Anne ve Çocuk

6 Ay Kınası Nedir? Nasıl Yapılır?

6 Ay Kınası Nedir, 6 Ay Kınası Nasıl Yapılır? Toplumumuzda uzun yıllardır kına yakılması şans ve bereket sembolü olarak kabul edilmektedir. Özellikle Ege bölgesinde geleneksel olarak uygulanan kına yakma geleneği, son zamanlarda daha da popüler hale gelmiştir. Bu gelenek içerisinde 6 aylık bebeklere kına yakarak onlara şans getireceğine inanılmaktadır.

Bu özel anı, aile bireyleri ve yakın çevreyle birlikte kutlayarak bebeğe hatıra bırakmak mümkündür. Genellikle evde gerçekleştirilen 6 ay kınası, sadece kız çocuklarına özgü bir gelenek olarak bilinse de erkek çocuklarınızın da 6. ayında hem kına hem de sünnet törenini bir arada yapabilirsiniz.

6 Ay Kınası

6 Ay Kınası Nasıl Yapılır?

Öncelikle, 6 aylık olan bebek için düzenlenen kına gecesi için özel olarak seçilen bir kına annesi olmalı. Bu kişiye cici anne de deniyor. Kına annesi, özel bir sepet içinde kına malzemelerini hazırlayarak aileye teslim eder. Sepette, bebeğin o gün için giyebileceği altı aylık kına kıyafetleri de yer alır. Aile, bu hizmet karşılığında kına annesine hediyeler verir.

Kına gecesi konsepti, zaman zaman değişebilir. Ancak kınanın yakılacağı gün bebeğe öncelikle bir banyo yaptırılır. Kına annesi tarafından dualar eşliğinde bebeğe bindallısı giydirilir. Bu sırada kına tepsisi hazırlanır. Tepsinin etrafına, kuruyemiş, lokum ve kurabiye gibi ikramlıklar da koyulur.

İlginizi çekebilir: 6 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Kına gecesi boyunca, misafirler kına tepsisi etrafında bir halka oluşturarak bebeğin ortasına dizilirler. Kına annesi, ilahiler eşliğinde bebeğin sağ eline kına yakar ve kırmızı bir bezle kınalı eli örter. Daha sonra sol ayağa kına yakılır ve burası da beyaz bir bezle örtülür. Geleneklere göre, sağ eldeki kına bereketi ve helal kazancı, sol ayağa yakılan kına ise kötülüklerden korunmayı simgeler. Misafirler, kına tepsisine madeni paralar koyarak kına yakma adı verilen geleneği gerçekleştirirler.

Kına yakma geleneği bittikten sonra bebeğin 6 ay kınası ikramları konuklara sunulur. Yeme ve içme faslından sonra, oyunlar başlar. Kına gecesi için özel olarak seçilen müzikler, oyunların keyifle oynanması için önemli bir rol oynar. Bu yüzden müzikleri açacak kişiyi de iyi seçmeniz gerek.😊

Misafirleriniz ile birlikte göbekte atıldıktan sonra herkes evlerine dağılabilirler. Kına organizasyonundan üç gün sonra bebeğin eli ve ayağı yıkanır. Sağ eliyle babasının cebinden para alması sağlanır. Bunun hem çocuğa hem de babaya uğur ve bolluk getireceğine inanılan eski bir gelenektir.

6 Ay Kınası Hediye Önerileri

Bebeklerin gelişim sürecine katkıda bulunabilecek hediye seçenekleri arasında öne çıkanlar arasında eğitici oyuncaklar yer almaktadır. Bebeğin ilerleyen aylarında giyebileceği kıyafetler de anneler için oldukça kullanışlı bir hediye olabilir. Tabii bebek giyiminde seçenekler oldukça fazla olduğu için tercih yapmak zorlayıcı olabilir.

Son zamanlarda bebeklerin el ya da ayak izlerinden heykeller oldukça popüler hale geldi. Bu da güzel bir anı olarak saklanabilir. Baby shower partilerinin favorisi haline gelen bez pastalar ise anne adaylarını mutlu edecektir. Bebek odaklı düşünmeyenler için pratik mutfak ya da küçük ev aletleri de düşünülebilir.

6 Ay Kınası

6 Ay Kınası İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu