8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
8 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Sekizinci ay bebeğin gelişimi için önemli bir aydır, büyüme ve gelişme hızla devam eder, bebeğin merakı ve ilgisi bariz şekilde artar. Hareket etmek ve etraflarındaki nesneleri keşfetmek isteyen bebekler, 8. aya kadar öğrenmeye başlar ve takip etmesi kolay oyunlar oynamak ister.
İletişim becerilerinde önemli bir gelişme gözlendi, isteklerini ağlamak yerine işaret ederek veya bazı sesler çıkararak ifade etmeye başlar. Dileklerini iletmek için yeni öğrendiği jestleri ve yüz ifadelerini kullanır. Gülümsediği ve ciyakladığı ilk birkaç ayın ardından bu ayın bebeği gözle görülür şekilde büyür ve yabancılara karşı daha temkinli davranmaya başlar.
8 aylık bebeklerde gözlenen en önemli gelişme dil gelişimidir. Bebek hem ünlüleri hem de ünsüzleri kullanmaya başlar ve anne, baba, baba gibi ilk sözcüklerini oluşturmaya başlar. Önceki ayların aksine, bu kelimelerin gerçek anlamı vardır.
Dil gelişimini hızlandırmak için, onunla sürekli diyalog kurmak ve konuşurken onu dinlemek faydalıdır. Anne, baba ve bebeğin sürekli bir arada olduğu aile bireyleri onun için çok önemli bir yer tutar. Böylece ilk aylarda oldukça sosyal olan ve yabancılardan korkmayan bebeklerde içe kapanma, yabancılardan korkma gibi davranışlar gözlemlenebilir. Bu, gelişim döneminin bir parçası olarak normaldir ve bebeğinizin olgunlaşmaya başladığını gösterir.
8. aya gelindiğinde bebeğinizin uyku düzeni oluşmaya başlar ve gece uyuyup sabah uyanmaya başlar. Günlük uyku ihtiyacı, gün içinde sadece birkaç saatlik 1-2 gündüz uykusu ile kolayca karşılanır. El-göz koordinasyonunun gelişimi çok belirgindir.İlk birkaç ayda bebeğin dikkatini çekmeyen uzaktaki nesneler bu ayda bebek tarafından fark edilebilir.
ayda dokunma duyusunu keşfetme isteği, bebeklerin farklı dokulardaki nesnelere dokunmayı sevdikleri 8. ayda da belirginleşir. Ayrıca nesnelerin kalıcılığının farkına vardı ve hiçbir nesnenin görüş alanından çıktığında veya uzaklaştığında kaybolmayacağını keşfeder. Nesne kalıcılığı olarak da adlandırılan bu durum onun ilgisini çeker ve oyuncakları yere ya da yerden fırlatmakla ilgilenir. 8. aydan sonra çeşitli besinler denendikten sonra bebeğin beslenme planı bariz bir şekilde oluşmuştur.
8 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Çoğu bebeğin 8 aylıkken doğum ağırlığının kabaca üç katına çıkması beklenir. Ancak bu durum bebeğinizin boyu, tıbbi geçmişi ve sağlığı gibi birçok faktörden etkilendiği için mutlaka bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Ortalama olarak 8 aylık bir bebeğin ortalama ağırlığı 8 kg ile 200 gr arasındadır. Kız bebeğin erkek bebeğe göre yarım kilo daha hafif olması normaldir.
Boyu genellikle 62-75 cm arasındadır. Kilo alımı bu aya kadar devam eder ve ilk yaşına yaklaştıkça yavaşlamaya başlar. 8 aylık bir bebeğin gelişimi, doktor tarafından rutin sağlık kontrolü sırasında büyüme eğrileri, kilo ve boy gibi faktörlere göre değerlendirilir. Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi ile ilgili herhangi bir sorun varsa, doktor gerekli bilgileri verecektir. Bu nedenle anne-babalar, bebeklerini çevrelerinde gördükleri ve internette yaptıkları araştırmalarla kıyaslama konusunda aşırı bir kaygı duymamalıdırlar.
8 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?
İlk aylarda sağlık kontrolleri oldukça sık olup, ilk yaş yaklaştıkça azalmaya başlar. 8. aydaki sağlık kontrolünde bebeğin boyu ve ağırlığı ölçüldü ve gerekli aralıkta olması için yüzdelik eğri kullanılarak değerlendirilir.
Bu ay bebeğinize önceki aylarda denemediği ek gıdalar ve tatma çeşitliliği sağladığı için gıda alerjisi riski artar. Bu nedenle ilk kez denenen yiyeceklerin tadı küçük miktarlarda alınmalı, aynı gün içinde farklı yeni yiyecekler denenmemelidir. Alerjik reaksiyonları kontrol edin ve alerjik reaksiyonlar meydana gelirse bebeklere vermeyin ve hemen tıbbi yardım alın.
Bebeğinizin eksik aşıları yoksa doktorunuzun 8. ay randevusuna ihtiyacı olmayabilir. Ancak bebek herhangi bir hastalığa işaret edebilecek belirtiler gösteriyorsa ve olağandışı davranışlar gözlemleniyorsa sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırmak en doğrusudur.