Otomobil

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır? Araçlar için en zor koşullar kar ve buzlu yıllardır. Türkiye’nin çoğu yerinde sürücüler son günlerde bu yüzden büyük zorluk yaşıyor. Sert yol tutuşu ve uzun fren mesafesi olan buzlu yollarda sürerken nelere dikkat etmelisiniz? İşte karlı havada araba nasıl kullanılır? sorusunun cevabı…

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır?

1) Kesinlikle Kış Lastiği Kullanın

Araçlarımızdaki standart lastikler dört mevsim lastikleri olarak adlandırılır. Bu lastikler 7 derece ve üzerinde maksimum yol tutuşu sağlar. Sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde bu lastiklerde tutunma sorunları başlar ve fren mesafeleriniz artar. Bu nedenle kış aylarında kış lastikleri kullanılmalıdır. Kış lastikleri 7 derece altındaki sıcaklıklar için tasarlanmıştır. Hava soğudukça yol tutuşu daha da iyileşir. Frenleme mesafeleri önemli ölçüde kısalır.

2) Dört Lastiği Birden Değiştirin

Sadece iki lastiği kış lastiği ile değiştirmek yapılan ciddi bir hatadır. Bu sayede aracın yere sağlam bir şekilde bastırılması imkansızdır. Dört lastiğin de kış lastiğine dönüştürülmesi gerekir. Bu sayede tam olarak yol tutuşu sağlarsınız.

3) Lastik Havalarını Kesinlikle İndirmeyin

En büyük hatalardan biri karlı günlerde aracınızın lastik basıncını düşürmektir. Bu büyük hata asla yapılmamalıdır. Lastik havası indirilirse, lastiğin omuz kısmı gerilir ve lastik sırtının yerde olması gereken kısmında temas sorunu başlar. Lastik havası azaldıkça kar tahliyesini sağlayan oluklar, kanallar ve dişler arasındaki boşluklar küçülmeye başlar. Sonuç olarak, kavrama ve kayma sorunları ortaya çıkmaya başlar.

Karda güvenli sürüş için lastik basıncını azaltmak yerine 2 psi artırmak gerekiyor. Hava eklenerek tahliye kanalları arasındaki boşluklar daha fazla açılır ve tutuşu artar. Normal yol durumlarında da lastik üreticisi tarafından belirtilen lastik basıncı kullanılmalıdır.

4) Zorunda Kalmadıkça Şerit Değiştirmeyin

Gereksiz şerit değişikliklerinden kaçınmak için karda ve gizli buzlanma olan alanlarda mümkün olduğunca az hareket edin. Ani ve şiddetli direksiyon hareketi nedeniyle aracın ağırlık aktarımı her an bozulabilir. Önden ya da arkadan kayma meydana gelebilir. Direksiyon hareketlerini çok yumuşak şekilde yapın. Takip mesafesini de koruyun.

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır

5) Ani Gaz, Fren ve Vites Hareketleri Yapmayın

İlerlemesi zor karlı yüzeylerde araç kullanan sürücüler ani gaz ve fren hareketlerinden kaçınmalıdır. Ani ya da şiddetli herhangi bir hareket kayma sorunlarına neden olabilir. Gaz ve fren pedalları çok nazik kullanılmalıdır.

Fren kullanmak yerine vites küçülterek yavaşlamayı tercih eden sürücülerin ayaklarını debriyajdan çok yavaş çekmeleri gerekiyor. Aksi takdirde yük aniden önde toplanır. Aracın ağırlık aktarımı bozulur ve savrulma sorunu başlar.

6) İkinci Viteste Kalkabilirsiniz

Karda ön lastiklere aşırı kuvvet uygulamak kaymaya neden olabilir. Bu nedenle aracı ikinci vitese alıp gaz ve debriyaj hareketini çok yavaş uygulayabilir ve yumuşak bir kalkış elde edebilirsiniz. Bu özelliği olmayan otomatik şanzımanlı araçlarda gaz pedalına çok yavaş ve kademeli olarak basmak yeterlidir.

7) Bir Üst Vitesi Tercih Edebilirsiniz.

Normal şartlarda 2. viteste gideceğiniz yolda eğer kar var ise 3. viteste gidebilirsiniz. Düşük devir ile gittiğiniz için patinaj yapma ve kayma olasılığını çok az olacaktır.

8) Zincir, Kar Lastiklerine de Takılabilir

Pek çok insan kar lastiği taktırdıktan sonra zincir kullanmaz. Fakat belli bir kar yüksekliğinden sonra kar lastikleri de zorlanır. Bu yüzden aracınız da zincir bulundurmanız da gerekmektedir.

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır

Karlı Havada Araba Nasıl Kullanılır? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu