Anne ve Çocuk

11 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

11 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

11 aylık bebek her geçen gün daha aktif hale gelir. Merakı, yeni ve farklı şeylere olan sevgisi oldukça büyür. Bu yeni meraklar ve aktiviteler, bebeğinizin beceri kazanmasını sağlar.

11 aylık bebek gelişimi nasıl olmalıdır

İlk doğum günlerine yaklaşan bebekler, doğum sonrası vücut ağırlıklarını kabaca üç katına çıkarır. Bu dönemde büyümesi ilk döneme göre daha yavaş olacaktır ancak bu endişelenecek bir durum değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bebeklerin artık daha aktif olmasıdır.

Emekleme ve diğer aktif oyunlar bebeklerin daha fazla kalori yakmasına neden olduğundan kilo alımı yavaşlar. Çoğu ebeveyn bu dönemde bebeklerinin ilk adımlarını görebilir. Ancak, az gelişmiş kaslar nedeniyle pek profesyonel olmayan birkaç adımdır.

Bebeğin ayakları biraz fazla dışa dönük olduğundan ebeveynlerin dikkatini çekebilir. Ancak bu bir sağlık sorunu değildir. Kalça kasları yeni yeni bu duruma geldiği için bebeğinizin ayaklarını kontrol etmesi zordur. Bu basınç ayağın dışa dönmesine neden olur. Bir yaşından sonra kalça kasları gelişir ve yürüyüş daha doğal gelmeye başlar.

11 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir5

Bu ayda bebeğin taklit yeteneği de gelişmeye başlar. Bu süre zarfında, muhtemelen bebeğinizin telefonu alıp bir yetişkin gibi gevezelik ettiğini göreceksiniz. Ebeveynler bu davranıştan vazgeçirse bile, telefona kendisi cevap verebilir. Saç fırçası veya mikrofon gibi diğer nesnelerle şarkı söylüyormuş gibi yapabilirler.

Bu süre zarfında, etraflarındaki nesneleri boya veya kurşun kalemle karalama veya çizme eğilimindedirler. Bu durum ebeveynleri çoğu zaman üzse de, bebeğinizi yıkanabilir boya kullanmaya teşvik etmek onun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde bebeğin dil algılama yeteneği en üst düzeye ulaşır. Bu nedenle bebek çevresinde duyduğu her şeyi zihninde tutar.

11 aylik bebegin gelisimi

Araştırmalar, bu dönemde yabancı dil eğitiminin nispeten uzun süreli ve yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Bu açıdan bakıldığında iki dilli aileler çocuklarının bu dönemde yaygın olarak kullandıkları kendi dillerine ek olarak başka dilleri de öğrenmelerini sağlamalıdır. Bebeklerin iki dili iyi anlaması daha kolaydır. Bu süre zarfında ebeveynler bebeklerini öğretmek istedikleri yabancı dile maruz bırakmalıdır.

Bu sayede bebeğin ileriki dönemde yabancı dil algılama yeteneği oldukça gelişmiş olacaktır. Bu süreçte bebeklerin zaman zaman kafasının karışması doğaldır ve bu dil gelişiminin normal bir parçasıdır. Ancak bu yaşta dil öğrenmeye çalışmak her iki dili de daha yetkin hale getirebilir.

11 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir4

Bebeğin konuşma yeteneği gün geçtikçe geliştiği gibi, bebeğin anlama ve dinleme becerileri de buna bağlı olarak gelişmektedir. Bunu akılda tutarak, ebeveynler ona ilk kuralı öğretmeye başlayabilir. Bu önemlidir çünkü ne yapması ya da yapmaması gerektiğine dair daha net bir fikir edinmeye başlamıştır. Böylece bebeklere hangi nesnelerin ne yaptığı anlatılabilir. Bebekler, bardakların içmek, telefonların konuşmak için olduğunu anlayacaktır.

Doğum gününe yaklaşan bebekler bu dönemde iştahsızlık yaşayabilir. Bunun nedeni artık daha meraklı ve daha eğlenceli aktivitelere ve oyunlara sahip olmasıdır.

11 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

11 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir1

Bebekler her gün daha fazla oyun ve aktivite ile geçirildikçe daha fazla yorulmaya başlarlar. Bu, aynı zamanda çok fazla uykuya ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

  • Bu yaştaki bebekler geceleri 9-12 saat uyurlar. Gün içinde 2-3 kez kestirmek bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Bu şekerlemelerin uzunluğu 30 dakika ile 2 saat arasında değişir.

Yeterince oyun oynamaktan yorulan bebekler çoğu zaman kendi kendilerine uyurlar. Ancak uyumamakta ısrar eden bebeklerin olması da kaçınılmazdır. Bu bebekleri uyutmak önemlidir çünkü yorgun bebeklerin sağlıklı kalabilmeleri için uykuya ihtiyaçları vardır.

11 aylik bebek gelisimi nasil olmalidir3

Bu süreçte gece uyanıp ağlayabilirler. Bu ağlama esas olarak ayrılık kaygısından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde uyanan sağlıklı bir bebek, anne babasını çevresinde görmezse ayrılık kaygısı yaşayabilir. Bu gece yatmadan önce olabilir. Bunun nedeni bebeğinizin sizi bırakmak istememesi ve sağlıklı olmasıdır. Ebeveynler bebeklerine hiçbir yere gitmeyeceklerini söyleyebilirler.

Bebek Gelişimi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu