Lityum Eksikliği Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler?
Lityum Eksikliği Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Neler? Lityum adı verilen madde alkali metallere aittir. Lityumun kısaltması Li’dir. Periyodik tablonun 1A grubunda yer alırlar ve atom numarası da 3’tür. Lityum doğada doğal olarak bulunur. Saf madde değildir. Oksijen ile temas reaksiyona girebilir. O yüzden yağda tutun ki tepkimesin.
İlaç endüstrisinde sakinleştirici etkisinden dolayı lityum yaygın olarak ağrı kesici ve psikoterapi ilaçlarında kullanılmaktadır. Lityumun sudaki oranı incelenmiştir. Bulgular, içme suyunda bulunan maddenin intihara yol açabileceğini düşündürüyor. Lityum maddesinin küçük miktarları nörolojik ve zihinsel sağlık üzerinde düzenleyici etkilere sahipken, çok fazla alınması büyük sonuçlar doğurabilir. Lityum tuzları da özellikle kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Lityum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Lityum eksikliğinin ilk belirtisi eklem ağrısıdır. Lityum maddelerinin eksikliğinden dolayı eklem yapıları ağrılı görünmeye başlar. Diğer bir belirti ise saç kırılmasıdır. Lityum eksikliği yıpranmasına bu sebeple de kırılmasına neden olabilir.
Lityum eksikliği yaşayan bir kişini soğuğa karşı hassasiyetine neden olabilir. Soğuğa duyarlı kişiler lityum eksikliğinin kontrol edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Lityum eksikliği ayrıca yorgunluğa ve depresyona neden olabilir. Bipolar bozukluk başta olmak üzere birçok psikolojik rahatsızlık lityum eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca kilo alma veya halsizlik gibi sorunlara da neden olabilir. İnsanlar günlük hayatlarında sıklıkla cilt kuruluğu yaşayabilirler. Kuru cilt her yaştan insanın yaşayabileceği bir sorundur. Lityum eksikliği bu sorunun temelinde olabilir.
Lityum Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Lityum eksikliğinin neden olduğu hastalıkların en önemli etkileri sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Lityum eksikliği nedeniyle sinir sistemi bozulur. Bu durumda depresyon ve akıl hastalığına yol açar. Öncelikle sinir sistemini etkiler.
Lityum eksikliği, sinir dokusu dışında halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Depresyon ile başlayan nörolojik bozukluklar tedavi edilmediği takdirde daha ciddi nörolojik bozukluklara yol açabilmektedir. Ayrıca artralji yani eklem ağrıları da çok sık görülür.
Lityum eksikliği olan kişiler de kilo değişiklikleri yaşayabilir. Bu hastalığı tedavi etmek için lityum tuzları içeren maddeler tüketilmelidir. Bazı durumlarda lityum içeren ilaçların ömür boyu kullanılması gerekebilir. Lityum alan hastalar düzenli kan testleri yaptırmalıdır.
Bunun nedeni, doğru oranda alınması gereken lityum konsantrasyonunun artması durumunda hasta için hayati tehlike oluşturabilmesi ve ölümcül sonuçlar doğurabilmesidir. Lityum eksikliği, sinir dokusu dışında halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir.
Lityum Eksikliği Tedavisi
Hafif şekilde lityum eksikliği olan hastalar, günlük olarak lityum ilaçlarını kullanmalıdır. Bu hastalar, genellikle günde üç kez verilen dozda olmak üzere, günlük ortalama en az 900 mg ve en fazla 1800 mg lityum ilacı almalıdır. Bazı durumlarda doktorlar, dozun tek bir geceye bölünmesini önerirler. Çünkü böylece hem ilacın daha kolay alınması sağlanır hem de böbreklere zarar verme riski azaltılır.
Lityum ilaçları özellikle depresyona neden olan sorunları veya psikolojik atakları ve sorunları gidermek amacıyla kullanılır. Lityum tabletleri eczanelerde satılır. Lityum tedavisi uygulanacak olan hastanın tüm tetkikleri doktor tarafından yapılmalıdır. Bu amaçla, kan testi yapılır ve organların durumu hakkında genel bilgi edinilmeye çalışılır. Lityum seviyesi de takip edilmeli ve tedavi süreci boyunca periyodik olarak tahlil yapılmalıdır.
Lityum tedavisi sırasında B vitamini kullanımı doktor tarafından danışılarak önerilebilir. Lityum, vücudun bu vitamini emmesini engelleyebileceğinden, B vitamini desteği önerilebilir.
Lityum Eksikliği İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Lityum eksikliğinin tedavisi çeşitli bitkisel ilaçlarda mevcuttur. Özellikle Japon eriği lityum eksikliğine iyi gelir. Japon eriği beyne giden kan akışını hızlandırır. Lityum açısından zengin olan ve tüketilmesi gereken diğer besinler ise şunlardır;
- İçme suları
- Maden suyu
- Süt
- Yumurta
- Marul
- Zeytin
- Tahıllar
- Çavdar
- Dana ciğeri
- Patlıcan
- Pırasa
- Kereviz
- domates
- Patates
- Sebzeler
- Portakal
- Deniz ürünleri