Gezi Rehberi

Trabzon’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

instagram takipçi hilesi

Trabzon’da gezilecek yerler denince akla; mavi ve yeşilin buluşmasından tutun da buram buram tarih kokan yapılara kadar oldukça geniş bir yelpaze geliyor. Doğu Karadeniz’in kültür ve turizm başkentinde muhteşem bir gezintiye hazır mısınız? Bir turistik gezide aradığınız her şeyi aynı anda bulabileceğiniz, çeşitli doğal güzelliklere ve tarihi zenginliklere ev sahipliği yapan Trabzon, Karadeniz’in incisi sıfatını layıkıyla taşıyor. Trabzon’a nasıl gidileceği ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

trabzon'dan gezilecek yerler

Trabzon, geçmişte pek çok imparatorluğun ve eyaletin başkenti olmuştur. Kendine has kültürü ve lokasyonu ile yaz ve kış turizmlerinde sezon boyunca yerli-yabancı bir çok turist için cazibesini korumaya devam etmektedir. Hem tarihe ilgi duyanların, hem Karadeniz mutfağının o muhteşem lezzetleriyle tanışmak isteyenlerin, hem de şehrin stresinden uzakta, yeşilin verdiği huzuru yakalamayı hayal edenlerin adresi olan kent, konuklarına çok yönlü bir gezinin kapılarını aralıyor.

Trabzon’da Gezilecek Yerlerden Başlıcaları

trab

Akçaabat Orta Mahalle Evleri

Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla tarihimizi yansıtan ve büyük bir kısmı Osmanlı konaklarından olan ”Orta Mahalle Evleri” panoramik ve ihtişamlı görünüşüyle göz dolduruyor. Burada bulunan ”Mehmet Efendi Konağı”, ”Kanoğlu Konağı” ve ”Timurciler Konağı” ise restore edilerek kafe hizmeti sunan işletmeler haline getirilmiştir.

ort ma

Öyle ki burada kahvenizi yudumlarken, otantik bir ambiyansı iliklerinize kadar hissetmeniz mümkün olmaktadır. Bu bölge 1988 yılında sit alanı ilan edilmiş ve bakirliğinin korunması amaçlanmıştır.

Atatürk Köşkü Müzesi

ata kosk

Trabzon’da gezilecek yerler denince Atatürk Köşkü Müzesi de ilk akla gelen yapılardan biri olmaktadır. Soğuksu semtinde yer alan köşk, Rum kökenli bir zengin tarafından inşa ettirilmiştir. Ancak 1923 yılından itibaren köşkün mülkiyeti hazinede bulunmaktadır.  Mustafa Kemal Atatürk 1930 ve 1937 yıllarında yapmış olduğu Trabzon ziyaretlerinde burada konuk edilmiştir.

Ulu önderin vefatından sonra Trabzon Belediyesi o dönemde kullanılan eşyalar ile buranın dekorasyonunu tamamlamış ve burayı bir müze haline getirmiştir. Atatürk ”tüm şahsi mallarını milletine bağışladığı” kararını da içinde barındıran vasiyetnamesinin, önemli bir kısmını bu köşkte kaleme almıştır.

Trabzon Müzesi

kostaki

Diğer adı ”Kostaki Konağı” olan müze, Cumhuriyet Mahallesi, Zeytinlik sokakta bulunmaktadır. Rus asıllı zengin Kostaki tarafından yaptırılan konak; Rus Konsolosluğu ve Hükümet Binası olarak kullanılmasının ardından, yıllarca Kız Meslek Lisesi olarak faaliyet göstermiştir. Güçlü bir İtalyan mimarisine sahip olan bina, 22 Nisan 2001 tarihinde yapılan restorasyon sonrası, müze haline getirilmiştir.

Sümela Manastırı

sumela

Maçka ilçesindeki Altındere vadisinde bulunan ve 1972 yılında ören yeri olarak ziyarete açılan manastır, doğal konumu ve kültürel zenginliği ile dünyaca ünlü bir yapı olma özelliği göstermektedir. Türk mimarisinden esintiler bulabileceğiniz Manastır topluluğu; ana kaya kilisesi(mağara), iki şapel, ayazma, hizmet birimleri, keşiş ve öğrenci odaları ile misafirhaneden meydana gelmektedir.

Uzungöl Yaylası

uzun 768x576 1

Trabzon’da gezilecek yerlerin başında gelen Uzun göl yaylası, Çaykara ilçesinde bulunan bir doğa harikasıdır. Haldizen Deresi Vadisinde, yaşanan heyelan neticesinde, dere yatağının doğal baraj şeklinde kapanmasıyla meydana gelmiştir. Uzun göl ziyaretiniz esnasında; muhteşem bir doğa yürüyüşü, keşfe yönelik botanik turlar ve yaban hayatıyla ilgili detaylı gözlemler yapma fırsatınız olacaktır.

Memiş Ağa (Kastel) Konağı 

memis

Yakupoğlu Konağı, Kastel Şatosu, Döner Tavanlı Konak gibi isimlerle de bilinen iki katlı yapının büyük bölümü taştan yapılmıştır. Aynı zamanda yöresel ahşap işçiliğinin de adeta bir temsili haline gelmiştir. İlginç ve heybetli mimarisi nedeniyle; gerek yerli yabancı pek çok turistin ilgisini çekmiş, gerekse de Karadeniz’de çekilen çeşitli dizi ve filmlere ev sahipliği yapmıştır. Sürmene ilçesinin Kastel köyünde yer almakta olup ziyaretçilerini beklemektedir.

Ortahisar Fatih Büyük Camii

camii

Trabzon’da gezilecek yerler denince akla gelen bir diğer yapı ise; yeni kültür merkezinin batısında yer alan Ortahisar Fatih Büyük Cami’dir. Ve Osmanlı sanatının en iyi süsleme örneklerini içermektedir. Ayrıca 1461 Trabzon’un fethi sonrası camiye dönüştürülen ilk kilise olarak da tarihteki yerini almıştır.

Hapsiyaş (Kiremitli) Köprüsü

kiremit

Of ilçesinin Solaklı deresinde yer alan yapı, bir diğer adıyla Kiremitli Köprü olarak da bilinmektedir. Geleneksel mimari özelliklerini koruyarak inşa edilen köprü, kiremit ve ahşap ile yapılmıştır. Köprünün her iki yanında da ziyaretçilerini ağırlamak üzere; kapalı mesire alanları, piknik yerleri ve yürüyüş yolu bulunmaktadır.

99 Pencereli Haşim Ağa Konağı

Allah’ın 99 ismini tasvip etmesi amacıyla yapıldığına rivayet edilen konak; heybetli oluşu, sıra dışı mimarisi ve 99 adet penceresiyle turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Konağın batı ve doğudan olmak üzere 2 giriş kapısı, toplam 10 odası, 5 holü, 3 tuvaleti, 3 banyosu, 2 mutfağı, 2 fırını, 1 kahve ocağı, 6 şöminesi bulunmakta olup, toplam 450 Metrekare alan üzerine kuruludur. Sürmene ilçesinin Gültepe Köyü’nde yer almaktadır.

Boztepe

boz

Ortahisar ilçesinde bulunan Boztepe; güneşin doğuşu ve batışı esnasında oluşan eşsiz ve muhteşem manzarasıyla, şehre kuş bakışı bakarak semaverde demlenen çayını yudumlamak isteyen konuklar için harika bir noktadır. Ayrıca çocuk oyun alanları, mini sinema tesisi, yamaç paraşütü yapma imkanı ve oksijeni bol havası ile turistlerin olduğu kadar, yerli halkın da gözdesi olmayı başarmaktadır.

Balıklıgöl

balik

Trabzon’da gezilecek yerlerden olan Hıdırnebi yaylasında bulunan göl, adeta bir kartpostal karesini andırmaktadır. Şelaleleri, küçük göletleri ve yeşilin her tonunu barındıran geniş ormanlık alanlarıyla, pek çok ziyaretçi tarafından huzurun adresi olarak tanımlanmaktadır.

Acısu Köyü’ne ait olan Balıklı Yaylası’nda Büyükdere’nin en son düzlüğüne yapılan göletten oluşmuştur.  Yaz aylarında konuklarına; akan suyun sesi ve serinliği eşliğinde piknik yapma fırsatı sunmaktadır. Şehir hayatının stresinden uzak, rüya gibi bir alanda, kendisini tabiatın kollarına bırakmayı arzu edenler için, burası muhteşem bir seçenek olmaktadır.

Çalköy Mağarası

Dünya’nın en büyük ve en uzun ikinci mağarası olan Çalköy, Düzköy ilçesine bağlı Çal beldesinde yer almaktadır. Doğal şekilleri, göletleri, içinde akan deresi, şırıl şırıl çağlayan şelaleleri ve üzerinde bulunan tarihi kalesiyle ziyaretçilerine kucak açmaktadır. Ayrıca ”yer altındaki saklı cennet” olarak nitelendirilen mağaranın üzerindeki kale; çay evi ve yöresel lezzetleriyle konuklarına keyifli anlar yaşatmaktadır.

Trabzon’da Gezilecek Yerler İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu