Eğitim

10 Parmak Klavye Nedir?

10 Parmak Klavye Tekniği ile Üretkenliğinizi Artırın: Hızlı Yazmanın Sırları!

10 parmak klavye tekniği, iş ya da ofis görevlerini çabucak bitirmenize yardımcı olabilecek bir yazma tekniğidir. Daha üretken olup klavyenizle işlerinizi daha hızlı yapmakla kalmaz. Aynı zamanda hızlı yazmak da beyin gelişiminize ayak uydurmanızı sağlar.

10 Parmak Klavye Nedir?

Klavyede hızlı yazma, biraz alıştırma ve doğru parmak konumlandırma gerektirir. 10 parmak klavye ile hızlı yazma teknikleri, genellikle hızlı yazmalarına yardımcı olmak için eğitmenler tarafından daktilolarda öğretilir. 10 parmakla yazma becerisine sahip kişiler, klavyeye bakmadan hızlı bir şekilde yazabileceklerdir.

Hızlı yazma sadece ellerin ve parmakların konumuna dikkat etmekle kalmaz. aynı zamanda düzenli çalışma gerektirir ve klavyedeki her harfi ezberlemek 10 parmak kullanarak hızlı yazmaya yardımcı olabilir. Hızlı yazmanın temel tekniği, on parmağın tümünü klavyenin çeşitli tuşlarına yerleştirmektir. 10 parmak klavye genellikle zabıt katipleri tarafından kullanılır. Bu yüzden bu teknik onlar için daha da önemlidir.

Sol parmak A, S, D ve F tuşlarına yerleştirilir. Sağ parmak J, K, L tuşlarına ve noktalı virgüle yerleştirilir. Her iki başparmak da boşluk tuşunda yer alır. Anahtar konumlarını klavyeye bakmadan bile bulabilirsiniz. İşaret parmağınızı küçük çıkıntılar olan F ve J tuşlarına yerleştirmelisiniz.

Bu çıkıntılar, işaret parmağınızı nereye koyacağınız konusunda bir fikir edinmenize yardımcı oluyor. Daha sonra parmağınızın geri kalanı ayarlanabilir. Bu on parmak tuş çubuğuna yerleştirildiğinde. Belirlenen diğer tuşlara basmak için her parmağın kendi görevi vardır.

Aşağıda sizin için daha detaylı bir rehber hazırladık. Bu rehber ile hangi parmağınızın hangi tuşta yer alacağını öğrenebileceksiniz.

10 Parmak Klavye Nedir, Nasıl Kullanılır?

10 parmak klavye

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 10 parmak klavye daha hızlı yazmanıza yardımcı olan bir tekniktir. Bu tekniği kullanabilmek için aşağıdaki gibi parmaklarınızı konumlandırmanız gerek.

Sağ El Parmak Pozisyonu

Aşağıda yer alan bilgiler, 10 parmağın nasıl yazılacağı konusunda sağ elin parmaklarının konumunu göstermektedir;

  • İşaret parmağı: İşaret parmağı J, H, U, Y, M, N, 7 ve 8 b harf tuşlarına yerleştirilmelidir.
  • Orta parmak: Orta parmak K, I, virgül (,) / küçük (<) ve 9. harflerine basmakla görevlidir.
  • Yüzük Parmağı: Yüzük parmağı L, O, 0 ve nokta (.) harflerinin üzerine yerleştirilir.
  • Küçük parmak: Küçük parmak, yukarıda belirtilenler dışındaki klavye tuşlarının sağ tarafında iki nokta üst üste (;), tırnak işaretleri (‘), Enter, P harfi, köşeli parantezler { } / [ } , sol eğik çizgi ( \ ), Soru işareti ( ? ) / eğik çizgi (/), sağ tıklama (belge benzeri işaret), alt ve sağ Shift ve Ctrl tuşlarında yer alır.
  • Başparmak: Başparmak, boşluğa odaklanır. Bu özellikle, yalnızca sol parmaklardan biri düğmeye en son basıldığında kullanılır. Böylece çalışma prensibi sol başparmak ile çapraz yapılır.

Sol el parmak konumu

10 parmakla yazma yönteminde sol elin parmaklarının konumu aşağıdaki gibidir;

  • İşaret parmağı: Sol işaret parmağı F, R, V, G, T, B, 6 ve 5 harflerini yazmak için kullanılır.
  • Orta parmak: Sol orta parmak D, E, C harfleri ve 4 sayısı için kullanılır.
  • Yüzük Parmağı: Yüzük parmağı S, W, X ve 3 harfleri için kullanılır.
  • Küçük parmak: Soldaki küçük parmak A, Q, Z, 1, 2, Alt ve belirtilenlerin dışındaki harflerin üzerine yani ~ işareti, Tab, Caps Lock, Shift, Ctrl, FN ve Windows tuşları üzerine yerleştirilir.
  • Başparmaklar: Başparmaklar boşluk çubuğuna basıldığında yerleştirilir.

10 Parmak Klavye Nasıl Öğrenilir?

10 parmak klavye nedir 4 768x575 1

10 parmak klavye tekniğinde en önemli unsur kas hafızasıdır. Kas hafızası, kaslarda değil beynin beyincik diye adlandırılan bir bölümünde depolanır.  Yeni bir hareket öğrendiğinizde, beyniniz hareketi oluşturan kısımların hafızaya alır ve bunu beyincikte depolar. Bilim adamları bu sürece motor öğrenme adı veriyor.

Klavyede yazmayı kas hafızasına işlemek, siz yazarken her harf hakkında düşünmenin zihinsel enerjisinden tasarruf etmenizi sağlar. Basmak için bir sonraki tuşu düşünmek ya da aramak yerine, yazdıklarınıza odaklanmanızı sağlar. Parmaklarınız otomatik olarak nereye hareket edeceğini bildiği için daha verimli çalışın.

10 parmak klavye nedir 3 721x405 1

Öğrendiğiniz yeni hareketleri ne kadar çok tekrarlarsanız, beyninizin o kadar çok analiz yapması gerekir. Basitçe söylemek gerekirse, ne kadar çok pratik yaparsanız, kas hafızanız o kadar iyi olur.

10 parmak klavye tekniğini öğrenmede kas hafızası önemli bir rol oynar. Bunu iyileştirmek için tekrar yapmak çok önemlidir. Bunun için çeşitli web siteleri var. Bu web sitelerinden her gün belli bir süre pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz.

10 Parmak Klavye İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu