Trüf Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir?
Trüf mantarı “kara elmas” olarak bilinir ve az bulunduğu için de oldukça kıymetli bir besin maddesidir. Öyle ki tanrı ve kralların besini olarak tanımlanır.
Açık artırmayla satılan trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşi benzeri bulunmayan bir afrodizyak olmasıdır. Kilosu 2 bin Avro’yu bulabilen (yaklaşık 5 bin lira) trüf mantarı Türkiye’de Domalan mantarı olarak bilinir.
Trüf mantarı üretiminde Fransa başta gelmektedir ve Türkiye de bu pazara girmeye hazırlanıyor. Bunun için yaklaşık 3 bin 480 kişiye trüf mantarı hakkında eğitim verilmesi ve 16 ilde trüf mantarı çiftlikleri oluşturulması planlanmaktadır.
TRÜF MANTARI NASIL YETİŞİR VE NEDEN BU KADAR KIYMETLİDİR?
Yetiştirilmesi en zor olan mantar çeşitlerinden olan trüf mantarının birkaç çeşidi vardır. Trüf mantarı üretiminde ilk sırada yüzde 45’le Fransa, ikinci sırada yüzde 35’lik bir oranla İspanya ve yüzde 20 oranla İtalya gelmektedir.
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ile 20 cm derinlilikte ve ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantar çeşididir. Eşsiz bir aroması vardır. Trüf mantarının en önemli özelliklerinden biri de havyardan sonra gelen en pahalı besin maddesi olmasıdır. Tanrı ve kralların besini olarak görülmesi de ne kadar kıymetli olduğunun bir göstergesidir.
Trüf mantarı için Fransa’da 17 şehirde festivaller düzenlemekte ve bazılarında açık artırma ile satış yapılmaktadır. 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye’de ise doğada kendi halinde yetişmekle birlikte bazı çiftliklerde yeni yeni üretime başlanmıştır.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında yetişen ve özellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde, yaklaşık 50 cm derinlikte yetişir. Kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağladığı için kendine ağaç köklerini seçer.
Trüf mantarı yetişmek için hassas bir doğal dengeye ihtiyacı duyar. Bu yüzden yaz sağanakları ona uygun ölçüde nemi sağladığından dolayı trüf için idealdir. Yaz aylarının kuru geçmesi trüf mantarlarının da kurumasına neden olur.
Yer altında yetişen bir gıda maddesi olduğu için trüf toplamak da bir uzmanlık gerektirir. Hatta bunun için koku alma yetenekleri gelişmiş ve özel eğitilmiş köpek ve domuzlar kullanılır.
EN PAHALI TRÜF MANTARI TÜRÜ HANGİSİDİR?
Siyah trüf mantarı “kara elmas” olarak anılmaktadır fakat daha az olması sebebiyle beyaz trüf mantarı en pahalı mantar türüdür. Görüntüsü ve rengi patatese benzeyen yoğun kokulu bir mantar türüdür.
NASIL TÜKETMELİ?
Beyaz trüfü tüketmenin en güzel yolu verdiğiniz paranın karşılığını alabilmek için pişmeden yemektir. Beyaz trüfün tadına varabilmek için yoğun bir lezzeti olmayan makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketebilirsiniz. Beyaz trüfün yağı ve kreması da mevcuttur. Giderek aromasını kaybeden ve suyunu kaybeden bir besin maddesi olduğu için toplandıktan sonra beş gün içinde taze olarak tüketilmelidir.
Trüfler bir kavanozun içine koyarak buzdolabında muhafaza etmeli ve suyla temas etmesini engellemelisiniz. Çünkü mantarın suyla temas etmesi çürümesine neden olur. Pahalı bir yiyecek olduğu için genellikle omletin üzerine rendeleyerek kullanılır. Yağın aromayı hapsetme özelliği nedeniyle genelde yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de sıkça kullanılır. Bunun dışında farklı şekillerde kesilerek, salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirilerek ya da füme olarak da tüketilebilirler.
Trüf mantarlarının en çok tanınanı ve “kara elmas” olarak bilinen türüdür. Üzeri altıgen siğillerle kaplı siyah bir yumru şeklindedir. Siyah trüfün kendine has yoğun bir kokusu vardır. Yumrusunun içinde etli kısmı vardır ve içinin etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarları vardır. Ayrıca yağı, votkası ve sosu da üretilmektedir.
YAZ TRÜFÜ
Yaz trüfü sıcak iklimi tercih eder. Doğal olarak yetiştiği için en yaygın bulunan ve en fazla tüketilen trüf mantarıdır. Dış görünüş olarak siyah trüfe benzer ama kokusu daha az yoğunludur. Yaz trüfünü makarnalarınıza ekleyebilir ya da ekmek üzerine krem peynir sürerek de tüketebilirsiniz.
TÜRKİYE’DE DOMALAN MANTARI OLARAK BİLİNİR.
Trüf mantarı, Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ile Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde bulunur. Güneydoğu Anadolu’da doğal olarak yetişen trüfe “domalan mantarı” ya da “keme” adı verilir. Köylüler mantarı yemeklerinde ve lahmacunda trüf mantarını kullanmaktadırlar.
TRÜF MANTARININ FAYDALARI NELERDİR?
Az yetiştiği ve toplanması da bir o kadar zor olan bu mantara domalan mantarı da denilmektedir. İçeriğinde etten daha değerli proteinleri barındırmaktadır. En önemli faydası cinsel gücü artırıcı etkisidir. Halk arasında afrodizyak olarak anılır.
TRÜF MANTARININ FİYATI NEDİR?
Yetiştirmesi zor olan trüf mantarı bu yüzden altın değerindedir. Şu anda piyasa fiyatı yaklaşık 2 bin Avro’ya çıkmıştır. Öyle ki 10 kilo trüf mantarına ödeyeceğiniz parayla bir araba alabilirsiniz. Bu yüzden açık artırmayla bile satılabilmektedir.