Alışveriş RehberiYeni Teknolojiler

2019 Yılına Yön Verecek 10 Teknoloji Trendi!

instagram takipçi hilesi

2019 yılı politik ve ekonomik açıdan nasıl geçecek bilinmez fakat hızla gelişen teknolojinin yeni imkanları ile tanışılacak bir yıl olacağı kesin. Gartner eli ile paylaşılan bilgilere göre 2019 yılında 10 yeni teknoloji yaşamımızı değiştirecek ve insanlığa yön verecek.

teknoloji 12

Bu yeni teknolojiler arasında hem tedirgin edici hem de eğlenceli başlıklar yer alıyor. 2019 yılına yön verecek olan teknoloji trendlerini merak ediyor iseniz sözü daha fazla uzatarak sizi sıkmayalım ve listemizi sıralayalım.

1) Otonom Araçlar

teknoloji 6

Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ile beraber otonom yani insan kontrolünde olmayan araçların prototipleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. 2019 buna benzer otonom araç projelerinin zirve yaptığı birçokları tarafından görülecek. Bu otonom araçlar üst düzey yapay zekaya sahip insansız hava araçları, otonom otomobiller, drone’lar ve robotlar yer alıyor olacak. Tüm bunlara ek olarak 209’da lojistik sektöründe ve taşımacılıkta da otonom araç sistemlerinin bir adım öne çıktığını göreceğiz.

2) Artırılmış Analiz

teknoloji 1

2019 yılında yine büyük veri işleme veri teknolojileri ve yapay zekanın yardımı ile özellikle iş dünyasında “Artırılmış Analiz” kavramını çokça duymaya başlayacağımız aşikar. İngilizcesi “Augmented  Analytics” olan bu kavram ile bilim ve iş dünyasında çok daha ileri düzeyde verimlilik sağlanacak. Büyük firmaların pazarlama ve üretim alanında daha sağlıklı kararlar vermesini, daha mantıklı hamleler yapmasını sağlayan “Artırılmış Analiz” teknolojisi yeni çalışmaların da önünü açmış olacak.

3) Yapay Zeka Tarafından Geliştirilecek Yazılımlar

teknoloji 10

Yazılımla haşır neşir olanları biraz korkutacak bir teknoloji trendi bu. 2019 yılında birçok uygulama ve yazılım yapay zeka eli ile geliştirilecek. Fakat hemen endişelenmeyin,  yapay zekaların bu işe konsantre olabilmesi için elbette ki yapay zeka yazılımcılarının çokça çalışması gerekecek. 2022 yılından itibaren mobil uygulamaların %40’ından fazlasının yapay zekalar tarafından geliştirileceği oldukça yüksek ihtimal.

4) Dijital İkizler

teknoloji 5

Günümüzde var olan pek çok üretim sistemi, yazılımlar sayesinde insanlar tarafından yönetilmekte. 2019 yılında bu serüvenin tamamen dijitalleşeceği ve biraz daha ileri taşınacağı tahmin ediliyor. Gerçek bir sistemin dijital ikizi oluşturulduğunda; sensör teknolojileri, yapay zeka ve makineler arası iletişim teknolojileri aracılığı ile neredeyse bütün makinelere emanet edilmesi olası görünüyor. Görünen o ki artık çalışan değil, yapay zekaları, sensörleri ve çalışacak robotları geliştiren insan olabilmek için daha çok çalışmak gerekecek.

5) “Uç Bilişim”

teknoloji 4

Henüz literatürde kendisine bir yer bulamadığı için “Uç Bilişim” olarak adlandırmayı uygun gördüğümüz teknoloji, bilişimin anlamına bambaşka bir boyut kazandıracak. İngilizcesi “Edge Computing” olan teknoloji, geçtiğimiz yıla damgasını vurmuş olan Cloud Computing “Bulut Bilişim”in sonraki boyutu olarak adlandırılabilir.

6) Sarmalayıcı Sanal Deneyimler

teknoloji 7

Virtual Reality olarak adlandırılan “Sanal Gerçeklik” ve “Augmented Reality” olarak adlandırılan “Artırılmış Gerçeklik” teknolojileri son iki yılda sıkça telaffuz edildi. 2019 yılından bu teknolojiler hem kendi kendilerine hem de birbirleriyle iç içe geçerek bizlere sarmalayıcı sanal deneyimler yaşatarak ileri taşıyacak. Bir başka deyişle Matrix alemine giriş yapıyoruz desek çok da abartı sayılmaz.

7) “Blok Zinciri”

teknoloji 2

“Blok Zinciri”yani “Blockchain” sözcüğü size neyi çağrıştırıyor? Eğer teknoloji ile yakından ilgileniyor iseniz “Bitcoin” dediğinizi duyabiliyoruz. 2019 yılı dünyanın dev firmalarına “Blok Zinciri” teknolojisine git gide adapte olmaya başladığı bir yıl olacak. Gerek ekonomi dışındaki birçok sektörde gerekse de kripto paraların bu teknolojiden faydalanacağına kesin gözüyle bakılmakta.  Gerek çevrimiçi alışveriş siteleri gerekse sosyal ağ firmaları şu an “Blok Zinciri” teknolojisine hakim olan mühendisleri işe  almaya başladı.

8) Akıllı Alanlar

teknoloji 8

Akıllı telefonlar ile başlayan “akıl” yolculuğunun kapsamı daha da genişlemekte. 2019 yılında “Akıllı Alanlar” yaşamımıza yön verecek. Sensörlerle yönetilen fabrikalar, akıllı evler, dijital çalışma alanları ve akıllı şehirler 2019 yılının yükselen değeri haline gelecek. Bu teknoloji trendinin nimetlerinden faydalanabilmek için ne yazık ki kalburüstü kitleye dahil olmak gerekecek gibi gözüküyor.

9) Dijital Etik Ve Gizlilik

teknoloji 3

Büyük veri analizi ve veri mühendisliği gibi kavramlar ne yazık ki bizim bilgilerimizden beslenerek büyümekteler. Bundan birkaç yıl önce “Seni ilgilendirmez!” şeklinde tersleyeceğimiz soruların yanıtlarını, şu an kendi isteğimizle dijital alemde rahat bir şekilde paylaşıyoruz. Bu doğrultuda yeni gizlilik ilkelerinin ve etik kurallarının ortaya koyulması gerekiyor. 2019 yılı, gizlilik ve dijital etik konularında  çokça tartışmanın yaşanacağı bir yıl olacak.

10) Kuantum Bilişim

teknoloji 9

Bu yazıyı yazdığımı bilgisayarlar ve elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlar temelinde 1’ler ve 0’lardan oluşan bitler aracılığı ile, klasik işlem şekli ile çalışmaktadırlar. Bilişim dünyasında adı duyulmaya başladığından itibaren büyük yankı uyandıran “Kuantum Bilişim” aynı anda hem 1 hem de 0 ihtimalinin değerlendirileceği kübitler arcılığıyla yönetilecekler. “Peki bunun ne faydası olacak?” derseniz, kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlara göre hesaplamasının yılları süreceği karmaşık işlem algoritmalarının birkaç dakika içinde çözebileceklerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu