Mide Çıkışı Darlığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mide Çıkışı Darlığı Nedir?
Pilor, mide ile oniki parmak bağırsağı arasındaki bağlantıyı sağlayan tüpün adıdır. Darlık, bu tüpteki kas tabakasının kalınlaşması nedeniyle mide içeriğinin bağırsaklara girememesi durumudur. Bebeklerde hastalık genellikle 2 ve 8. haftalarda ortaya çıkar ve 500-1000 canlı doğumda 1’ini etkiler.
Mide çıkışı tıkalı olduğu için midedeki yiyecek ve mide suları ince bağırsağa giremez. Bu, bebeğinizin şiddetli bir şekilde kusmasına neden olabilir. Kusma çocuklar için sorunlara neden olabilir. Bu sorunlardan en önemlisi bebeğin sıvı eksikliğidir. Ayrıca mide suyunda bulunan ve vücut için önemli olan bazı mineraller kusma ile kaybedilir.
Mide Çıkışı Darlığı Neden Olur?
Bebek hem sıvı kaybedip hem de yemek yiyemediği için kilo alımı durur ve bir süre sonra kilo kaybı başlar. genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiği düşünülüyordu. Ancak, bunu önlemek için herhangi bir tedavi yoktur. Erkeklerde daha sık görülür.
En sık görülen semptom, tadı olan ve yiyecek ve mide suları içeren kusmadır. Ağızdan çıkarken nazik olan kusan bir bebekten oldukça farklıdır. Bebekler genellikle her zaman acıkırlar ve beslenmeye çok heveslidirler. Büyük miktarda anne sütü veya formülü mideden ileri bir jet ile dışarı atılır. Diğer bulgular kilo kaybı, dehidratasyon, halsizlik, seyrek bağırsak hareketleri, kabızlık ve hafif sarılıktır.
Mide Çıkışı Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pilor stenozu tedavisi iki aşamada gerçekleştirilir. Bebeğin midesini kusmadan rahatlatmak için burundan mideye bir tüp sokun. İlk aşama, bebeğin kaybettiği sıvı ve mineralleri yerine koymak için serum verilmesidir. Kayıplar karşılanıp kan değerleri düzeldiğinde bebek pilor kanalındaki darlığın açılması için ameliyat olabilir. İkinci aşamada midenin alt kısmında kalınlaşan kaslar cerrahi olarak ayrılarak darlık giderilir. Bu işlem, mideden gelen yiyeceklerin ince bağırsağa girmesine izin verir. Ameliyat açık veya laparoskopik yöntemlerle yapılabilir.
İşlem sırasında bebeğinize işlem sonrası rahat bir dönem geçirmesi için ağrı kesici verilecektir. Ameliyattan sonra ilaç dozu her 8 saatte bir tekrarlanır.
Mide Çıkışı Darlığı Tedavisinden Sonra Beslenme
Ameliyattan 6-8 saat sonra az miktarda beslenmeye başlayın, 24-48 saat içinde tam beslenmeye başlayın ve genellikle 3. günde taburcu olunur. Besin miktarının çok hızlı artırılmaması, ilk birkaç gün 90 ml’yi geçmemesi önerilir. İlk birkaç gün boyunca, bebeğiniz genellikle ilk haftadan sonra kaybolan kusabilir.
Ameliyattan sonra cerrahi kesiğin temiz tutulması önemlidir. 1 hafta sonra duş aldırabilirsiniz. Taburcu olduktan sonra 3 kez beslenmeden sonra 38,50°C’nin üzerinde ateş, ameliyat bölgesinde kızarıklık ve şişlik veya kötü kokulu salgılar, sinirlilik, kusma veya idrar çıkışında azalma varsa tekrar tıbbi yardım almalısınız.