Seyahat Ederken, Virüse Yakalanmayı Nasıl Önleriz?
Seyahat sırasında ya da tatilde beklenmedik bir şekilde hasta olmaktan daha kötü bir şey yoktur. Tüm dünyada hala hızlıca yayılmakta olan covid-19 virüsü varken haliyle seyahat etmek hepimiz için korkutucu oluyor. Fakat bu seyahatimiz sırasında virüse yakalanacağım, korkusuyla strese girmemiz anlamına gelmemeli. Dikkatli ve hijyenik olduğumuz, önlemlerimizi aldığımız taktirde pek çok virüsten korunabiliriz. Başlarda bu yeni güvenlik önlemlerine alışmak bizi zorlasa da sonrasında içimiz rahat olduğu için yolculuktan daha çok keyif alırız.
Dikkat etmemiz gereken maddeleri şöyle özetleyebiliriz:
Seyahat etmeden önce gideceğiniz yerin virüs riski taşıyıp taşımadığını kontrol edin!
Tüm Dünyada covid-19 virüsü, hala büyük bir tehlike…Bu yüzden öncelikle, gideceğiniz yerin güncel sağlık durumunu kontrol edin. Böylelikle, sizi orada neyin beklediği hakkında bilgi sahibi olun. (Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından ülkemizdeki korona virüs risk tablosuna bakarak bilgilenebilirsiniz.)
Kronik Bir rahatsızlığınız varsa ya da yaşlıysanız daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor!
Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemiz zayıflar ve önceden yaptığı gibi virüslere, bakterilere kolayca karşı koyamaz. Eğer ciddi kalp rahatsızlığınız varsa ya da bağışıklığınız zayıfsa virüse yakalanma riskiniz artar. Bulaşıcı olan bu virüse yakalanmamak için acil bir durum olmadıkça seyahat etmekten kaçınmalısınız.
Seyahat sırasında koridor kenarı yerine cam kenarındaki koltuğu rezerve ettirin.
Bazı çalışmalarda koridor kenarındaki koltuklara oturduğumuzda daha fazla mikropa maruz kalabileceğimiz belirtiliyor. Çünkü konumumuz dolayısıyla daha fazla insanla karşı karşıya kalırız.
Virüsün yayılmasını engellemek için masken takın.
Korona virüsü, konuşurken de yayıldığı için maskemizle ağzımızı ve burnumuzu kapatmalıyız. Böylelikle virüse yakalanma riskimiz azalacaktır. Her ne zaman sosyal ortamlara girerseniz, insanların arasına karışırsanız, yüzünüze uygunca saran çift katmanlı maske takın.
İnsanlarla aranıza mesafe koyun.
İnsanlarla aranıza en az 1.8 metre mesafe bırakmaya özen gösterin ki olası hapşırma, öksürme gibi durumlarda damlacıklar size kolay ulaşamasın.
Maskenize ve yüzünüze dokunmayın.
Elinizde olan virüsleri maskenize bulaştırabileceğiniz için maskenizi takarken iç kısmına ve yüzünüze dokunmayın. Ayrıca, maske takmanın grip, nezle gibi hastalığı olan kişilere karşı da bizi koruduğunu unutmayalım.
Yanınızda el dezenfektanı bulundurun!
Havalimanı, otobüs durağı, tren istasyonu gibi halka açık bir çok alanda virüslere, mikroplara maruz kalırız. Bu durumda özellikle ellerimizin temiz olması çok önemli fakat her zaman su ve sabun ile yıkama olanağımız olmadığı için çantamızda sürekli dezenfektan bulundurmalıyız. Belli aralıklarla ellerimize sürmeliyiz.
Oturduğunuz koltuğu, dirseklikleri, emniyet kemerini ve hatta önünüzdeki tableti silin!
Yolculuk yaparken, oturduğunuz koltuğa daha önce de başka yolcuların oturduğunu unutmayın. Her ne kadar çalışanlar dezenfekte etse de sonrasında keşke dememek için sizin de silmenizde fayda olacaktır. Genellikle dokunulan yerleri sildikten sonra ellerinizde kalan mikroplardan kurtulmak için el dezenfektanı yardımıyla bulaş riski olan virüsleri yok edebilirsiniz.