Kemik İliği Nakli Nedir? Nasıl Yapılır?
Bugün sizlere Kemik iliği nakli nedir? Nasıl ve Ne şekilde yapılır? bu konu hakkında bilim dünyasından bilgi sahibi olduğumuz bilgileri aktaracağım. En altta ilgili videolara da tıklayarak daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.
Kemik iliği Nakli Nedir?
Hematoloji kan hastalıkları bilimine verilen isimdir. Bilindiği gibi kan içerisinde dolaşmakta olan 3 çeşit hücremiz vardır. Akyuvarlar, vücudun savunma hücrelerini oluştururlar. Alyuvarlar, vücudun oksijen taşıyan hücreleridir. Trombositler, kanamayı durdurmaya yarayan hücrelerdir. Kemik iliğinin nakli genel anlamda kemik iliğinin değiştirilmesi işlemidir.
Kemik iliği ise kan hücrelerinin yapılıyor olduğu yerdir. Kan hücreleri daha anne karnında iken yapılmaya başlar ve doğuma yakın iken karaciğer ve dalak kan yapımından sorumlu organ iken doğumdan sonra ise bu görevi kemiklerinin içerisinde bulunan kemik iliği alır.
Kemik iliği genç yaşlarda hemen her kemikte yapılabilirken, yetişken yaşlarda sadece yassı kemiklerde gerçekleşebilmektedir. İşte buna kaynaklı ortaya çıkan hastalıklarda kemik iliği nakli yapılmaktadır.
Kemik İliği Nakli Hangi Hastalara Yapılmaktadır?
Kemik İliği Nakli, kemik iliği yapımı dolayısıyla ortaya çıkan hastalarda örneğin Kan kanserleri lösemiler, akdeniz anemileri veya kemik iliği yetmezlikleri tıbbi adıyla aplastik anemi hastalıklarına sahip kişilerde uygulanmaktadır. Hasta olan kişinin kemik iliği sağlam sağlıklı kemik iliğine sahip bir kişinin ki ile değiştirilmelidir.
Kemik İliği Kimlerden Alınabilir?
Kemik iliği nakli yukarıda sıraladığımız hastalıkların gereksinimi doğrultusunda yapılacaksa birinci derece akrabaları seçme amacı ortaya çıkar ilk etapta kardeşler daha sonra anne baba eğer yoksa akraba dışı kişilerden kemik iliği vericisi olması için kaynak araştırılır. bu tür nakillere başkasından alınan ve örneklendirilerek yapılan kemik iliği nakli denilmektedir. Bu işlemde amaç hasta olan kemik iliğinin sağlıklı olanı ile değiştirilmesi amaçlanmıştır.
Bir diğer soru işaretlerinden biri ise Kan grubu uyumsuzluklarında kemik iliği nakli yapılıp yapılamamasıdır? Bu gibi durumlar kesinlikle bir handikap oluşturmuyor sonuç olarak nakil gerçekleşmesi mümkündür. Kan kanseri ve lösemi hastalığında ilk dönemlerde kemoterapi yardımı ile hastalıklı iliğin kurutulması veya ortadan kaldırılması amaçlanır. Bunun için gerekli tedavi merkezlerinde hastalar yatırılarak lösemileri mutlaka kontrol altına alınması gerekir ki kemik iliği nakli açısından başarı ortaya çıkabilsin.
Her tipte lösemide kemik iliği nakline gidilmemektedir. Akut yani kısa dönemli lösemi tiplerinde hasta da hafif belirtilerde varsa kemik iliği nakline gerek duyulmayabilir.
Halk arasında yakınımda Lösemi hastalığı var ve kemik iliği nakli olmazsa yaşayamayacak olgusu kısmi olarak doğru olmayabilir çünkü hastalığın tipi, evresi ve uygun verici olup olmamasına göre bir seçim yapılması gerekir.
Hastalar Nakil gerçekleştikten sonra özel filtreli odalarda gözetim altında tutulması gerekir. günlük olarak fiziksel muayene ve kan değerlerinin takibi sağlanır. ortaya çıkabilecek anormal durumlarda acil müdahale edilir. Enfeksiyon, kanama ve kansızlıkla ilgili problemlerde ortaya çıkabilmektedir.
Kemik İliği Nakli İle İlgili Videolar:
https://youtu.be/gr1ArPaIVhk