2050 Yılında Dünya
2050 yılında Dünya, Birleşmiş Milletler’in 2030 Gündeminin başarılı bir şekilde uygulanmasını destekleyen küresel bir araştırma girişimidir. TWI2050 The World in 2050’nin kısaltmasıdır. TWI2050’nin hedefi Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin politika sürecini ve uygulanmasını desteklemek için gerçeğe dayalı bilgi sağlamaktır.
Birleşmiş Milletler tarafından Eylül 2015’te oy birliğiyle kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler), insani gelişme için arzulanan gelecek için eyleme geçirilebilir bir gündemle ilgili ilham verici bir anlatı sunuyor. Özlem, açlık, adaletsizlik ve mutlak yoksulluktan, evrensel eğitimden, sağlık ve istihdamdan yoksun, ekonomik ve saydamlığa, saygınlığa ve adalete dayalı, hepsi gezegenin sınırları içerisinde gerçekleşen bir dünya için çalışılıyor.
Şu anki kilit soru, bu özlem gündeminde nasıl hareket edileceği ve dünyanın her büyük bölgesinde SDG’lere ulaşmanın tam sonuçlarını ve eylemsizlik maliyetlerini ve ÜSG’leri elde etmenin yararları hakkında net bir anlayışa sahip olmaktır.
2050’de Dünya (TWI2050) bu soruları cevaplamaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir girişimdir. TWI2050, yalnızca bu anlayışa katkıda bulunmakla kalmadı. SDG’lerin uygulanmasından sorumlu politika yapıcılar için çok ihtiyaç duyulan bilgi ve rehberliği sağlayabilecekler. Sürdürülebilir kalkınmaya bilim temelli dönüşümsel ve adil yollar da geliştirmeyi amaçlamaktadır.
2050 Proje Hedefi
Yeni bilimsel girişim TWI2050’nin amacı, 2030 Gündemi’nin politika sürecini ve uygulamasını desteklemek için gerçeğe dayalı bilgileri sağlamaktır. TWI2050, 17 SDG’yi, aralarındaki potansiyel çatışmaları en aza indirmek ve potansiyel olarak ortaya çıkma potansiyel sinerjilerinin faydalarını bir arada elde etmek için bütünleştirici dönüşüm zorluklarının geniş bir yelpazesini ele almayı amaçlamaktadır.
Bin yıl Kalkınma Hedefleri, sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda bu hedefler arasında ve bu hedefler arasında (örneğin enerji ve iklim, gıda güvenliği ve eko sistemler vb.). Önemli etkileşimlere sahip olan çok açık ve iddialı bir küresel hedef belirledi.
Eksik olan, ancak acilen gerekli olan, bu çoklu sosyal-ekonomik-çevresel-gezegensel hedeflere aynı anda bütünleştirici ve sistemik metodolojik yaklaşımlar kullanarak ulaşılabilirliğinin bir değerlendirmesidir. Bu gibi soruları cevaplamak için şu soruların cevaplarını bilmek gereklidir;
- Çevresel hedeflere ulaşırken açlık, yoksulluk, enerji ve büyüme hedeflerini nasıl karşılıyoruz?
- Sinerji ve takaslar nelerdir?
- Sürdürülebilirlik hedeflerine ve diğer yollara ulaşmadan sosyal hedefleri takip etmenin maliyetleri nelerdir?
TWI2050, Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü (IIASA), Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) ve Stockholm Direnç Merkezi (SRC) tarafından başlatılmıştır.