Türkiye’nin 4 Değerli Harikası
Türkiye’nin Zirvesi: Ağrı Dağı
Ağrı Dağı, Türkiye’nin en güzel ve en yüksek dağıdır. Efsanevi fırtına yükseliyor ve kara bulutlar her zaman aklınızda. Güçlü ve acı rüzgar yamacı dolaşıyordu. Adı kutsal kitapta geçiyor. Nuh’un gemisinin burada mahsur kaldığına inanılıyor. Ağrı Dağı volkanik patlamayla oluşmuş görkemli bir yanardağdır.
Çevresi 130 kilometredir.3 kilometreden sonra Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı olarak ikiye ayrılır. Küçük Ağrı deniz seviyesinden 3000 metre ve deniz seviyesinden 896 metre yükseklikte, Büyük Ağrı ise deniz seviyesinden 5000 metre ve deniz seviyesinden 137 metre yüksekliktedir. Büyük Ağrı’nın üstü kalın ve geniş bir buz tabakasıyla kaplıdır. Tüm yıl boyunca zorlu iklim koşullarına maruz kalan dağ, zorlu tırmanış rotaları ile dağcıların hayallerini süslüyor.
Türkiye’nin doğu ucunda, İran ve Ermenistan sınırına yakın olan görkemli Ağrı Dağı, Ağrı ve İdar illerinin iki yanında yer alarak yılın büyük bir bölümünde beyaza büründü. Dağların tepeleri ve tepelerden aşağıya doğru uzanan dik ve dar vadilerin bir kısmı hiç erimeyen buzullara sahiptir.
İki Nehir Arası: Yerkörpü Şelalesi
İki nehir birbirine paralel, biri yer altında, diğeri yer üstünde. Kaplumbağa tepeden akar ve Gekesu Nehri’nin yerden fışkırdığı yerde 20 metre yüksekliğinde bir şelale oluşturur. Şelaleden fışkıran Karasu ile mağaradan çıkan Gök suyu birleşerek büyük bir havuz oluşturur. Bu doğal havuzun derinliği yer yer altı metreyi bulmuştur. Konyahadim yakınlarındaki Yerkpru Şelalesi bu özelliği ile eşsiz bir doğal yapıdır.
Büyük Deniz Gölü
Yüksek orman, altın taçlı ağaçlar, sert ve sarp Kaçkar Sıradağları, Türkiye’nin doğal zenginliklerinin en önemli parçası, vadilerden dökülen gümüş dereler, beyaz örtülerle kaplı doruklar ve her mevsim mavi parlayan buzul gölleri. Çok sayıda buzul gölü bu zenginliği taçlandıran değerlerden biridir.
Büyük Deniz Gölü, 3.368 metre rakımı ile Türkiye’nin en yüksek göllerinden biridir. Kışın tamamen donan göl, Kaçkar zirve rotası üzerinde yer alması nedeniyle yaz aylarında dağcıların en gözde konaklama yeri oluyor. Yusufeli, Yaylalar Köyü, Olgunlar Mahallesi’nden 5-6 saatlik bir yürüyüşten sonra göle ulaşabilirsiniz.
Ormanın İçleri: Kaçkar Dağları
Kaçkar Dağları’nın sarp yamaçlarındaki uçsuz bucaksız ormanlar her zaman coşkuyla doludur. Dört mevsime, renkler eşlik ediyor. Mevsimlere göre rengarenk taçlar giyen ve yeşil dalgalarda yükselen bu ağaç parçası, Türkiye’nin en değerli ve ilkel doğal antik ormanını oluşturuyor. Bu ormanların zemini dik yamaçlara tutunur ve yoğun bitki örtüsü nedeniyle aşılmaz zengin bitki çeşitliliği ile en göz alıcı görsel şölenleri sunar. Yaşadığı coğrafi ve bitki örtüsünün doğallığını kaybetmemiştir.
Türkiye’nin 4 Değerli Harikası İle İlgili Videolar