Yabancı Erkek Ünlüler

Stephen Hawking Kimdir?

Stephen Hawking 2018 17
Tam adı:  Stephen William Hawking
Doğum tarihi: 8 Ocak 1942
Doğum yeri: Oxford, Birleşik Krallık
Ölüm tarihi: 14 Mart 2018 (76 yaşında)
Ölüm yeri: Cambridge, Birleşik Krallık
Eşi: Elaine Mason (e. 1995–2006), Jane Hawking (e. 1965–1995)
Çocuk (ları): Lucy Hawking, Robert Hawking, Timothy Hawking
Mesleği:   İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyenve yazar.
Aktif Yılları: 1973’den bu yana
Resmi web sitesi:  hawking.org.uk

Hakkında

14 Mart 2018 Çarşamba gününde aramızdan ayrılan Stephen Hawking, dünyanın geleceğine yönelik çalışmaları ve bilimsel düşünceleriyle, yön veren insanlardan biriydi.Stephen Hawking sadece yaptığı çalışamalarla değil gündeme dair bilimsel iddialarıyla ,günümüzün sınır aşan düşünce adamı ve bilim insanın olması bir yana yaşayan bir hocamız gibiydi.

Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. Stephen Hawking’in biyografi sayfasında, hayat öyküsünü ,fotoğraflarını,hakkında videolarını ve dahasını bu sayfada bulacaksınız.

Stephen Hawking, 8 Ocak 1942 tarihinde İngiltere’de dünyaya gelmiştir. 8 yaşına vardığında, Londra’dan , St Albans’ gitti ve burada 11 yaşındayken, St Albans okulana başladı. Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu olan Oxford Üniversitesi kolejine devam etti.  Matematiğe oldukça bağlı ve sevmesine karşın babasının baskıları vardı. Babası tıp okumasını istiyordu. Okulda matematik bölümü olmayınca, fizik bölümüne girdi.

Fizik bölümüne giren Hawking, doğa bilimlerinde birinci sınıf ödülleri onur madalyasını kazandı. Bu başarılarının ardından , kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge’in yolunu tuttu. Nedeni ise o zamanlarda Oxford’da evren bilimi adına bir çalışma yoktu.

Cambridge’de çalışmalarına başlayan Hawking, danışman olarak  Fred Hoyle’u istemiş ancak bu isteği yerine gelmemiş . Fred Hoyle’nin yerine ,  Dennis Sciama atanmıştı. Buradaki çalışmalarını sürdürmüş ve doktorasını almıştı. Doktorasını aldıktan sonra ise , ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College’de profesör asistanı olarak görev aldı.

Hawking, 1973 yılında Gökbilim Enstitüsünden  ayrıldıktan sonra , Uygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. Bu alanda da başarılarını döktüren Hawking, 1979’dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü unvanını aldı.

Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlamento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. Isaac Barrow ilki, sonrasında ise 1669’da  Isaac Newton’a bu profesörlük unvanı verilmişti.

Evrenin temel prensipleri üzerine çalışan Hawking, Roger Penrose ile birlikte Einstein’ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang‘le başlayıp kara deliklerle sonlandığını gösterdi. Sonuca göre, Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı’nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Böylelikle getirdiği bu buluş 20.yy’ın en görkemli buluşlardan biriydi. Birleşmenin bir diğer sonucu ise kara deliklerin aslında tamamen kara olmadığını,radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Bir diğer sonuç ise hatta bizi çok korkutan (en azından yaşadığımız sürece ) evrenin bir başlangıcı ve sonucu hatta bir sınırı olduğuydu.

Bu belirtilen evrenin başlangıcı ise tamamen bilimsel kurallar çerçevesinde meydana geldiği anlamına da geliyordu.

Stephen Hawking sadece yaptığı çalışamalarla değil gündeme dair bilimsel iddialarıyla ,günümüzün sınır aşan düşünce adamı ve bilim insanın olması bir yana yaşayan bir hocamız gibiydi. İlgilendiği kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim insanları arasında dünyada en çok tanınan bilim insanıdır. Yazdığı kitaplar , 40 dile çevrildi. Hatta bu çalışmalarını popüler hale getirecek, maddi bağımsızlığını sağlamasına kadar , kazandırdı. Bunun yanında ,  Cambridge Üniversitesi’ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirdi.

Hawking,Yakalandığı hastalığıyla da gizemli bir kişilik haline gelmişti.  Son kitabı olan “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, yer alan konu bir çok kez gündeme oturmuştu (Hatta MaksatBilgi’de bu konuyla ilgili içerikler de yazmıştık. ). Bu konu ise , dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulması yönündeki açıklamalarıydı.

Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” adlı kitabı , Hawking’e asıl şöhreti getiren kitabıdır. Ayrıca ,“Ceviz Kabuğundaki Evren” adlı kitabı , bu kitabın devamı niteliğindedir. Yazar yazdığı kitaplarında ; çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor.

Yazdığı kitabında ,Görelilik kuramı ,zaman yolculuğu, süper kütle çekimi, süper simetri, kuantum teorisi, M-Kuramı ve bütünsel beyin algılanımı gibi evrenin en büyük ve bazı yönlerden en sıkıntılı sırlarını kapı aralıyor.

Hawking aynı zamanda kitabında, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman’ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Bunun dışında okur, kitabı bir bilimsel roman olarak da algılayabiliyor. Hawking’in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkân tanımaktaydı.

Hawking’in yazdığı kitaplarında , genellikle bir “Yaratan”ın varlığını reddeden Stephen Hawking, Her Şeyin Teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı)’ne ulaşıldığı zaman, kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade etmeye çalışmaktaydı

Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçidir. Hawking,  12 onur derecesi almıştır. 1982 yılında, CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society’nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

Stephen Hawking’in Hastalığı Nedir?

Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastasıydı. Nadir görülen cinsi , erken kendini gösterip yavaş ilerleyen bir formundan olanına yakalanmıştı.

Bu hastalığa da 1963 yılında daha 21 yaşındayken yakalanmıştı. İşin ilginç ve tuhaf olanı ise o yıllar teşhis koyulduğunda doktorlar ona 2 yıllık bir ömür biçmişlerdi.

Motor nöronların zamanla %80’nini öldürerek sinir sistemini felç eden ama beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan hastalığa mustaripti. Bu yüzden de bu hastalık Hawking’e , tekerlekli sandalyeye mahkûm etti. 1970’lerin sonuna doğru hastalığı yüzünden ,konuşma yetisinde de zayıflamalar başlamıştı. O dönemlerde sadece en yakınları tarafından tekrarlamalar sayesinde anlaşılabilmekteydi.

Bunun üstüne bir de 1985 yılında CERN’i ziyaret ederken zatürre kaptı. Bu yüzden de nefes borusuna delik açılası gerekti ve sesini de burada kaybetti. 1986 yılından ta ki 14 Mart 2018 tarihine kadar , koltuğunda oturup, yazılarını sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde, insanlarla iletişime geçmekteydi. Bilimsel çalışmalarında ve günlük yaşantısında ailesinin desteğini aldı.

Konuşmak istediğinde elindeki elektronik alete sıkarak, sandalyesine bağlı olan bilgisayarına yazarak, ekrana  dakikada 10 kelime sıralayabiliyordu. Bilgisayarın hafızasında 2600 kelime bulunmaktaydı. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı 2500’dür. Bu yüzden Hawking, duygularını ifade ederken kelime sıkıntısı çekmemekteydi. 2005 yılında ise el kaslarını haraket etme yetisini de kaybetmesiyle, yanağındaki kasları kullanarak, ekrandan kelimeleri seçmeye başladı .

İşte azim bu! İnsan yeter ki istesin yapar .

Kişisel görüşlerinden bazıları

Hawking insanların 100 yıl içerisinde dünyayı terk etmesi ve farklı dünyalarda koloniler kurması gerektiğini söylemiştir. Hawking’e göre insanlar koloni kuramazlarsa hayatta kalamayacaktır.

Ölümü

14 Mart Çarşamba günü sabah karşı , Cambridge, İngiltere’deki evinde 76 yaşında aramızdan ayrılmıştır. Ailesi ölümünün nedeniyle ilgili bir açıklama yapmamış sadece , “huzur içinde öldü” demişlerdir.  Ölüm sebebi ise kamuoynca ,  henüz 21 yaşındayken yakalandığı  (o yıllar doktorlar 2 sene ömür biçmişti ), ALS hastalığından dolayı öldüğü düşünülmekte. Nasıl öldüğünü bilmiyoruz ama huzur içinde uyu büyük üstad!

Stephan Hawking ‘in Hayatını Anlatan Filmi:

Her Şeyin Teorisi

herseyin teorisi

Oyuncular:  Eddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior

Stephan Hawking ‘in Bize Bıraktığı Eserler

  • Singularities in Collapsing Stars and Expanding Universes (D. W. Sciama ile birlikte), 1969 Comments on Astrophysics and Space Physics Vol 1
  • The Nature of Space and Time (Roger Penrose ile birlikte, Michael Atiyah’ın önsözüyle), New Jersey: Princeton University Press, 1996
  • The Large Scale Structure of Spacetime (George Ellis ile birlikte), 1973
  • The Large, the Small, and the Human Mind, (Abner Shimony, Nancy Cartwright ve Roger Penrose ile birlikte), Cambridge University Press, 1997
  • Information Loss in Black Holes, Cambridge University Press, 2005
  • God Created the Integers: The Mathematical Breakthroughs That Changed History,
  • A Brief History of Time, (Bantam Press 1988)
  • Black Holes and Baby Universes and Other Essays, (Bantam Books 1993)
  • The Universe in a Nutshell, (Bantam Press 2001)
  • On The Shoulders of Giants. The Great Works of Physics and Astronomy, (Running Press 2002)
  • A Briefer History of Time, (Bantam Books 2005)
  • George’s Secret Key To The Universe, Lucy Hawking ile birlikte (Random House, 2007)
  • George’s Cosmic Treasure Hunt, (Simon & Schuster Children’s Publishing, 2009)
  • George and the Big Bang, (Doubleday, 2011)

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
GooglePinterest

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu