne ve sivilcelerin yok olmasını sağlar.

homemade kefir 2

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Neredeyse marketlerde satılan her ürünün içerisine bilmediğimiz birçok zararlı madde katılıyor. Bu da vücudumuzu daha hassas ve kırılgan hale getiriyor. Hazır gıdalar ile beslenmek istemeyenler ve elinden gelen yiyecekleri evde kendi hazırlamayı tercih edenler için işte kefir tarifimiz:

1 litre inek veya keçi sütünü metal olmayan kavanoza boşaltın. Üzerine 1,5 yemek kaşığı kefir mayası ekleyin. Daha sonra tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın. Üzerini ince bir bez veya peçete ile sararak kapatınız. Karışımı 24 saat boyunca oda sıcaklığındaki karanlık bir ortamda mayalanmaya bırakınız.

soevoe moloko

Bir gün sonra karışımı alarak bir kaba süzgeç veya ince bir tülbent yardımıyla süzün . İşte bu kadar kolay bir şekilde hazırlanabilen bu içeceği artık keyifle tüketebilirsiniz. Kalan kefirin üzerini sıkıca kapatarak buzdolabında saklayabilir ve daha sonra tüketebilirsiniz. Kefirin yapılışında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kefiri metal olan eşyalara dökmemeniz ve onlarla karıştırmamanızdır.

5ac1f6afc03c0e1a40808ce0

Kefire Yeni Bir Bakış Açısından Katmak İsteyenler İçin;

Kefiri meyveli şekilde tüketmek isterseniz onun da bir yolu var. Kefiriniz karanlık ve oda sıcaklığında mayalandıktan sonra; içerisine muz, limon, ahududu, vişne, elma, nane, böğürtlen gibi meyveleri robottan geçirerek kefirinize karıştırabilir, böylelikle hem sağlıklı, hem de damak tadınıza uygun birçok kefir çeşidine sahip olabilirsiniz. Dolabınızda sürekli saklayarak misafirlerinize, kendinize ve ailenize mükemmel bir lezzet sunabilirsiniz.

kefirin 8 gucufWT0oKBdl0y6tZ4d3kpuWQ

Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu