İhtiyacına Göre Duş Almanın Tavsiyeleri
İhtiyacına Göre Duş Almanın Tavsiyeleri! Duş almak ya da bir diğer adı ile banyo yapmak, sadece bedenin temizlenmesini sağlamakla kalmayıp, zihinsel açıdan da arınma, gevşeme ve rahatlama sağladığı bilinmektedir. Üstelik, duşun etkileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Dolayısıyla, bir duş rutini oluşturmayı düşünüyorsanız, duş alma zamanı ve şeklinin ihtiyaçlarınıza uygun olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu konuyu daha da detaylı bir şekilde açıklamak için yazımıza devam edelim;
İhtiyacına Göre Duş Almanın Tavsiyeleri!
Her insanın duş alma biçimi farklıdır. Bazı insanlar gece duş almayı severken bazıları ise gündüzleri duş almaktan hoşlanır. Bir de suyun sıcaklığı yönünden ikiye ayrılan insanlar var. Bazı kişiler sıcak suyla duş almanın daha iyi olduğunu savunurken bazıları insan soğuk suyla duş alınmalı tezini savunur.
Gündüz Mü Gece Mi Duş Almalıyız?
Bazı insanlar, gece yatmadan önce duş almadan rahatlayamazken, bazıları da sabah kalkar kalkmaz ilk iş olarak duş almaktadır. Bilimsel açıdan bakıldığında, her iki durumun da kendine özgü etkileri olduğu belirtilmektedir.
Sabahları duş almak, özellikle güne enerjik bir şekilde başlamak isteyenler için idealdir. Suyun altında meditasyon yapabilir, yoğun bir gün öncesinde zihninizi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca, sabah alınan duşun kortizon seviyelerini dengeleyerek ciltteki inflamasyonu azalttığı da bilinmektedir.
Diğer taraftan, gece yatmadan önce banyoya girerek kendine özgü avantajlara sahip olabileceğini belirtebiliriz. Cildinin gün boyunca maruz kaldığı kir, yağ ve diğer etkenlerden tamamen arınmak, gece uyumadan önce yapabileceğin en iyi şeylerden biridir. Çünkü cildin yağ üretimi gece 01:00 civarında en üst seviyeye ulaşır ve cilt kendini bu şekilde yeniler.
Cildin kendini yenilemeden hemen önce temizlemek, bu sürecin daha etkili hale gelmesini sağlar. Gece duş almanın başka bir olumlu yanı da günün yorgunluğunu atmanızı sağlamasıdır. Gece yatmadan bir kaç dakika önce duş almak stresten arınmış bir şekilde uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.
Sıcak Suyla Mı Soğuk Suyla Mı Duş Almalıyız?
Duş alırken suyun sıcaklık seviyesini ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilirsiniz. Hem sıcak suyla hem de soğuk suyla duş almanın farklı avantajları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, sıcak su kasların rahatlamasını ve sinüslerin temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda soğuk su da kan dolaşımını hızlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildin nemli kalmasını sağlar.
Ancak sıcak ve soğuk suyla duş alırken dikkatli olunması gereken bazı durumlar vardır. Örneğin, uyku sorunu yaşıyorsanız, gece duş alırken suyun çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen göstermelisiniz. Ilık suyla duş almak bu durumda en uygun seçenek olabilir. Çünkü çok sıcak su cildinizi aşırı uyarırken, soğuk duş aldıktan sonra yatağa girdiğinizde aşırı soğumaya ve dolayısıyla düşük vücut sıcaklığı için gereken uyku ortamının oluşmamasına neden olabilir.
Eğer akne sorunu yaşıyorsan, sıcak suyla duş almaktan kaçınman gerekmektedir. Sıcak su, bir yandan gözeneklerdeki sebum adı verilen yağı temizlerken, diğer yandan daha fazla sebum üretimine yol açabilmektedir. Bu yüzden, ciltteki sebum üretimini dengelemek için soğuk bir duş almayı tercih etmek daha doğru olabilir.
Öte yandan, sıcak su kasları gevşettiği için krampları rahatlatmak için sıcak duş almak mümkündür. Spordan sonra ise duşa ilk olarak sıcak suyla başlayıp daha sonra da soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Aynnı zamanda vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsiniz.