Kitap Fuarlarından Alabileceğiniz Bu Yıl Çıkan Kitaplar
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Malatya, Diyarbakır, Samsun… birçok kitapseverin beklediği kitap fuarlarının kurulduğu şehirlerden birkaçı. Kitap fuarları benim için “hediyelik eşya fuarı, araba fuarı, tarım fuarı…” birçok fuar organizasyonundan çok daha ilgi çekici çok daha samimi bir ortam. Yüz binlerce kitabın içindeyken hangisini alacağınızı seçmek oldukça zor. Bunun için önceden hazırlamış olduğunuz bir liste ile gitmek çok daha akılcı.
Bu yıl ilk baskılarını yapmış olan kitaplardan oluşan bir listeyi sizler için hazırladık. Kişisel tercihlerinizin yanı sıra küçük bir rehber olarak bulundurmanız için.
1) Antika Titanik – Murat Menteş
Son 5 yıldır okuyucularının yolunu gözlediği “ne zaman çıkacak?” diye birbirlerine sorduğu kitap sonunda çıktı! “Dublörün Dilemması” kitabı ile “ün” duvarlarını yıkan şair ve yazar Murat Menteş’in biçemi alışılagelmişin oldukça dışında. Absürt, mizah, tarih, müzik gibi öğeleri karakterler ve olaylarla çok başarılı bir şekilde harmanlayan Menteş’in bu ve önceki kitaplarında felsefi bir bakış açısı da bulmak zor değil. Antika Titanik’te ise tüm bunların her zamankinden daha çarpıcı bir şekilde ifade edildiğini söyleyebiliriz.
2) Misafir – Nermin Yıldırım
“Misafir, normalini yitirmiş, çokça incinmiş, bolca incitmiş bir dünyada, kırılmış hayallerin, ertelenmiş sevgilerin, hakkıyla yaşanamamış ömürlerin ortasında, kendine sığınacak yer arayanların romanı.”
Türk Edebiyatı’nın en çalışkan ve renkli yazarlarından olan Nermin Yıldırım’ın son kitabı Misafir, korkutucu derecedeki tuhaflıkları normale çeviren bir kitap. Akıl hastanesinde gelişen olaylar, Yıldırım’ın akıcı ama bir o kadar a ağdalı dili ile sizi içine çekiyor.
3) Kalp Gidince – Margaret Atwood
“Tek kelimeyle, daha doğrusu üç kelimeyle: Anlamlı bir hayat.”
“Ütopya” ve “Distopya” kavramlarını bir araya getirerek “Üstopya” adlı bilim kurgu kitapları ile tanınan Margaret Atwood’un yeni kitabı Kalp Gidience, ABD’de yaşanan ekonomik kriz ile evsiz ve işsiz kalarak arabalarında yaşamlarını devam ettirmeye çalışan Stan ve Chairmaine’in Pozitron Projesi adlı yeni bir hayata katılmasını anlatıyor.
4) Kırlangıç Çığlığı – Ahmet Ümit
Ünü Başkomiser Nevzat’ın hikayeleri, aynı tat ve düzlemde devam ediyor. Uzunca bir zamandır beklenen roman, yayınlandığı ilk günlerden itibaren çok satanlar listesine girmeyi başardı. Seri olarak çıkan seçkinin bu kitabında “Körebe” lakabındaki bir seri katil, İstanbul’un birçok yerinde oyuncaklar ve cesetler bırakırken arka planda da Suriyeli göçmen çocuklarının yaşamlarını seyrediyoruz. Ahmet Ümit, roman boyunca herkesin bir başkasının cehennemi olabileceği kanısını ortaya koyuyor.
5) 21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari
“Homo Deus” ve “Homo Sapiens” kitpları ile tanıdığımız Yuval Noah Harari, son kitabı ile biz okuyucularını bir düşünme denizine itiyor. Yazar, 21. yüzyılda yaşanmakta olan ekonomik ve teknolojik değişimler ile beraber ortaya çıkan sorunları irdeliyor, gündelik yaşamın temel sorunları ile ilgili düşüncelerini aktarıyor.
6) Kardeşini Doğurmak (Türkiye’de Ensest Gerçeği) – Büşra Sanay
Gazeteci Büşra Sana; Türkiye’deki ensest gerçeğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren, aı gibi içeriği de çarpıcı olan bir kitap yazdı. Cesaretle yazılan bu kitap için birçok hakimle, doktorla, psikologla, avukatla, uzmanla ve mağdurla yapılan görüşmeler yer almakta. Vakalar siz onları okurken sizi zorlayacak ancak farkındalığınızı da arttıracak bir kitap. Ülkemizin sessiz dertlerinden ensest, tüm çıplaklığı ile bu kitapta anlatılıyor.
7) Hippi – Paulo Coelho
Brezilyalı söz ve roman yazarının anıları ile kurguyu harman ederek yazmış olduğu, 1970 yılında geçmekte olan bir kitap Hippi. İstanbul’un çarşıları, Amsterdam’ın arka sokakları, Brezilya’nın zindanları ile Karla ve Paulo’nın yaşamlarını okurken yanlarında yer almak isteyeceksiniz. Kitapta 70’lerin Hippi dünyası ile ilgili bilgiler yer alırken bir yandan da “kendin olma” yolculuğuna çıkmanızı sağlıyor. Can Yayınları’ndan çıkmış olan kitap, 5 ayrı renk seçeneği ile basımı gerçekleştirilerek Hippiliğin renkliliği de gözetilmiştir.
8) Düşme Korkusu – Adalet Ağaoğlu
Üretmenin yaşla bir ilgisinin olmadığını bize gösteren yazarlardan biri Adalet Ağaoğlu. 2018 yılı içinde 2 kitap yazan 89 yaşındaki usta yazarın son kitabı olan “Düşme Korkusu”nu nasıl ve neden yazdığını kitabı arkasındaki tanıtım bülteninde şöyle açıklıyor;
“Düşme Korkusu adı altında altı tane hikâye yazdım. Çünkü düşmenin çeşitli anlamları var. Saygınlığını kaybetmek var, değerini kaybetmek, gözden düşmek, çaresizliğe düşmek var. Bunun manevi yanını göz önünde tutarak düşme korkusunu yazmaya karar verdim.”
9) Rüzgarın Şarkısını Dinle – Haruki Murakami
Japonya’nın 20. yüzyıldaki en popüler ve önemli yazarlarından biri olan Haruki Murakami’nin yirmili yaşlarının sonuna doğru yazdığı, çevrilmesine ise sonradan izin verdiği ilk romanı olan Rüzgarın Şarkısını Dinle. İlk kitap nedeniyle dağınık bir anlatım olması, meşhur yazarın hangi yollardan geçerek bu noktaya eriştiğini izlemek için çok güzel bir fırsat. roman, 18 günlük bir yaz dönemini, dört parmaklı ve isimsiz tuhaf bir kızı ve varoluşsal problemleri anlatıyor.
10) Macbeth – Jo Nesbo
“Duff elini gözlerine siper etti. Göz kamaştıran ışığın arkasında bir kahkaha patladı ve iri bir adamın gölgesi rıhtıma vurdu. Kahkahasından belliydi. Bu Macbeth’ti. Elbette Macbeth’ti.”
Doğan Kitap’ın “Shakespeare Yeniden” serisinde ünlü eser Macbeth’i Norveçli yazar Jo Nesbo yorumluyor. 1970 yılında, distopik bir şehirde geçen romana depresif bir hava hasıl olmuş durumda. Ancak aksiyonu, gerilimi, heyecanı da bol bir kitap.
Antika Titanik – Murat Menteş