Süt Alerjisi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Süt alerjisi, vücudun sütün bağışıklık sistemi ve süt içeren ürünlere karşı verdiği anormal bir tepkidir. Çocuklarda en yaygın gıda alerjilerinden biridir. İnek sütü, süt alerjisinin olağan nedenidir. Fakat koyun, keçi, manda ve diğer memelilerin sütleri de alerjiye neden olabilir.
Alerjik reaksiyon genellikle siz ya da çocuğunuz süt tükettikten hemen sonra ortaya çıkar. Süt alerjisi belirtileri ve semptomları hafif ila şiddetli arasında değişir ve hırıltı, kusma, kurdeşen ve sindirim problemlerini içerebilir. Süt alerjisi anafilaksiye ciddi ve hayatı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir.
Süt ve süt ürünlerinden kaçınmak süt alerjisi için birincil tedavidir.
Süt Alerjisi Belirtileri
Kişiden kişiye farklılık gösteren süt alerjisi belirtileri, siz veya çocuğunuz süt içtikten veya süt ürünleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra meydana gelir.
Süt alerjisinin genel belirti ve semptomları şunları içerebilir;
- Kurdeşen
- Hırıltı
- Dudaklarda veya ağızda kaşıntı veya karıncalanma hissi
- Dudak, dil veya boğazda şişme
- Öksürme ya da nefes darlığı
- Kusma
Ortaya çıkması daha uzun zaman alabilecek belirti ve semptomlar şunlardır;
- Dışkıda kan
- Karın krampları
- Burun akması
- Gözlerin sürekli yaşarması
- Kolik (özellikle bebeklerde)
Süt Alerjisinin Nedenleri
Tüm gerçek gıda alerjilerine bir bağışıklık sistemi problemi neden olur. Süt alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz belirli süt proteinlerini zararlı olarak tanımlar ve proteini (alerjen) nötralize etmek için immünoglobulin E (IgE) antikorlarının üretimini tetikler. Bu proteinlerle bir sonraki temasınızda, IgE antikorları onları tanır ve bağışıklık sisteminize histamin ve diğer kimyasalları salgıladığını bildirerek bir dizi alerjik semptomlara neden olur.
İnek sütünde alerjik reaksiyona neden olabilecek iki ana protein vardır:
- Sütün katı kısmında (lor) bulunan kazein
- Peynir altı suyu
Siz veya çocuğunuz sadece bir süt proteinine veya her ikisine de alerjiniz olabilir. Bu proteinlerden kaçınılması zor olabilir çünkü bazı işlenmiş gıdalarda da bulunurlar. İnek sütüne tepki gösteren çoğu insan koyun, keçi ve manda sütüne de tepki gösterecektir. Daha az yaygın olarak, inek sütüne alerjisi olan insanlar soya sütüne de alerjen olabilir.
Gıda proteinine bağlı enterokolit sendromu (FPIES)
Bir gıda alerjeni, bazen gecikmiş gıda alerjisi olarak adlandırılan şeye de neden olabilir. Herhangi bir gıda tetikleyici olsa da, süt en yaygın olanlardan biridir. Genellikle kusma ve ishal olan reaksiyon genellikle tetiği yedikten sonra birkaç dakika içinde değil, birkaç saat içinde gerçekleşir.
Bazı gıda alerjilerinden farklı olarak gıda proteinine bağlı enterokolit sendromu genellikle zamanla düzelir. Süt alerjisinde olduğu gibi, gıda proteinine bağlı enterokolit sendromu reaksiyonunun önlenmesi süt ve süt ürünlerinden kaçınmayı kapsamaktadır.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Bazı faktörler süt alerjisi olma riskini artırabilir:
- Diğer alerjiler: Sütün alerjisi olan birçok çocuğun başka alerjileri de vardır. Süt alerjisi diğer alerjilerden önce gelişebilir.
- Atopik dermatit: Atopik dermatiti olan çocukların cildin yaygın, kronik bir iltihabı, gıda alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.
- Genetik faktörler: Bir veya iki ebeveynin bir gıda alerjisi, saman nezlesi, astım, kurdeşen veya egzama gibi başka bir alerji veya alerjik hastalığı varsa, bir kişinin gıda alerjisi riski artar.
- Yaş: Süt alerjisi çocuklarda daha yaygındır. Yaş ilerdikçe sindirim sistemleri olgunlaşır ve vücutlarının süte tepki gösterme olasılığı daha da düşer.
Komplikasyonlar
Sütün alerjisi olan çocukların, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer bazı sağlık problemlerine yakalanma olasılığı daha yüksektir;
- Yumurta, soya, yer fıstığı ve hatta sığır eti gibi diğer gıdalara alerjiler
- Saman nezlesi evcil hayvan kepeği, toz akarları, çim poleni ve diğer maddelere karşı bir reaksiyon