Yerli Erkek Ünlüler

Nuri Kurtcebe Kimdir?

nuri 13
Tam adı: Nuri Kurtcebe
Doğum tarihi: 08.01.1949
Doğum yeri: Yatağan / Muğla
Burcu: Oğlak
Mesleği: Karikatürist
Aktif Yılları: 1971 yılından bu yana

Sosyal Medyada
instagram-hesabi facebook-sayfasi

Hakkında

Nuri Kurtcebe, 8 Ocak 1949 tarihinde Muğla’da dünyaya gelmiştir. Babası subay olduğundan ötürü çocukluğu Denizli, Turhal, Rize, Hakkari ve İskilip’te geçmiştir. 1690 tarihinde İstanbul’a gelen Kurtcebe, lise son sınıftayken babasını kaybetmiş ve sonrasındaki eğitim masraflarını taçsız kral Metin Oktay karşılamıştır.

Nuri Kurtcebe, 1970 tarihinde şimdiki adı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Resim Bölümünü kazanmıştır. Bir yandan da reklam şirketinde karikatürist Yalçın Çetin ile birlikte karton-film çizerken Oğuz Aral ile tanışmış ve Ferit Öngören, Mim Uykusuz, Oğuz Alpleçin ve Tekin Aral ile birlikte Gırgır adındaki mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer almıştır.

Türkiye’nin önde gelen karikatürist ve çizgi romanları olan Oğuz Aral, Tekin Aral gibi isimler ile birlikte yol alan Nuri Kurtcebe çizdiği ve kaleme almış olduğu çizgi-romanları ile de kendi hayran kitlesini oluşturmuştur. Bu bağlamda “Gaddar Davut” çizgi-romanı ile de çizgisini belirlemiştir.

Çizgi roman yazmayı çizmekten çok daha fazla seven Nuri Kurtcebe, Gırgır dergisinde ilk önce “Uyduruk Uzay Hikayeleri” başlığı ile kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları yazmaya başladı.

1971 yılında ise Gırgır’ın ünlü “Gaddar Davut” çizgi romanını çizdi. Bu kahraman, orta çağda yaşayan ve farklı dönemlerde gül olan bir karakteri anlatıyordu. 1985 yılında İlhan İrem’in “Pencere Köprü ve Ötesi” müziğini resme dökmüştür. 1986 yılında Hürriyet Gazetesi’nde günlük olarak “Mokok” adındaki karikatür tipini çizdi. 1990 yılında ığıl ve Limon mizah dergilerinde çizmiş olduğu Bilim Kurgu öykülerinden meydana gelen “İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı” adındaki çizgi-roman politik karikatürlerini üretmeye başladı.

1996 yılında Uğur Mumcu’nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adındaki yazısını çizgiye dökerek Uğur Mumcu Özel Ödülünün sahibi olmuştur.

1997 tarihinden 1999’a kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde çizmiş olduğu karikatürlerden ötürü 3 yıl üst üste “Yılın Hasan Tahsin”leri ödüllerine layık görülmüştür. 2001 yılında Nazım Hikmet’in meşhur “Kuvayı Milliye Destanı”nı çizgi-romana dökerek aynı yıl içinde çağdaşlığı ve cumhuriyeti savunan çizgilerinden ötürü ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü’nün sahibi olmuştur.

2002 yılında Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından “Yılın Atatürkçüsü” seçilmiştir. 2006 yılında ise Anadolu kültürüne yapmış olduğu katkılardan ötürü plastik sanatlar dalında Truva Kültür Sanat Ödülü’nün sahibi oldu.

Nuri Kurtcebe, Aydınlık Gazetesi’nde “Ters Köşe” adındaki köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam etmektedir.

Kitapları:

  • 2017 – Gaddar Davut 1
  • 2016 – Dünyanın İlk Adem’i Mokok
  • 2016 – Syd Barret Dark Side of the Pink Floyd
  • 2001 – Kuvayı Milliye
  • 1991 – Boyut Farkı

Videoları

 

 

 

Fotoğrafları

 

Kaynak
biyografiinfogoogle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu