9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü Nedir?
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü Nedir? 9 Şubat tarihi, sigara bırakma ile ilgili kaynağını net bir şekilde belirtmemekle birlikte, her yıl bu tarihte sigara ve tütün ürünlerinin kullanımını azaltmaya yönelik çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Hem Sağlık Bakanlığı hem de çeşitli sivil toplum kuruluşları, bu yıl da bu amaç doğrultusunda çeşitli etkinlikler düzenlemektedir.
Tütün kontrolü alanında temel uygulama, sigara içen bireyleri bu alışkanlıktan vazgeçmeye teşvik etmektir. Dünya Sağlık Örgütü‘nün Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve bu düzenlemenin devamı niteliğindeki MPOWER stratejileri, sigarayı bırakmanın önemli unsurları arasında yer almaktadır. Kişilerin sigarayı bırakma kararı önemli olmakla birlikte, bu süreçte desteklenmelerinin de faydalı olduğu bilinmektedir.
Sigara İçen Kişilerin Bırakma Konusundaki Pozisyonları
Sigara içen bireylerin sigara içmeye devam etme ya da bırakma konusundaki pozisyonları, beş aşamalı bir süreci içermektedir. Sigarayı bırakma çabalarının temel hedefi, herhangi bir aşamada bulunan bir bireyin bir üst aşamaya geçmesini sağlayarak, sigarayı bırakma konusunda yönlendirmektir.
- Bırakmayı düşünmeyenler (pre-contemplation): Bu grup bireyler, sigara içmenin kendilerine veya çevrelerine herhangi bir rahatsızlık vermediği, sigara içmeye devam etmeyi düşünen kişilerdir. Bu aşamadaki bireylere, sigara içmenin sağlık, ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarda potansiyel risklerini anlatarak bilgilendirme yapılmalı ve farkındalıkları artırılmalıdır.
- Bırakmayı düşünenler (contemplation): Bu gruptaki bireyler, herhangi bir nedenle sigara içmeye devam etmeyi düşünmeyen ve sigarayı bırakmayı isteyen kişilerdir. Bu kişilere yaklaşmak daha kolaydır çünkü yardım almaya hazır durumdalar. Görüşmelerde, sigara bırakma yöntemleri hakkında bilgi verilebilir, sigarayı bıraktıklarında elde edecekleri sağlık ve ekonomik avantajlar gibi konular vurgulanarak sigarayı bırakma konusundaki niyetleri güçlendirilebilir.
- Bırakma konusunda hazırlık yapanlar (preparation): Bu kategorideki bireyler, sigarayı bırakma konusunda kararlılık gösterenlerdir. Bu aşamada yapılan görüşmelerde, sigara bırakma stratejileri detaylı bir şekilde açıklanmalıdır. Ayrıca, sigarayı bırakma sürecinde karşılaşabilecekleri potansiyel zorluklar hakkında bilgi verilmeli ve bu zorluklarla başa çıkma konusunda rehberlik sağlanmalıdır. Bireyler, sigarayı bırakmak için belirli bir tarih belirlemeye yönlendirilmelidir.
- Bırakmayı başaranlar (Action): Bu gruptaki bireyler, sigarayı başarıyla bıraktıkları için tebrik edilmelidir. Bu süreçte, nikotin yoksunluğundan kaynaklanabilecek olası sorunlar hakkında bilgilendirme yapılmalı ve herhangi bir sorun yaşadıklarında destek sağlanacağı konusunda güvence verilmelidir.
- Bırakmış durumunu sürdürenler (maintenance): Sigarayı bırakmış bireyler, her an tekrar sigara içmeye başlama riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle, sigarayı bırakmış olan bireyler özellikle ilk günler ve ilk haftalarda desteklenmelidir. Bu süreçte geçen her günün, sigarasız yaşamın devam etmesi açısından kişilerin güvenlik hissi kazanmaları bakımından önemli olduğu vurgulanmalıdır.
Sigara Nasıl Bırakılır?
Sigarayı bırakma isteğiniz varsa, size uygun olan çeşitli yöntemleri inceleyip bir an önce uygulamaya başlamanız önemlidir. Yaşınız ne olursa olsun, sigaraya olan bağımlılığınızı yenerek vücudunuzdaki olumsuz etkilerden kurtulabilirsiniz. Öncelikle, sigara bırakma sürecine psikolojik olarak hazır hissetmek, karar aldıktan sonra sürecin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlar.
Kararınızı verdikten sonra beslenme alışkanlıkları ve sosyal yaşam düzenlemeleri ile sigaradan tamamen kurtulabilirsiniz. Bırakmaya başlamadan önce sigara tüketimini azaltmak, süreci vücut için daha kolay bir hale getirebilir.
Gün içinde artan nikotin isteğine karşı koymak, bağımlılığı olan bireylerde sigara bırakma sürecini zorlaştırabilir. Kararlılık konusunda sıkıntı yaşayanlara çevrelerinden destek almak önemlidir. Bir uzman rehberliğinde tedavi planı oluşturulduktan sonra düzenli kontroller yapılmalıdır. Süreç boyunca, bireylerin çevresindeki insanlardan destek almaları gereklidir. Uzman görüş, çevre desteği ve en önemlisi kesin bir kararlılık ile sigarayı bırakabilirsiniz.