Suudi Arabistan Hakkında Yanlış Bilinenler
Ortadoğu’nun en büyük ülkesi Suudi Arabistan petrol zenginliği, kadınların araba kullanmasının yasak olması ve son günlerde de Katar krizi ile dikkatleri çekiyor. Ülkemizden bir çok insanın Hac ve Umre için bu ülkeyi ziyaret etmesi ve bu insanların geri döndüklerinde gördüklerini çevrelerine anlatmaları ile bu ülke hakkında hemen hemen hepimizin bir fikri ve bilgisi vardır. Fakat bu bilgilerin bir çoğunun gerçekle ilgisi yoktur. Suudi Arabistan ile ilgili yanlış bildikleriniz neler mi?
Suudi Arabistan’ın Her Yeri Çöldür
Türkiye’nin yaklaşık 3 katı büyüklüğe sahip Suudi Arabistan’da özellikle ülkenin orta kısımlarında büyük çöl alanları vardır. Fakat bunun yanında ülkenin güneyindeki Baha şehri Karadeniz’i andıran manzarasıyla bir yayla şehridir.
Aynı şekilde insanların Hac ve Umre ziyareti için gittikleri Mekke’nin hemen yanı başındaki Taif şehri nar, üzüm ve domatesi ile ünlüdür. Başka tarım ürünlerinin de yetiştiği Taif yaz aylarında bile akşamları üşüyeceğiniz bir iklime sahiptir. Yine ülkenin kuzeyindeki Tebük modern tarımın yapıldığı şehirlerden biridir. Medine ise hurması ve nanesi ile ünlüdür.
Suudi Arabistan’da Benzin Sudan Ucuzdur
Her ne kadar Suudi Arabistan Dünya’nın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerden biri olsa ve bunun sonucunda da benzin çok ucuz olsa da ülkede su kaynakları da fazladır ve ucuzdur. Örnek vermek gerekirse 1 litre benzin Türk Lirası ile 50 kuruş iken 1 Litre su da 50 kuruştur. Yani benzin sudan ucuz değil su kadar ucuzdur 🙂
Şeytan Taşlarken Kullanılan Taşlar Parayla Satılıyor
Her yıl milyonlarca insan Hac ibadeti için Mekke ve Medine şehirlerini ziyaret eder. Hac görevini yerine getirmenin şartlarından biri de Mina denen bölgedeki temsili şeytana taş atmaktır. Her Hac döneminde sosyal medyada bu taşların parayla satıldığı hatta atılan taşların toplanıp, poşetlenip tekrar satıldığı haberi dolanır. Fakat gerçek bu değildir. Hacılar Mina’dan önce Müzdelife denen bölgede bu taşları kendileri toplar ve para vermezler.
Suudi Arabistan’da Kadının Adı Yok
Kadınlara yapılan kötü muamele ve yanlış uygulamalara Dünya’nın bir çok ülkesinde rastlıyoruz. Bu açıdan Arabistan özelinde uygulamalar sadece kadınların araba kullanmasının yasak olması olarak söylenebilir. Onun dışında ülkede refah seviyesinin genelde yüksek olmasından dolayı Arap kadınlarının hemen hemen hepsinin evinde özel şoförü, hizmetçisi, bahçıvanı ve çocuk bakıcısı vardır. Bu açıdan bakıldığında Suudi kadınların büyük bir kısmı birer prenses gibi yaşar 🙂
Suudi Arabistan’da Kadınlar Başını Örtmek Zorundadır
Harem denen Mekke ve Medine haricinde ki bu şehirlere Müslüman olmayanların girmesi yasaktır, Cidde, Riyad, Dammam gibi diğer şehirlerde kadınların başını örtmesi zorunlu değildir. Sadece abaya veya ferace denilen siyah renkli bol ve tüm vücudu baştan ayağa kaplayan bir giysi giymek zorunludur.
Araplar Cahildir
Suudi Arabistan’da nüfusun yarısından çoğunu genç nüfus oluşturmaktadır. Bu genç nüfusun büyük çoğunluğu iyi derecede İngilizce bilmekte, master ve doktorasını İngiltere ve Amerika’da yapmaktadır. Sokakta karşılaştığınız bir çok Arap ile rahatlıkla İngilizce konuşabilirsiniz. Ülkedeki çalışanların büyük çoğunluğu özellikle de eski İngiliz sömürgesi Pakistan, Mısır, Bangladeş asıllı olduğu için İngilizce resmi dil olmasa da yoğunlukla konuşulur.