Küreselleşme Nedir?
Küreselleşme nedir? Küreselleşme nasıl ortaya atılmıştır? Küreselleşmenin avantajları nelerdir? sizlere bunları cevaplayacağız…
Küreselleşme nedir?
Küreselleşme nedir? bu kavram neden son zamanlarda daha çok kullanılır oldu? Bunları bir bir anlatacağız ama önce Küreselleşme nedir bunu anlayalım.
Küreselleşme günümüz dijital medyanın bu denli yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren bir kavramdır. Bu kavramla birlikte dünyaya daha entegre olmaktayız.
Peki ya küreselleşme tam olarak ne anlama gelir? Bunu tam olarak böyle özetlemek gerekir. Coğrafyamızda ve ülkemizde yer almayan bir haberi almamız veya bizle alakası olmayan bir haberle güne uyanmamız küreselleşmenin bir adımıdır. Newyork’ta olan bir kasırga İstanbul’la alaksız ama İstanbulda yaşayan bir insan bu haberle bilgilenir. Kendini ilgilendirir gibi konu üzerine düşünmüş olur.
İlginizi çekebilir: Yeni Medya Nedir?
Küreselleşme nasıl ortaya atılmıştır?
Küreselleşme nasıl ortaya atılmıştır? Küreselleşme ilk olarak Serbest Piyasa ekonomisi ile tüm dünyaya yayılan bir akım olmuştur. Serbest piyasa ekonomisi malın veya hizmetin piyasada serbestçe dolaşmasını sağlayan bir fikirken, bu fikrin temellerini atanda Adam Smith’tir.
Adam Smith serbest piyasa ekonomisi bir çok alanda uygulamaya girmiştir. Bundan medya da nasibini almıştır. Medyada serbest dolaşımla beraber Marshall McLuhan bu duruma Köresel köy adını vermiştir. Koskocaman bir dünya ama köy gibi herkes herkesten haberdar. Küreselleşmenin etkileri Web2.0 yıllarında başlayıp günümüze kadar gelişmiş ve kapsamlı olmuştur.
Küreselleşmenin avantajları nelerdir?
Küreselleşmenin bir sürü avantajı mevcuttur. Bunlar için en temel 5 avantajını sıralamak istedik.
1- Tüm dünyayla etkileşim halinde olmak
Paylaşımımızla tüm dünya insanlarıyla etkileşim halinde olma fırsatımız olmaktadır.
2- Duyurularımızı geniş kitlelere ulaştırmak
Duyurularımızı sadece bölgesel değil ulusal olarak aynı zamanda uluslararası olarak ta geniş kitlelere ulaştırma fırsatı elde etmiş oluruz.
3- Kamuoyu oluşturmak
Bir fikir, düşünce veya olay hakkında kamuoyu oluşturup bunla ilgili kolektif hareketler meydana getiririz. ABD seçimlerinde de bunu sıkça görürken artık tüm dünya seçimlerinde bu durum yaygınlaştı.
4- Gündem Belirleme
Küreselleşen dünyada gündem belirlemek sanılanın aksine daha da basitleşti. Bazen bölgesel bir doğal affet, bazen bir halk söylemi, bazen bir fikir gündemin oluşmasına yardımcı olur. Küreselleşme ile beraber geleneksel medyadan bağımsız olarak sıradan insanlarda gündem belirlemede etkili olmuştur.
5- Gündem Değiştirme
Geleneksel medyada var olan gündemi değiştirmek için de en büyük araçlardan biri olan dijital medya artık gündeme doğrudan etki edip gündem seyrini hemen değiştirmektedir. Geleneksel medya halkın ihtiyacını karşılamakta bazen yetersiz bazen de duyarsız kalabilir ama halk gündemi değiştirme yetkisine ve gücüne sahiptir.
İlgili video
Kaynakça: 1